Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.090 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. buna ziua,
    am 38 de ani si in 2005 la o ecografie am depistat ca am un nodul la tiroida de 1.2cm.Atunci eram insarcinata si medicul care mi-a facut ecografia a zis ca nu pot sa iau tratament pe perioada srcinii.Am nascut si am neglijat tratarea nodulului. Tatal meu a fost diagnosticat cu gusa nodulara si operat ,extirpandu-i-se un lob din tiroida.
    In 2010 am facut o noua ecografie tiroidiana la care s-a constatat ca nodulul are 2.4cm/1.2cm, deci a crescut
    tsh=6.22(val norm 0.42-5.45)
    t4=1.2(norm0.8-2.0)
    t3=2.5(norm 1.4-4.2)
    calciu ionic=1.02(norm1.13-1.31)
    magneziu=1.86(norm1.8-2.5)
    Doctorul mi-a recomandat tratament pentru hipotiroidism ,cu euthyrox 25 si calciu cu d3.Mi-a mai spus ca trebuie operat nodulul pentru ca nu am alta sansa.Mentionez ca nu am luat in greutate (am 5kg si 1.65m), dar aveam stari de nervozitate accentuata, nu suport frigul, parul fragil, pielea uscata, oboseala, stare generala proasta.
    Va rog sa-mi spuneti ce investigatii mai pot face si daca pot sa tratez nodulul si nu sa-l operez

  2. Buna ziua,
    Numele meu este Anca,am 25 ani si vreau sa va multumesc pt raspunsurile de pana acum. Dupa cum v-am mai spus nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
    in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
    de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
    As dori sa-mi mai raspundeti la 2 intrebari:
    1. daca un hipotiroidian este substituit corect capacitatea de a slabi sau a se ingrasa este aceeasi ca la un om fara probleme de tiroida?
    2.lipsa menstruatiei poate fi cauzata de hipotiroidisma (precizez ca prolactina este in limite normale 530 iar limita superioara a laboratorului este 570)?
    Va miltumesc,
    Anca.

  3. Buna ziua ,
    Am 36 de ani si in iulie 2006 am fost dignosticat cu gusa polinodurala cu adenopatie latero cervicala stanga. Urmare analizei anotomo-patologice a tesuturilor rezultate din Tiroidectomia totala si limfadenectomiei regionale a rezultat carcinom papilar cu metastaze ganglionare.Operatia a avut loc la Spitalul Sf Spiridon Iasi. La prima evaluare a d-nei dr Belgun in septembrie 2006 (Institutul IC Parhon Bucuresti)(ecografie ) a rezulat faptul ca a mai ramas tesut tiroidian si polimicroadenopatie stanga. Astfel s-a hotarat administrarea unei doze de 75 mCi Iod radioactiv (131)si revenirea la control in februarie 2007. La data programarii, Laboratorul de medicina nucleara din cadrul IC Parhon a fost inchis si am fost nevoit sa ma mut la IOCN Cluj Napoca la dna d.r Piciu Doina (pe care o felicit pentru profesionalism si organizare). Consider ca a fost norocul meu deoarece d-na dr a incetrcat sa face cel mai bun lucru posibil in conditiile in care operatia putea reusi mai bine.Au urmat analize si iradieri astfel:
    14.02.2007 :
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    WBS cu I131 -fixare normala la intervalul de 3 zile dupa administrarea a 30 mCi, nu se evidentiaza fixari patologice in loja tiroidiana. Usoara incarcare laterocervicala dreapta fara a se evidentia structura macroscopica . Se decide continuarea iradierii.
    TSH >100
    TG 104,2
    Anti-TG 25,16
    In 03.04.2007 a fost administrata o noua doza de 70 mCi de I131.
    In data de 10.09.2007 :
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafia tiroidiana – negativa
    WBS cu I131 -fixare normala la intervalul de 3 zile dupa administrarea a 30 mCi, nu se evidentiaza fixari patologice in loja tiroidiana. Nu se evidentiaza imagini patologice hiperfixante la nivelul lojei tiroidiene sau la distanta.
