Răspunsuri la întrebări (687)

Adela:

Buna ziua,domnule doctor

Am fost la endocrinolog si mi-au iesit anticorpii ATPO foarte mari (199, iar valoarea normala ar fi fost < 5), insa TSH-ul in limite normale. Si ecografia a iesit in regula. Medicul mi-a explicat ca acesti anticorpi ataca tiroida si ca in cele din urma vor incepe sa o distruga si atunci si TSH-ul va fi afectat.
Mi-a prescris Euthyrox 25 (dar doar jumatate pe zi) doua luni de zile, pana „se mai incalzeste afara”, ca sa „ajutam tiroida”.
Acum intrebarile mele sunt:
a) ce parere aveti de ceea ce mi-a prescris medicul
b) are vreo legatura faptul ca am inceput sa iau Euthyrox de 2 saptamani cu intarzierea menstruatiei? Am o menstruatie foarte neregulata, oriunde intre 33 – 55 de zile, iar anul trecut cand am luat Euthyrox (tot asa, in sezonul rece, 2 luni) menstruatia mi-a venit sub o forma ciudata, adica mai mult solida decat lichida, ca niste firisoare. Atunci am si incetat sa mai iau Euthyrox pentru ca m-am speriat. Cand i-am spus medicului de acea menstruatie, a zis ca „se refacea mucoasa” si ca nu trebuia sa intrerup tratamentul.

Va multumesc foarte mult pentru timpul acordat.

Raspuns:

  1. pentru un nivel al TSH apropiat de limita superioara a normalului se poate recomanda acest tratament; oricum, o doza atat de mica nu are efecte adverse;
  2. daca tot timpul nivelul TSH a fost in limite normale, se poate exclude o influenta tiroidiana; trebuie facute investigatii suplimentare pentru tulburarile de ciclu menstrual;
Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.