Răspunsuri la întrebări (1343)

Ioana:

Buna seara.Ma numesc Ioana, am 47 ani si in urma unei ecografii am fost depistata cu nodulii tiroidieni.Va descriu ecografia: LOB DREPT: long 44 mm, anteropost 13, transv 18, volum 5,6 cm3 LOB STANG : long 45, ap 15, transv 19, vol 7 cm3.
LDT: cu contururi nete bine delimitate, ecostructura neomogena prin prezenta a doua imagini nodulare bine delimitate neomogene, izoecogene cu zone transonice si hiperecogenitati in interior cu dimensiuni de 7/4 mm respectiv 8/5 mm cu semnal Doppler la periferie, vascularizatie in limte normal
LST: cu contururi nete, usor boselat anterior cu ecostructura neomogena prin prezenta unui nodul ovalar bine delimitat, neomogen, hipoecogen cu ecogenitati si imagine hiper recogena in interior cu halou transonic, cu semnal Doppler prezent accentuat, in rest vascularzatie in limite normale, fara adenopatii latero cervicale bilateral.
TSH 1,5160 uUI/mL (0,55 – 4,78)
1,5160 mUI/mL
FT3 2,53 pg/mL (2,3 – 4,2)
3,90 pmol/L (3,5 – 6,5)
FT4 1,05 ng/dL (0,89 – 1,76)
13,51 pmol/L (11,45 – 22,65)
CALCITONINA – < 2, 00 pg/mL (<11,5)
0,59 pmol/L (<3,36)
SCINTIGRAFIE TIROIDIANA
Tiroida este in situatie cervicala medie, cu polul inferior deasupra reperului oso sternoclavicular. In iincidenta anterioara aspectul este relativ simteric, dimensiunile sunt la limita superioara a normalului. Lobul drept aare ca o structura omogena, fara anomalii focale de fixare. Lobul stang are o structura discret inomogena prin prezenta a doua formatiuni nodulare coalescente izofixante care ocupa lobul stang in intregime. Intensitatea globala de fixare este in limite normale.
CONCLUZII
Aspect de gusa nodulara cu noduli izofixanti lobar stang.
De corelat cu aspectul ecografic si bilant biologic complet, eventual FNA ecoghidata

Mentionez ca mama este operata de tiroidectomie totala cu rezultat HP bun.
Va rog frumos daca imi puteti spune care este procedura de urmat in aceasta situatie.

Va multumesc

Raspuns:

– din rezultatul ecografic lipsesc dimensiunile nodulului din lobul stang; nodulii din lobul drept nu par a avea elemente de suspiciune ecografica; rezultatul scintigrafic, mai exact descrierea lobului stang, nu se poate interpreta fara a cunoaste dimensiunile ecografice ale  tuturor nodulilor;

– testele de laborator arata ca tiroida functioneaza normal si exclud carcinomul tiroidian medular;

– in functie de nodulul din lobul stang se poate recomanda urmarirea ecografica sau punctia cu ac subtire;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.