    TSH =66,6 corect defrenat
    TG 83,9
    Anti-TG 10,12
    Se mai administreaza 70 mCi in data de 25.09.2007.
    In data de 29.05.2008
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    TSH =52,53
    TG 55,7
    Anti-TG 11
    In data de 10.06.2008 se administreaza o doza de 70 mCi.
    In data de 11.03.2009
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafie tiroidiana -negativa
    TSH =21,7
    TG 28,7
    Anti-TG 16
    Chiar daca Tg a fost in scadere , recomandarea a fost efectuarea unei ecografii tiroidiene si comunicarea rezultatului. La sfarsitul lunii aprilie 2009 am efectuat o ecografie care a avut drept rezultat ceva tesut tiroidian (in loja) si ceva ganglioni limfatici (cervical drept) (maxim 11,3 mm). In acest caz d-na dr a propus o noua interventie chirurgicala doar la nivelul ganglionilor (cervical drept ) (in loja era f riscant si tesutul de acolo a fost considerat ca fiind mort). In data de 08.05 2009 am fost operat de dl dr Cosmin Lisenscu (felicitari pentru profesionalism) . Rezultatul a fost “Din cei 14 ganglioni examinati, 4 prezinta metastaze de carcinom papilar tiroidian”.
    In data de 11.06.2009
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafie tiroidiana -negativa
    TSH >100
    TG 41,8
    Anti-TG 22
    Se administreaza o noua doza de I 131 (90,65 mCI).
    In data de 23.02.2010
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafie tiroidiana -negativa
    TSH =28,65
    TG 29,52
    Anti-TG 15
    Concluzii : raspuns eficient la iradierea cu I 131 , valoarea Tg este in scadere comparativ cu examinarea precedenta Tg 41. Se decide supravegherea pacientului in continuare (ecografie in iunie 2010 si apoi decizia in functie de rezultat).
    Mentionez ca pe toata perioada fac tratament medicamentos cu Novothyral 125 unitati zilnic astfel incat TSH-ul este sub 0.05.
    Nu am alte afectiuni (sun un pic cam supraponderal + 92 kg la 178 cm+).
    Fata de acesta situatie am ceva nelamuriri pe care d-na dr nu mi-le-a dat (a evitat in mod elegant iar eu nu am insistat din respect pentru doamna dr. si pentru pacientii care asteapta):
    1. In ultima evaluare a precizat ca TG este in scadere (stiu ca ar fi ideal sa ajunga la 0) . Dar fata de martie 2009 este chiar in crestere (de la 28,7 in martie 2009 la 29,52 martie 2010), chiar daca am acceptat intre timp o noua interventie chirurgicala si o noua doza de iod. Dvs ce spuneti a fost o incercare a doamnei care nu a reusit (nu sunt supart daca a incercat , deorece mi-a vrut binele)?.
    2. ce legatura este intre TSH si TG (cu cat TSH -ul este mai mare cu atat TG este mai mare ?). Sunt direct proportionale? Sau TSH -ul trebuie sa fie peste 25 si TG-ul iese la fel.? Nu prea inteleg aici ….. Daca TSH -ul este peste 100 si TG este 40 , atunci cand TSH-ul este 28 si TG este 29 este acelasi lucru sau este mai bine sau rau?
    3. Credeti ca nivelul la care am ajuns e maximum posibil si ar ttrebui sa ma rog sa nu recidiveze?. Nu pot ajunge la 0?. Ce trebuie sa fac sa ajung la 0.?
    4. Ce riscuri sunt sa recidiveze si care este pronosticul pe termen mediu(stiu ca dupa 45 ani riscurile sunt mai mari si as vrea pana atunci sa rezolv problema).
    5. Pot ramane la acest nivel fara riscuri prea mari.?
    6. Exista clinici in Europa de Vest sau Amrica care sa identifice metastazele mai bine ca in Romania ? Daca Da , v-as ruga sa-mi dati si mie ceva adrese de web.Presupun ca tratamentul este acelasi.
