Raspunsuri la intrebari (89)

ramona:

D-le doctor,
In sarcina (saptamana 14 si 6 zile), un nivel crescut de T4 (12.20, valori normale 4.87-11.72)cu TSH 2.07, T3 1.48, FT4 1.14, FT3 2.13, deci toate in limite normale, este un motiv de ingrijorare? Am avut un nivel crescut de T4 si inainte de sarcina (tot in jur de 12), cu toate celelalte valori normale si ecografie de tiroida normala (acum un an). Atunci medicul endocrinolog nu a indicat investigatii suplimentare/ motive de ingrijorare pentru sarcina. Mentionez si ca am ramas insarcinata foarte usor (prima luna in care am incercat) si ca inainte de sarcina aveam o greutate considerata sub normal (58 kg/ 1.75m), dar asta cred eu ca se datora unui stil de viata si unei diete sanatoase. In sarcina am luat deja in greutate 4 kg.

Multumesc frumos,
ramona

Raspuns:

– un nivel crescut al T4 total si, eventual, al T3 total apare frecvent in sarcina, fara a indica o disfunctie tiroidiana, atat timp cat valoarea TSH si a fractiilor liberea hormonilor tiroidieni (freeT3 si freeT4) este in limite normale;

– cresterea usoara a nivelului T4 total in cazul dvs este cauzata de cresterea nivelului proteinei de legare a hormonilor tiroidieni sub influenta estrogenilor; fractia libera (FT4) arata acea parte a hormonului circulant care este activa si care exercita, de fapt, efectele caracteristice; partea din hormon care este cuplata cu proteina de legare este inactiva, functionand ca un rezervor pentru fractia libera;

– concluzie: nu sunt motive de ingrijorare, sunt modificari normale in timpul sarcinii;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Raspunsuri la intrebari (89)”

  1. Bună ziua,
    D-le doctor , am fost diagnosticată cu tiroidită autoimună Hashimoto de două zile , ?n urma unui eco :gl.tiroidă mărită de volum,prezenţa unor pseudonoduli la nivelul ambilor lobi;;i a rezultatelor prezentate mai jos:
    Anti-TPO 278 Ul/ml val. de ref. – <34
    FT4 15,6 pmol/L val. de ref. – 12-22
    TSH 3,07 Val. de ref. 0,27-4,2
    Am primit tratament :euthyrox 25 mg/zi
    catinofort 3 tb./zi
    Am 35 ani,54kg şi aş dori să-mi spuneţi părerea dumneavoastră despre diagnosticul pus,evoluţia bolii şi tratament(tratamentul mi s-a spus că trebuie să-l urmez toată viaţa).
    Vă mulţumesc!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.