Răspunsuri la întrebări (2472)

Natalia:

Bună ziua,
Am vârsta de 30 de ani și de 11 ani am un nodul pe glanda tiroida apăruta cred că pe fond de tiroida autoimuna Basedow pentru că atunci mi se declanșase și boala.
Nodulul avea sub 10mm atunci și are și acum sub 10 mm.
Ultima investigație a fost zilele trecute și m-a îngrijorat rău de tot.

Glanda tiroida cu volum normal, cu structura de fond izoecogena.
In lobul tiroidian stâng se deceleaza o formațiune nodulara izocogena cu delimitare ușor imprecisă cu semnal vascular prezent însă predominant periferic măsurând 0.99/0.83/0.95 cm. Vascularizația de fond a parenchimului este accentuată.

Am făcut analize de calcitonina și au ieșit normale, i-am dus medicului și ultima investigație și ecografie și a zis că nu s-a schimbat ecografic mare lucru de 8 ani și că se recomanda doar monitorizare la 6 luni, fără alte investigații.

Este posibil că un nodul care e de atâta timp la dimensiunea respectiva sa puna probleme? Mi-ar prinde bine părerea dvs.

Mulțumesc,

Raspuns:

  • vorbim de un mic nodul tiroidian aparut pe fond inflamator cronic, stabil de-a lungul unei perioade lungi de timp; din punct de vedere ecografic, nu as exagera cu importanta exprimarii ”delimitare ușor imprecisă cu semnal vascular prezent însă predominant periferic”, care presupun ca e ceea ce v-a ingrijorat;
  • in plus, intr-o boala Basedow-Graves care evolueaza timp de mai multi ani, pot aparea pseudonoduli, adica arii delimitate vizibile la ecografie, cauzate de modificari inflamatorii si fibrotice focale, care mimeaza o formatiune nodulara, fara a fi totusi un nodul propriu-zis;
  • in concluzie, sunt de acord cu concluziile si recomandarile medicului dvs, nu sunt motive de ingrijorare;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.