    7. Lucrez intr-un domeniu zinic stresant , sunt o fire f agitata, si ma consum , pun suflet in ceea ce fac. D-na dr Piciu a spun ca acest lucru a fost unul din factorii care a agravat boala. Credeti ca ar fi bine sa imi iau un Concediu Medical mai lung, sa pot lasa organismul sa se refaca (in cei patru ani scursi nu am avut mai mult de 20 zile de CM).
    8. In ce conditii as putea beneficia de un concediu medical mai lung (un an) (macar intre doua controale oncologice)? Aceasta boala este eligibila pentru acest lucru. Medicul de familie nu a stiut sa imi spuna acest lucru si mi-a fost jena sa o intreb pe d-na dr Piciu.Cred ca un an mi-ar face bine si “as putea reveni in forta”.
    9. Ar trebui sa ma inscriu undeva la un medic oncolog.? Ar trebui sa merg la o comisie ? Ce sanse as avea?
    10.Nu vreau sa ma pensionez, vreau sa mai muncesc dar cred ca o pauza mi ar face f bine.
    V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde la aceste intrebari .
    Va multumesc f mult pentru eventualul raspuns.
    Cu stima,
    Gabriel.

  4. Laura Diaconu

    Stimate Domnule Doctor,

    Va scriu cu speranta ca poate Dvs. ma puteti ajuta sa-mi clarific cauza unor simtompe cu care ma zbat de cateva luni fara raspunsuri si imbunatatire. Am 23 de ani si ma suspectez de o problema de tiroida deoarece de aproape trei luni am urmatoarele simptome: presiune si constrictii in cap, migrene pulsatile, zgomot de motor in cap, presiune puternica la maxilare care urca spre cap, tensiunea diastolica ceva mai marita ca de obicei 82-89, apasare pe trahee si tiroida cu senzatia unui obiect tare in git, durere la inghitit de o luna, agitatie, insomnie, oboseala pana la epuizare, senzatie de curent electric care trece prin corp, junghiuri in dreptul inimii, presiune in partea stanga a pieptului si bratul stang, amenoree de trei luni, tremuraturi si senzatie de frig intens la maini si picioare, furnicaturi in talpi, maini. In ultimile cinci luni am avut si carcei extrem de durerosi care au inceput la picioare si s-au extins la alte parti ale corpului (maini, brate, spate…) De ani intregi sufar de palpitatii, de vreo trei ani am atacuri de panica si anxietate, am avut si probleme de depresie, dar anxietatea s-a intensificat mult in ultimul an si uneori am episoade ca si psihotice (paranoie si anxietate puternica) care vin din senin. In plus, in ultimul an si jumatate am luat in greutate vreo 15 kg in ciuda unei diete controlate . Mentionez ca am frecvente perioade de amenoree. In ultimul an dupa tuse indelungata am fost diagnosticata cu astm bronsic si am foloit citeva luni puffer, pe care l-am oprit recent datorita starii de agitatie si durerilor de cap.
    In urma unui consult recent cu endocrinologul am fost diagnosticata cu deficienta de fier, insuficienta de vitamina D, deficit de progesteron in faza luteinica, ANA + 1/40 homogen, exces seric (dopamina, adrenalina), deficienta IgA, deficienta IgE. Mi-a spus ca tiroida mea nu functioneaza dar pe de alta parte mi-a zis ca nu am nici hipotiroidism nici hipertiroidism, si ca tiroida este ok (?). Ecografia de tiroida a iesit normal, in afara unor adenopatii laterocervicale bilaterale infracentimetrice. Totusi, am citit intens despre problemele de tiroida si mai toate simptomele mele par a fi cauzate de un hipotiroidism.
    Mentionez ca, nimeni din famile nu a fost diagnosticat cu afectiuni tiroidiene. Credeti ca in cazul meu poate fi vorba de un hipotiroidism subclinic, desi ultimele analize au iesit in limitele de referinta? Acestea sunt rezultatele:

    TSH: 1,52 (0,35-5,50)
    T4 liber: 1,08 (0,75-2,00)
    T4 total: 7,3 (4,70-11,40)
    T3: 1,17 (0,60-1,81)
    Adrenalina: 84,7 (<85)
    Dopamina:n 81,5 (<85)
    Tiroglobulina anticorpi: 0,8 (<6,0)
    TPO anticorpi: <0,1 (60); AC Anti Microsomali 56,4 (pozitiv >60))
    FSH: 5,44 (1,20-153,00)
    (In analizele din martie FSH: 7,17; LH: 23,12. Ginecoloaga mi-a explicat ca ratio-ul FSH/LH normal e 2/1.)
