Răspunsuri la întrebări (2474)

Madalina:

Buna seara!
Mă numesc Madalina am 35 ani și am fost operata in martie 2020 de tiroida, cu următorul diagnostic in urma biopsiei:
Carcinom tiroidian papilar cu metastaze ganglionare, limfadenectomie selectivă sector IV-VI drept și VI stâng.
Am urmat 3 cure cu iod radioactiv la Cluj, pornind de la un TG de 40. Ultima cura cu iod fiind în luna mai 2022.
Pe 1 august 2023 am fost la control la medicina nucleara la Cluj cu pauza de euthyrox, rezultand un Tg de 13.3 și anti tiroglobulina 14.1 cu mențiunea următoare: Adenopatie latero- cervicala dreapta segment III – IV nevascularizata cu diametrul de 6.9/5.3 mm.
Țin să menționez că aceste adenopatii le aveam de prima dată când am fost la Cluj, imediat după operație, nu sunt recidiva.
Având în vedere că aceste adenopatii încă sunt prezente in ciuda a 3 cure cu iod doamna doctor m-a trimis la operație din nou.
Chirurgul nu a vrut să mă opereze până când nu mi-a făcut cu Pet Ct cu următorul rezultat: Adenopatii latero-cervical bilateral cu activitate metabolica redusă, suspecte în context.
Chirurgul mi-a recomandat pauza de euthyrox de 3 sapt. in luna decembrie 2023 pt a măsura din nou TG înaintea operației din ianuarie 2024.
Surpriza a fost că din August 2023 la un TG de 13.3 am ajuns in decembrie la un TG. 6.33. și anti tiroglobulina 14 astfel spus medicul endocrinolog cu medicul chirurg au luat decizia de a amâna din nou operația.☺️
Eu îmi doresc in lunile următoare să rămân însărcinată, dvs. Credeți că e o decizie buna, având în vedere că Tg ul nu este 0.04 cat se dorește, dar totuși este in scădere?
Urmează să împlinesc 36 ani, mă gândesc că o sarcina la o vârstă mai înaintată generează anumite riscuri, am fost la un control ginecologic sunt ok, însă doamna doctor m-a întrebat dacă medicul endocrinolog este de acord sa îmi administreze Acid folic preconcepție și în sarcina având în vedere diagnosticul meu de carcinom tiroidian?

Raspuns:

  • adenopatii atat de mici (sub 1 cm) pot fi destul de greu de identificat intraoperator; in acest context, pentru a maximiza sansele de eradicare a bolii de la nivelul gatului, o excizie a tuturor ganglionilor limfatici, cel putin la nivelul compartimentului in care se afla nodulul suspect ecografic, ar fi indicata; doar ca aceasta e o operatie laborioasa, care dureaza mai mult, are riscuri mai mari si necesita un chirurg cu experienta (si dorinta de a-si asuma o astfel de interventie dificila); luând toate acestea in considerare, precum si faptul ca tiroglobulina a scazut sub 10 ng/ml pe intrerupere, cred ca decizia de a amâna operatia a fost buna;
  • la multi pacienti cu cancer tiroidian, tiroglobulina NU ajunge niciodata nedetectabila pe intrerupere de Euthyrox, adica sub 0.04 ng/ml (conform majoritatii laboratoarelor); cu toate astea, stim deja ca administrarea repetata a iodului radioactiv la acestia NU mai aduce beneficii si NU ar trebui continuata daca tiroglobulina nu a mai scazut dupa ultimele 1-2 doze si scintigrafia nu arata leziuni captante; de asemenea, stim ca in cele mai multe din aceste cazuri boala NU va evolua in timp, motiv pentru care, daca nu avem niste imagini CLAR SUSPECTE la ecografie/CT/RMN/PET-CT, care sa fie abordabile chirurgical, preferam monitorizarea;
  • avand in vedere varsta dvs si dorinta de a ramane insarcinata, probabil ca ar trebui asumat un mic risc de evolutie a bolii pe timpul sarcinii si sa continuati planurile in acest sens; desigur, e obligatorie monitorizarea adecvata si in timpul sarcinii, cu ecografie si analize (efectuate doar sub tratamentul de substitutie);

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96) și SANADOR (programări la 021 96 99).

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.