Răspunsuri la întrebări (397)

Alina:

Buna ziua,
Mama mea in varsta de 48 ani a fost operata de gusa nodulara in urma cu aproape 2 saptamani. A avut 3 noduli, unul pe lobul stang bine delimitat, incapsulat, cu diametrul de 1,6 cm, aspect parenchimatos-coloid, cu arii de hemoragie si mai multe arii neregeulate, de 3-4 mm, gri-albicioase si doi noduli pe lobul dreapt bine delimitati, incapsulati, unul de 1,8 cm diametru aspect parenchimatos gri-roz cu arii de hemoragie, celalalt cu diametru de 1,5 cm aspect parenchimatos-coloid. Restul parenchimului cu mici arii gri-albicioase, neregulate de 2-3 mm.
In urma operatiei i s-a extirpat glanda in totalitate si i s-a pus diagnosticul de carcinom papilar al lobului tiroidian drept, varianta foliculara incapsulata, pT1bN0MxL0V0.
In urma microscopiei a rezultat carcinom papilar, varianta foliculara incapsulata (nodulul de 1,8 cm descris la nivelul lobului drept), fara aspecte de multicentricitate. Capsula nodulului nu este invadata. Capsula tiroidei este libera de proces tumoral. Nu se observa invazie vasculara in materialul examinat (L0, V0). Marginile de rezectie sunt libere. In tesutul adipos perilobar drept este prezent un limfoganglion liber de metastaza. Restul tesutului tiroidian de la nivelul lobului drept si stang cu modificari histopatologice care corespund unei tiroidite Hashimoto nodulara.
Concluzie: aspectul descris corespunde unui carcinom papilar al lobului tiroidian drept (varianta foliculara incapsulata) pT1bN0MxL0V0. Tiroidita Hashimoto nodulara. C73.9 M-8260/3

Va rog sa imi spune-ti daca acest cancer este malign, daca se stie daca s-a extins si la alte organe sau ce se intelege din rezultatul anatomopatologic mai pe intelesul tuturor.

Nu au fost semnalate boli de tiroida la rude, cel putin pana in prezent. Mama a mai fost operata de nodul la san dar nu a fost canceros. Simptomele au fost: nodul in gat la suparare, durere prin urechi.
Vreau sa mai precizez ca in urma investigatiilor care s-au facut inainte de operatie, ecograf normal si ecograf eco-dopler, ni s-a spus ca acesti ganglioni nu sunt de acum ci de mai mult timp.

Raspuns:

– carcinomul papilar tiroidian este o tumora maligna; detalii despre acest tip de cancer gasiti in articolele dedicate;

– tinand cont ca s-au examinat doar tiroida si un singur ganglion limfatic, nu se poate stii daca exista diseminari la nivelul altor organe doar dupa examenul histopatologic; totusi, rezultatele arata ca este destul de putin probabil sa fie prezente metastaze la distanta; riscul mai mare este ca boala sa persiste sau sa recidiveze la nivelul ganglionilor limfatici din zona gatului; acestia trebuie supravegheati ecografic periodic si punctionati daca au un aspect suspect;

– deoarece focarul de carcinom papilar a fost mai mare de 1 cm, tratamentul cu iod radioactiv este indicat;

– sansele de vindecare completa, daca toate recomandarile de tratament sunt urmate, sunt foarte bune;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (397)”

  1. Buna ziua,

    Va rog sa ma ajutati cu raspunsul la urmatoarea intrebare: cat de periculoasa este scintigrafia tiroidiana?
    Din ce am vazut pe net, se poate face cu Iod 131 sau cu Tc99-m ( ca agenti de contrast), existand in fiecare caz un pericol de iradiere.
    Dupa parerea dvs., care ar fi cel mai sigur dpdv al gradului de iradiere?
    Mentionez ca am fost diagnosticata de curand cu gusa polinodulara, in prezent asteptand rezultatele analizelor de sange….Am 46 ani si nu am (dupa stiinta mea) cazuri in familie….posibil bunica dinspre mama sa fi avut probleme, din cate imi amintesc , prin 1970(?) a facut o operatie de tiroida (cred ca era cam mare?).
    Multumesc anticipat pentru un eventual raspuns.

  2. Domnule doctor,

    Mai intai, multumesc pentru raspunsul la post-ul nr. 393.

    Va rog sa priviti mai jos si sa comentati, daca este posibil, cele prescrise de endocrinologul la care m-am prezentat pt. consult:
    – alimentatie fara nuci, alune, sare iodata (daca se poate)…si tot ceea ce contine iod in cantitati mai mari;
    – tratament l-thyroxine 100 mcgr astfel: primele sapte zile cate un sfert de pastila, urmatoarele sapte zile cate jumatate de pastila urmand ca in continuare sa se administreze 5 zile din 7 o pastila de 100 mcgr intreaga.
    Ce parere aveti?

    Referinte:

    – vârsta – 37;
    – sexul – feminin;
    – inca nu exista rude de gradul I diagmosticate cu boli de tiroida;
    – istoricul: tratament impotriva astmului alergic;
    – operatii: chirirgie dentara(operare chist);
    – tratamente: doua tratamente pt. FIV efectuate in ultimul an – aprilie si septembrie 2010;
    – simptome: ingrasat 2-3 kg in ultimele cateva luni, dureri abdominale cate odata, respiratie greoaie uneori (posibil astm)
    – analize de laborator efectuate:TSH aprilie 2010 – 2.3 (0.27-4.2), TSH sept. 2010 – 2.7 (0.27-4.2), TSH feb 2011 – 3.36 (0.27-4.2), Free T4 – 14.5 (12-22), Anti TPO – 155 (<34), Anti tiroglobulina – 384 (<115);
    – consulturi endocrinologice anterioare – ecografie feb 2011: tiroida aspect heterogen, prezente mici formatiuni chistice, fara adenopatie latero cervicala, volum un pic marit; consult endocrinolog – suspecta de tiroidita cronica;
    – informatii aditionale: sarcina pierduta dupa FIV 2, saptamana 5-6;

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.