    Hematocriti: 35,50 (36,00-51,00)
    Hematii: 4,020,000 (3,800,000-5,300,000)
    VSG: 20,00 (0,60-18,00)
    Calciu: 90,5 (88,0-108,0)
    Magneziu: 1,92 (1,90-2,50) (Valorile normale, conform endocrinoloagei, sunt (2-2,5).)
    Ferritina: 26,80 (20,00-250,00) (Valorile normale, conform endocrinoloagei, sunt (50-300).)
    Imunoglobulina A: 56,1 (60,0-390,0)
    Anticorpi nucleari: pozitiv, titlu 1-40 homogen
    ACTH: 21,4 (<100,00)
    Cortisol: 6,14 (5,00-25,00)
    cortisol-ul bazal 8 ore: 1,88 (5,00-25,00))
    Vitamina D 25-OH: 13.30 (4,80-52,80)
    Valori:
    Deficienta: Sub 10,00
    Insuficienta: Intre 10,00 si 30,00
    Suficienta: Intre 30,00 si 100,00
    Toxicitate: Peste 100,00
    17-Beta Estradiol: 66,7 (<355,0)
    Progesteron: <0,20 (<17,80)
    Zinc: 70 (60-150) (Valorile normale, conform endocrinoloagei, sunt (80-150).)
    Imunoglobulina E total: <2,00 (<140,00)

    De doua saptamani, sub indrumarea endocrinologului, fac tratament cu vitamina B6 (Benadon de 30 mg, 1 pastila/zi), fier (Tardyferon 80mg, 1/zi), si vitamina D (Hidroferol 0,266 mg, 1 fiola/saptamana) si recent am inceput sa iau si progesteron (Utrogestan, 200 mgr, 1/zi intre zilele 14-27 ale ciclului). Nu vad insa imbunatatire a simptomelor mele si nu mai stiu ce sa fac.
    Va rog sa-mi spuneti parerea dvs. despre aceste rezultate, daca credeti ca boala de care sufar este o proasta functionare a tiroidei si ce ar trebui sa fac in acest sens
    Va multumesc anticipat pentru raspuns.

  5. Buna ziua ,
    Am 36 de ani si in iulie 2006 am fost dignosticat cu gusa polinodurala cu adenopatie latero cervicala stanga. Urmare analizei anotomo-patologice a tesuturilor rezultate din Tiroidectomia totala si limfadenectomiei regionale a rezultat carcinom papilar cu metastaze ganglionare.Operatia a avut loc la Spitalul Sf Spiridon Iasi. La prima evaluare a d-nei dr Belgun in septembrie 2006 (Institutul IC Parhon Bucuresti)(ecografie ) a rezulat faptul ca a mai ramas tesut tiroidian si polimicroadenopatie stanga. Astfel s-a hotarat administrarea unei doze de 75 mCi Iod radioactiv (131)si revenirea la control in februarie 2007. La data programarii, Laboratorul de medicina nucleara din cadrul IC Parhon a fost inchis si am fost nevoit sa ma mut la IOCN Cluj Napoca la dna d.r Piciu Doina (pe care o felicit pentru profesionalism si organizare). Consider ca a fost norocul meu deoarece d-na dr a incetrcat sa face cel mai bun lucru posibil in conditiile in care operatia putea reusi mai bine.Au urmat analize si iradieri astfel:
    14.02.2007 :
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    WBS cu I131 -fixare normala la intervalul de 3 zile dupa administrarea a 30 mCi, nu se evidentiaza fixari patologice in loja tiroidiana. Usoara incarcare laterocervicala dreapta fara a se evidentia structura macroscopica . Se decide continuarea iradierii.
    TSH >100
    TG 104,2
    Anti-TG 25,16
    In 03.04.2007 a fost administrata o noua doza de 70 mCi de I131.
