Visinoiu Liliana:
Buna ziua. Sunt diagnosticata de 4 ani cu hipertiroidie. Am facut tratament cu tyrozol 5mg. Nu a avut nici un efect.
Din luna decembrie 2010 am schimbat tratamentul cu tyrozol de 10 mg/2 pe zi si dupa 1 luna toate simptomele au unceput sa se amelioreze si analizele au inceput sa se apropie de normal. In luna iulie eram in parametri normali.
Am mers la control in luna decembrie 2011 si a iesit totul anapoda. Mentionez ca incepusem sa ma tot umflu la propriu si la gat si la fata. Si respiram foarte greu.
Analizele sunt asa:
– tiroglobulina – 51,4 ng/ml
– anti tpo – 245,8 ul/ml
– tsh – 19,7 uul/ml
– t3 – 86,4 ng/ml
– t4 – 4,7 ug/dl
M-am speriat foarte tare sa nu fie vorba de un cancer. Dar medicul s-a exprimat ca este vorba de un blocaj facut de excesul de tyrozol.
Am eliminat din 10 ianuarie 2012 tyrozolul si dupa cateva zile am inceput sa imi revin si la gat si la fata.
Acum am refacut analizele si astept rezultatul.
Ecografia de acum apare asa: Lob drept: contur regulat, capsula liniara, dimensiuni crescute cu dezv latelara si superior, 33/26/54 mm, discret efect de masa p pachetul vascular latero-cervical.
Lob stang: dimensinuni crscute 23/21/48 mm
istm tiroidian: 6,5 mm
Va rog sa ma ajutati cu un sfat. Citesc zilnic pe site-ul dvs. Apreciez sfaturile ce le acordati.
Va rog sa-mi spuneti daca eu am diagnostic de hipertiroidie de ce ma ingras continuu. Am avut 53 kg, iar acum 72 kg. Si am foarte mare grija ce mananc.
Multumesc din suflet pentru timpul acordat.
Raspuns:
– din datele prezentate rezulta, intr-adevar, ca tratamentul prea indelungat cu 20mg/zi de Thyrozol a blocat sinteza de hormoni tiroidieni; ca sa nu ajungeti in aceasta situatie ar fi trebuit sa faceti controale mai frecvente, cu ajustarea corespunzatoare a tratamentului; oricum, situatia nu are legatuta cu vreun cancer de tiroida;
– hipertiroidia nu determina intotdeauna pierdere in greutate; in plus, pana la oprirea tratamentului cu Thyrozol din ianuarie 2012, dvs ati fost in hipotiroidie (indusa de tratament);
– recomandarea mea este ca boala sa fie mai bine monitorizata; la 6 saptamani de la oprirea Thyrozolului ar trebui repetate TSH si FreeT4; apoi, in functie de rezultate, trebuie stabilite eventualul tratament si frecventa controalelor;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii