Răspunsuri la întrebări (1319)

Lili Visinoiu:

Buna ziua. Am mare nevoie de ajutorul dvs.
Am 41 ani. In 26 ianuarie 2015 m-am operat de tiroida. Mi s-a spus ca s-a extras aproape tot. Am ramas cu 10-20 % din lobul stang si cu glandele tiroidale. M-am operat marti seara. Vineri mi-au fost scoase acele copci de argint sau asa ceva. Mai am in momentul de fata exact pe mijloc doua atisoare care au inceput sa iasa. Opeartia este inchisa in proportie de 90 %. Doar pe vreo 2 cm mai este putin dureros si rosu unde au aparut si aceste ate interioare sa iasa. In afara de durerea specifica operatiei si a pozitiei in care a trebuit sa dorm dupa, a decurs totul foarte bine.
Pana acum sin in acest moment iau Euthirox de 0,25 mg cate una pe zi.
Acum urmeaza problema mea: La o luna dupa operatie am inceput sa iau cate putin in greutate. La inceput am pus pe motiv ca menstruatia mi-a venit la 2 luni dupa operatie. Medicul mi-a spus ca e normal. Dar in decurs de 2 luni am luat in greutate 7 kg. Am cedat psihic. Plang foarte mult. Nu mananc nimic, nimic. Traiesc doar cu ceaiuri. Nu beau suc sau alte bauturi de 5 ani. Nu mananc nici o picatura de paine sau dulciuri. Dar acum de 2 luni traiesc doar cu ceai verde si musetel. Atat.
Dupa operatie nu am putut sa urinez si am probleme si la acest moment. Urinez o data sau de 2 ori pe zi. Si beau ceaiuri pana la 3 litri pe zi.
Ma dor muschii la maini foarte tare. Si sunt o femeie foarte activa.
Va rog sa ma ajutati daca tratamentul cu Euthirox de 0,25 mg este normal. Am tot citit si intrebat pe altii si nu am auzit la nimeni o doza atat de mica.
Va rog sa imi spuneti ce trebuie sa fac sa nu mai iau in greutate continuu. Sunt foarte umflata la fata. Mi s-a schimbat fizionomia fetei. Nu e normal sa ma schimb atat de mult. Am intrat in depresie. Familia imi este foarte apropiata, nu stiu cu ce sa ma mai ajute sa imi fie bine.
Asta ma doare cel mai tare: sunt infometata de 3 luni, am probleme mari cu calciu, ametesc ptr ca nu ma hranesc, si nu mai pot manca nimic. orice bag in gura imi vine rau ca m-am obisnuit sa nu mananc.
Dar eu ma ingras continuu. Medicul meu spune ca daca ma scapa sa ma ingras asa degeaba nu ma mai opresc.
Ce sa fac? Va rog mult sa ma ajutati.
Multumesc din suflet pentru timpul acordat.

Raspuns:

– este anormal ca la 3 luni de la operatie plaga sa nu fie complet inchisa, daca intr-adevar acesta e cazul; chiar si o zona de eritem si edem (inrosire si intarire) este neobisnuita dupa atata timp; este indicat sa faceti un control la chirurg;

– pentru o tiroidectomie subtotala, asa cum inteleg ca s-a practicat in cazul dvs, doza de Euthyrox este mult mai mica decat cea utilizata in majoritatea cazurilor; situatie se poate lamuri foarte simplu, prin analize de laborator; sub tratamentul cu Euthyrox valorile TSH si FT4 trebuie sa fie normale; daca nivelul TSH este crescut si FT4 este, eventual, sub limita, inseamna ca doza e insuficienta si trebuie crescuta de medicul dvs endocrinolog; oricum, aceste analize trebuiau facute pana acum , chiar repetat;

– in al doilea rand, trebuie verificata functia glandelor paratiroide masurand calcemia, fosfatemia si nivelul PTH; suplimente de calciu si vitamina D pot fi necesare daca nivelul calciului din sange (calcemia) este scazut;

– o parte din simptomele dvs se incadreaza in manifestarile hipotiroidiei, dar confirmarea cu teste de laborator este OBLIGATORIE;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.