Răspunsuri la întrebări (2559)

Cristina:

Buna ziua! Am 26 de ani si in urma cu un an am suferit o tiroidectomie pentru carcinom papilar in urma careia am avut un hipoparatiroidism temporar.
La 2 luni postoperator am facut terapie cu iod, perioada de intrerupere a euthyrox nu a venit cu simptome de oboseala/lentoare ci doar cu amorteli si furnicaturi mai accentuate pe care le-am pus pe seama paratiroidelor si a operatiei recente.
La 9 luni postoperator calciul a iesit pentru prima data in limite (aproape de limita inferioara, insa in limite) deci am oprit administrarea de calciu si nu am simtit nevoia sa il mai iau, neavand furnicaturi/amorteli.
Acum, la 12 luni postoperator, desi nu am mai avut simptome de hipoparatiroidism pentru cel putin jumatate de an, ele au revenit odata cu intreruperea euthyrox (foarte strans legata inceperea simptomelor de intreruperea levotiroxinei ca sa cred ca e o coinicidenta…) pentru cea de-a doua doza de iod radioactiv.
Intrebarea mea este: simptomele hipoparatiroidismului mai accentuate, desi disparusera complet, sunt legate de aceasta intrerupere? Mereu am crezut ca PTH este singurul responsabil de calciul din organism, nu si TSH.
Ce ar fi de facut? Multumesc!

Răspuns:

  • diagnosticul și severitatea hipoparatiroidismului sunt stabilite prin teste de laborator; simptomele (furnicaturi, amorteli, contracturi musculare, etc) sunt în mare măsură nespecifice, adică apar și în alte situații; invers, pacienții se pot obișnui cu valori scăzute ale calciului din sânge și manifestările pot să se atenueze și chiar să dispară în ciuda persistenței hipocalcemiei;
  • există un întreg spectru al hipoparatiroidismului postoperator, de la forme foarte severe, cu PTH nedetectabil, până la minime alterari ale metabolismului calciului, cu hipocalcemie foarte ușoară;
  • revenind la cazul dvs, este nevoie de un set de analize (PTH, calciu seric total, fosfor seric, albumina serica, 25 OH vitamina D, creatinina serica) pentru a vedea exact care e situația în prezent; este posibil să aveți un hipoparatiroidism postoperator parțial, care s-a decompensat în contextul intreruperii levotiroxinei;

Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea 

Consultații și ecografii: MEDICOVER (programări la 021 98 96), SANADOR (programări la 021 96 99) și Sphera Clinic (programări la 0751 92 92 92 / 031 00 50 333)

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.