Răspunsuri la întrebări (1068)

emanuela:

Am 29 de ani si in august 2013 am fost operata de tiroidectomie totala,la Cluj,rezultatul histopatologic fiind urmatorul:nodulul alb de la nivelul lobului tiroidian drept corespunde unui carcinom papilar,format din celule cu nuclei atipici,cu cromatina cu aspect de “sticla mata”,alungiti cu inciziuni si suprapuneri.Celulele tumorale prezinta o arhitectura papilara si foliculara.Nu se evidentiaza emboli tumorali intralimfatici sau intravenosi si nici infiltrate tumorale perineurale in materialul examinat.Proliferarea tumorala infiltreaza capula tiroidiana cu extindere microscopica extratiroidiana ,ajungand in contact cu marginea de rezectie a piesei la acest nivel.Limfoganglionul peritiroidian,izolat de la nivelul piesei este liber de metastaze.
Stadiul:pT3NxMx.
In octombrie am fost la Cluj pentru a primi iod radioactiv.
Analize:TSH>100
Anti TG:<10
TG:17.59
Rezultat iod:Se decide adminitrarea unei doze de 90.65mCi de I131.Descarcare eficienta cu prezenta a 1.125.534 imp.in loja tiroidiana si un fond de 165.726 imp,la 24 ore postadministrare.
WBS postterapeutic:rest de tesut fixant la nivelul lojei tiroidiene.
De revenit pt control oncologic in iunie 2014.Dupa iod tratament cu Novothyral 100.
Spuneti-mi,va rog frumos:
1.Conform rezultatului histopatologic,cat este de extins cancerul?Doctorita care mi-a interpretat rezultatul mi-a spus ca era extins la grasimea din jurul tiroidei.Poate fi mai extins de atata?
2.Se poate sa fi ajuns la ganglioni?Pe Wbs era negru de la barba pana sub „groapa de la gat”…acest lucru inseamna ca sunt prinsi si ganglionii sau nu?
3.WBSul mi s-a facut a 2 a zi dupa iod.Tesutul restant care apare pe imagine(acolo unde este negru)se refera la tesutul existent inainte de iod sau cel care a ramas dupa iod?adica ceea ce am vazut eu negru pe WBS era tesutul ramas dupa operatie sau tinad cont ca luasem iod cu o zi inainte ,acela era tesutul care a ramas dupa ce am luat prima cura de iod?
4.tinand cont de doza de iod luata cat trebuie sa stau departe de copilul meu in varsta de 2 ani pentru a fi sigura ca el nu este afectat de radiatii?
5.care ar putea fi efectele secundare ale terapiei cu iod?

va multumesc

Raspuns:

1. raspunsul oferit de medicul dvs este corect; pe baza rezultatului histopatologic, se poate afirma doar o extindere minima la tesutul din jurul tiroidei;

2. da; tot in rezultatul histopatologic se precizeaza ca singurul ganglion excizat NU era implicat; cu toate astea, nu se poatea exclude  extinderea microscopica la nivelul ganglionilor gatului; totusi, trebuie sa intelegeti ca tratamentul cu iod radioctiv POATE DISTRUGE aceste mici grupuri de celule care eventual sunt prezente in ganglionii limfatici;

3. iodul actioneaza pe o perioada care se intinde pe luni; deci ce s-a vazut imediat dupa administrare este restul postoperator, nu post tratament; aproape in toate cazurile apare rest fixant in zona gatului la scintigrafie; deci, in sine, acesta NU este un lucru ingrijorator;

4. in mod ideal 2 saptamani trebuie evitat contactul fizic strans cu copii mici;

5. sunt de obicei inexistente sau minore; durere tranzitorie la nivelul gatului, inflamarea glandelor salivare, slabiciunea (legata mai ales de absenta tratamenului de substitutie);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.