Răspunsuri la întrebări (2457)

Denisa:

Buna ziua,
Diagnosticata in urmă cu 2 ani cu Poaliatrita Reumatoida, seropozitiva stadiul I, actualmente pe tratament biologic cu Rinvoq.
În urma cu 1 an am făcut o ecografie la glanda tiroida, unde sa descoperit un nodul de 5mm/6mm, am facut consult endocrinologic unde doamna doctor mi-a spus ca nu este nimic de speriat și ca trebuie ținut sub observație, analizele în limite normale.
Am făcut ecografie+analize la 3 luni unde era tot la fel.
În decembrie 2023 la recomandarea doamnei doctor am făcut o punctie pentru o citologie pentru ca nodulul a început sa aibă mici modificări, analize fiind în limite normale.
Citologia nu a ieșit din nefericire prea bine: Frotiu cu hematii, neutrofile, limfocite și celule foliculare numeroase, dispuse în placarde de dimensiuni variabile cu ușoare atipii notabile. Concluzia fiind de Frotiu de tip IV.
In cazul acesta este recomandat sa fie făcut tiroidectomie sau scos doar lobul afectat?
Dacă este malign poate recidiva și la alte glande sau țesuturi?

Raspuns:

  • de regula nu recomandam punctia in cazul nodulilor tiroidieni cu diametrul sub 10 mm, tocmai in ideea de nu investiga si trata excesiv niste noduli care, cu mare probabilitate, NU ar pune niciodata probleme;
  • in cazul dvs, in functie de datele oferite de ecografie (dimensiunea, situarea la nivelul tiroidei, statusul ganglionilor limfatici), dar si de alte elemente (varsta si preferinta dvs pentru o abordare sau alta), cred ca cele mai rezonabile optiuni sunt monitorizarea frecventa (la 3-4 luni), cu recurgerea la operatie daca creste semnificativ, sau indepartarea chirugicala a lobului in care se afla nodulul, urmata de examen extemporaneu;
  • riscul de persistenta, recidiva locala dupa tratament sau metastazare in cazul unui nodul tiroidian malign (carcinom papilar sau folicular) cu diametrul maxim sub 10 mm este (foarte) redus;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (2457)”

  1. Buna ziua,numele meu este Ligia ,am 46 ani și în luna mai am fost operata tiroidectomie totala ,carcinom papilar multifocal incapsulat PT1b cu o ședință de iod în luna iunie. Azi am făcut analize TG =0,11 și ANTI TG =15 . Va rog sa-mi spuneți dacă sunt bune analizele pentru diagnosticul meu. Mulțumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.