Răspunsuri la întrebări (2473)

Dragos:

Buna ziua,
Ma puteti ajuta cu o interpretare a analizei HP de mai jos, va rog?
Rezultatul m-a destabilizat putin, intrucat dupa operatia de tiroidectomie totala dr. chirurg era foarte optimist, din experienta a spus ca nu arata ca o tiroida tumorala si a scos un singur ganglion care i s-a parut putin inflamat fata de restul, deci asteptam un rezulat mai bland.
Va multumesc.

Pacient: eu, barbat, 44 ani, fara antecedente medicale. Vaccinat in 2021 cu 2 doze de vaccin anti-Covid Pfizer (in prezent, regret ca am facut acest vaccin).
Examinare macroscopica:
PP1. Piesă de tiroidectomie cu greutate de 17,9 grame, ce a fost marcată cu tuș portocaliu anterior si albastru psoterior ce include :
– lob drept cu dimensiuni de 4,7/3/1,5 cm cu aspect brun gălbui, ce include un nodul albicios cu
dimensiuni de 2/1/1 cm, in contact cu fata posterioara, marcata cu tus albastru (incluzionat in blocurile 177628/2-4). Sectiuni reprezentative din lobul drept au fost incluzionate în blocurile 177628/1-6.
– istm cu dimensiuni de 1,1/0,4/0,3 cm cu aspect brun gălbui, incluzionat în totalitate în blocul
177628/7.
– lob stâng cu dimensiuni de 4,5/2,5/2,5 cm, ce prezintă pe suprafața de secțiune, spre polul inferior o arie albicioasă, imprecis delimitata, cu dimensiuni de 0,7/0,6 cm, ce retracta capsula tiroidiana.
Parenchimul adicent prezintă aspect brun gălbui. Lobul stâng a fost esantionat în blocurile
177628/8-13.
PP2. Intr-un recipient cu formol 10% a fost identificat un ganglion cu dimensiuni de 1,2/0,5/0,5 cm, ce a fost sectionat in doua transe, incluzionate in totalitate in blocul de parafina nr. 177628/14.

Examinare microscopica:
PP1. Piesa de tiroidectomie ce prezintă multipe focare tumorale localizate la nivelul lobilor tiroidieni drept si stâng o proliferare neoplazică epitelială, cu arhitectură papilară, cu caractere histopatologice de carcinom papilar tiroidian, cu dimensiuni maxime de 2/1/1 cm (focar principal- lob drept), ce prezintă arii de scleroză și care infiltrează, focal, țesutul adipos și muscular striat peritiroidian. Indice mitotic de 1 M/10 HPF. Sunt prezenti rari corpi psammomatoși intra- si peritumorali (LVI1), fără a se observa aspecte de infiltrare perineurală. Proliferarea neoplazică localizata la nivelul lobului drept are caracter marginal și intereseaza marginile anterioara si posterioara marcate cu tus ale lobului drept, .
La nivelul lobului stang sunt prezente multiple focare tumorale intraparenchimatoase cu aspect de
carcinom papilar cu arhitectura predominant foliculara, precum si un focar cu caracter marginal,
infiltrativ in tesutul fibro-conjunctiv peritiroidian.
Parenchim adiacent și de fond cu aspect discret anizofolicular, cu foliculi tapetati de epitelii cubice/
aplatizate.
Adiacent lobului stâng se identifică paratiroidă cu structura histologica conservata. La nivelul lobului drept, se observa mic fragment de tesut paratiroidian intratiroidian, alcatuit din celule principale, fara modificari histopatologice.
In tesutul adipos peritiroidian se identifică 4 limfoganglioni (doi adacenti lobului drept, doi adiacenti lobului stang), dintre care trei prezinta aspecte histopatologice sugestive pentru prezenta de metastaze tumorale cu aspect de carcinom papilar tiroidian. Cel mai mare focar metastatic cu
dimensiuni de 3/3/ mm. Nu se observa aspecte de efractie a capsulei limfoganglionilor (ENE-).

PP2. Limfoganglion cu marcata histiocitoza sinusala ce prezinta, focal, subcapsular metastaza
tumorala cu aspect histopatologic de carcinom papilar tiroidian, cu dimensiuni de aproximativ 3/0,5 mm.

Concluzii:
1. Carcinom papilar tiroidian, subtipul difuz-sclerozant, multifocal, cu focar dominant marginal,
localizat la nivelul lobului tiroidian drept
pT(m)3b, pN1b, L1, V0, PNI0, STI, R1
Cod ICD-O: 8260/3
2. Doua paratiroide cu structura histologica conservata
3. Patru limfoganglioni cu metastaze de carcinom papilar tiroidian (trei localizati peritiroidian, iar unul jugulo-carotidian).

Raspuns:

  • rezultatul descrie un cancer tiroidian diferentiat (formele cele mai frecvente si curabile) prezent la nivelul ambilor lobi tiroidieni; unele din aceste focare au depasit limita glandei tiroide, cu extensie la tesuturile din jur; s-au identificat, de asemenea, cativa ganglioni limfatici de dimensiuni mici cu celule maligne prezente la interior;
  • acest rezultat va incadreaza ca grup de risc undeva intre intermediar si crescut; cu toate astea, daca operatia a fost bine facuta si nu sunt resturi semnificative sau ganglioni limfatici invadati de dimensiuni mari, boala raspunde adesea foarte bine la tratamentul cu iod radioactiv (care e obligatoriu); urmatorul pas este, deci, programarea acestuia;
  • ATENȚIE, inainte de tratamentul cu iod radioactiv este indicata o ecografie a lojei tiroidiene si regiunilor invecinate, efectuata de un medic cu experienta; descoperirea la ecografie a unor resturi tiroidiene sau a unor adenopatii suspecte poate necesita o reinterventie chirurgicala ÎNAINTE de administrarea iodului radioactiv;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (2473)”

  1. Pingback: Răspunsuri la întrebări (2476) – TIROIDA.ro

  2. Va multumesc pentru raspuns, dle doctor.
    Da, am facut ecografie la o luna dupa interventie, atat la medicul endocrinolog curent, cat si la medicul endocrinolog de medicina nucleara care imi va administra tratamentul cu iod. Mai sunt ceva resturi de tesut tiroidian, a spus ca nu exista operatie perfecta.
    Voi face cura de 100 mCi la jumatatea lunii martie (la 2 luni de la operatie), urmand sa am o luna fara Euthyrox si cu dieta saraca in iod pana atunci.
    Am uitat sa mentionez ca la o luna dupa operatie TSH = 13, iar TG = 2,85, antiTG = 12.
    Dragos

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.