Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1922)

November 25, 2018

Luminita:

Buna ziua,

As avea ,respectuos, o mare rugaminte, in a imi analiza statusul meu tiroidian (pentru a imi cita bunul meu medic de familie care m-a trimis la medicul endocrinolog fara preget):

1 iulie 2018 – 1 septembrie 2018 / lipsa menstruatiei.
Analizele recomandate de medicul endocrinolog:
tsh / 0,05 (0,5-4,5)
ft4 / 0,87 ng/dl (0,7-1,48)
prolactina 18 (5-26)
atpo <1 (<5)
ca 125 / 33 (<35)
ca 15.3 / 7 (<31)
parathormon / 39 (11-67)
calcitonina / <2 (<5)
tiroglobulina 71 (<55)
ac anti-tiroglobulina / 1,5 (< 4,11)
TRab-ul nu mai gasesc fisa cu rezultatul dar a iesit negativ, netectabil

Echo /

LDT: 20/18/47mm, 3 noduli<7 mm
LST: 26/24/58mm, polimacronodular, 1 nodul izoecogen ramolit intens vascularizat halou hipoecogen 20/12/16mm; 1 nodul similar cu cel de mai sus 21/19/21mm; inca 4 micronoduli< 8mm cu semnal doppler intens
ISTM: 1 nodul 12,6/7 mm cu arie larga de ramolitie cu semnal doppler intens in parenchimul nodular restant.

Scintigrama tiroidiana / LDT – noduli calzi
LST / supresata
ISTM / nodul istmic rece, restul istmului supresat

Medicul endocrinolog imi stabileste diagnosticul: gusa multinodulara toxica; hipertiroidism subclinic.
tratament Thyrozol 20mg / 10mg / 1 saptamana; apoi 10mg / 10mg timp de 5 saptamani; 5 mg 1 saptamana; apoi 2 saptamani lugol 5 pic de 3 ori pe zi; ieri am intrat in saptamana ultima cu 5 mg thyrozol; apoi Lugolul.

Analizele:

tsh / 7,33 (0,5-4,5)
ft3 / <1,5 (1,7-3,7)
ft4 / 0,43 (0,7-1,48)
TIROGLOBULINA 658 (val max 55)
atpo, ac anti tg, trab fara valori patologice

Echo:

LDT: 19,5/22/57,5mm
5-6 micronoduli, cel mai mare 6mm, semnal doppler crescut periferic, prezent intranodular
LST: 26,5/19/57
polimacronodular
1 nodul 21.6/11,6mm, neregulat, izoechogen, semnal doppler intra si perinodular
1 nodul 23/12mm, izoechogen, ramolit, semnal doppler crescut intra si perinodular
1 nodul, medial spre istm, 11/5mm, semnal doppler crescut, izoechogen
ISTM: nodul hipoechogen, partial ramolit, 13,2/5/13,5mm, semnal doppler crescut

Fara adenopatii

peste 3 saptamani interventia chirurgicala/ tiroidectomie totala

Domnule doctor, faptul ca trebuie sa ma operez este perfect normal in acest context, insa: nu inteleg de ce sub thyrozol, thyroglobulina a crescut de 10 ori, in conditiile in care eu nu am fost operata. faptul ca thyrozolul inhiba producerea de hormoni tiroidieni nu ar trebui sa blocheze si productia de titooglobulina? am incercat sa citesc si sa gasesc o explicatie asupra cresterii asa mari a tiroglobulinei insa onest va spun ca am in cap doar o forma de cancer tiroidian…metastaze..etc..as vrea sa nu ma menajati, trebuie sa imi inteleg analizele si sa imi stabilesc planul si drumul.

Multumesc frumos

revin, am scris un pic gresit la scintigrama tiroidiana:

LDT: supresat
LST: noduli calzi
ISTM:1 nodul istmic rece, restul istmului supresat
Iodocaptare: valori normale

Raspuns:

– in cazul dvs, masurarea tiroglobulinei NU era necesara; facem aceasta analiza doar la pacienti operati de cancere tiroidiene (confirmate anatomopatologic) pentru a vedea daca mai exista tesut tiroidian; asta pentru ca valori crescute apar in multe afectiuni benigne, cum sunt gusile nodulare (ca la dvs), tiroidite, etc;

– deci nu vad niciun motiv de ingrijoarare; acest rezultat, in sine, NU arata ca e vorba de un cancer;

– pe de alta parte, tiroida pare destul de inhibata sub tratamentul cu Thyrozol (FT4 si FT3 subnormale); poate fi prudent sa repetati TSH, FT4 si T3 cu 5-7 zile inainte de operatie; un eventual hipotiroidism sever indus de Thyrozol poate avea efecte nedorite perioperator;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Nu sunt comentarii »

Nu sunt comentarii.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Lăsaţi un comentariu