anca:
Buna ziua,
Numele meu este Anca. V-am mai scris de cateva ori si vreau sa va multumesc pt raspunsuri. Am hipotiroidism si fac tratament de substitutie cu L-Thyroxin 100 sau 150 micrograme, am o greutate normala 52 kg la 163 cm. In urma cu 4 ani eram foarte slaba(tineam un regim destul de strict) 41 kg (cu toate ca aveam hipo si luam L-Thyroxin)dar am inceput sa mananc mai bine deoarece toata lumea imi spunea ca sunt foarte slaba.
As vrea sa stiu daca in urma unei sarcini ma voi ingrasa prea mult (am 25 de ani). Multe vedete plinute, atat de la noi cat si din afara, dau vina pe tiroida pt excesul de kg si spun ca orice tratament au facut si orice regim au tinut nu au slabit. Despre persoanele obeze la fel se spune ca sunt bolnave, adica au probleme cu tiroida. Care este de fapt adevarul, tiroida sau excesul de mancare din farfurie?
Va multumesc.
Raspuns:
– nu va pot spune exact cat o sa va ingrasati in cursul unei sarcini, dar daca urmati tratamentul de substitutie cu l-tiroxina conform indicatiilor si mentineti aportul alimentar in limite normale nu am niciun motiv sa cred ca va exista un castig ponderal excesiv ;
– in dobandirea excesului ponderal sunt doi factori majori care intervin: stilul de viata (aport alimentar si exercitiul fizic) si genetica; exista, fara indoiala, la multi pacienti o predispozitie mostenita genetic pentru a se ingrasa; ei sunt aceia care iau usor in greutate si care trebuie sa faca eforturi mai mari pentru a slabi; totusi, chiar si acestia, cu o dieta bine controlata si cu miscare suficienta, vor putea mentine o greutate normala;
– comparativ, hipotiroidia este un factor mult mai putin important; deficitul de hormoni tiroidieni determina o crestere in greutate usoara/moderata, bazata mai mult pe o infiltrare a tesuturilor decat pe acumularea de tesut adipos; mai mult, atunci cand este corect tratata, cu nivelul TSH mentinut in limite normale, nu exista un motiv legat de tiroida pentru care pacientul sa nu mentina o greutate normala;
– presupun ca este mai usor de invionovatit o boala decat de acceptat faptul ca nu intotdeauna reusim sa ne pastram in limite rezonabile cand e vorba de mancare;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii
Ma numesc Cristina si am 29 de ani. Am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna si iau Euthyrox de aprox. 3 luni (fara rude cu probleme tiroidiene).
Am fost pe 13.01.2011 la cabinetul dvs. pentru consultatie si interpretare analize, urmarind stabilizarea TSH pentru o viitoare sarcina. Mi-ati prescris cresterea dozei de Euthyrox de la 25mg/zi la 50mg/zi pentru ca ultima analiza TSH (din 11.01.2011) arata o valoare usor crescuta – 5.05 uUI/ml (Eutiroidie: 0.25 – 5, Hipertiroidie: 7) fata de analiza precedenta din decembrie (3.91).
La analiza testosteron valoarea a iesit normala: 0.62 ng/ml (interval de referinta 0.19-2.67). Urmeaza sa revin peste 6 saptamani la dvs. cu analiza TSH si progesteron la 23 zile.
Ultima menstruatie – 5 ianuarie. Astazi am prezentat o sangerare asemanatoare menstruatiei + durerei la sani in ultima saptamana; credeti ca marirea dozei de Euthyrox putea cauza aceasta sangerare si durerile la sani? (am marit doza din 14 ianuarie) Credeti ca o ecografie transvaginala ar trebui facuta in perioada imediat urmatoare? In afara de progesteronul recomandat (chiar in saptamana urmatoare e ziua 23) ar trebui sa fac si alte analize? Dar in cazul in care sangerarea va continua?
Va multumesc.