    In data de 10.09.2007 :
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafia tiroidiana – negativa
    WBS cu I131 -fixare normala la intervalul de 3 zile dupa administrarea a 30 mCi, nu se evidentiaza fixari patologice in loja tiroidiana. Nu se evidentiaza imagini patologice hiperfixante la nivelul lojei tiroidiene sau la distanta.
    TSH =66,6 corect defrenat
    TG 83,9
    Anti-TG 10,12
    Se mai administreaza 70 mCi in data de 25.09.2007.
    In data de 29.05.2008
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    TSH =52,53
    TG 55,7
    Anti-TG 11
    In data de 10.06.2008 se administreaza o doza de 70 mCi.
    In data de 11.03.2009
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafie tiroidiana -negativa
    TSH =21,7
    TG 28,7
    Anti-TG 16
    Chiar daca Tg a fost in scadere , recomandarea a fost efectuarea unei ecografii tiroidiene si comunicarea rezultatului. La sfarsitul lunii aprilie 2009 am efectuat o ecografie care a avut drept rezultat ceva tesut tiroidian (in loja) si ceva ganglioni limfatici (cervical drept) (maxim 11,3 mm). In acest caz d-na dr a propus o noua interventie chirurgicala doar la nivelul ganglionilor (cervical drept ) (in loja era f riscant si tesutul de acolo a fost considerat ca fiind mort). In data de 08.05 2009 am fost operat de dl dr Cosmin Lisenscu (felicitari pentru profesionalism) . Rezultatul a fost „Din cei 14 ganglioni examinati, 4 prezinta metastaze de carcinom papilar tiroidian”.
    In data de 11.06.2009
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafie tiroidiana -negativa
    TSH >100
    TG 41,8
    Anti-TG 22
    Se administreaza o noua doza de I 131 (90,65 mCI).
    In data de 23.02.2010
    Control oncologic :
    Clinic T0N0M0
    Scintigrafie tiroidiana -negativa
    TSH =28,65
    TG 29,52
    Anti-TG 15
    Concluzii : raspuns eficient la iradierea cu I 131 , valoarea Tg este in scadere comparativ cu examinarea precedenta Tg 41. Se decide supravegherea pacientului in continuare (ecografie in iunie 2010 si apoi decizia in functie de rezultat).
    Mentionez ca pe toata perioada fac tratament medicamentos cu Novothyral 125 unitati zilnic astfel incat TSH-ul este sub 0.05.
    Nu am alte afectiuni (sun un pic cam supraponderal + 92 kg la 178 cm+).
    Fata de acesta situatie am ceva nelamuriri pe care d-na dr nu mi-le-a dat (a evitat in mod elegant iar eu nu am insistat din respect pentru doamna dr. si pentru pacientii care asteapta):
    1. In ultima evaluare a precizat ca TG este in scadere (stiu ca ar fi ideal sa ajunga la 0) . Dar fata de martie 2009 este chiar in crestere (de la 28,7 in martie 2009 la 29,52 martie 2010), chiar daca am acceptat intre timp o noua interventie chirurgicala si o noua doza de iod. Dvs ce spuneti a fost o incercare a doamnei care nu a reusit (nu sunt supart daca a incercat , deorece mi-a vrut binele)?.
    2. ce legatura este intre TSH si TG (cu cat TSH -ul este mai mare cu atat TG este mai mare ?). Sunt direct proportionale? Sau TSH -ul trebuie sa fie peste 25 si TG-ul iese la fel.? Nu prea inteleg aici ….. Daca TSH -ul este peste 100 si TG este 40 , atunci cand TSH-ul este 28 si TG este 29 este acelasi lucru sau este mai bine sau rau?
    3. Credeti ca nivelul la care am ajuns e maximum posibil si ar ttrebui sa ma rog sa nu recidiveze?. Nu pot ajunge la 0?. Ce trebuie sa fac sa ajung la 0.?
    4. Ce riscuri sunt sa recidiveze si care este pronosticul pe termen mediu(stiu ca dupa 45 ani riscurile sunt mai mari si as vrea pana atunci sa rezolv problema).
    5. Pot ramane la acest nivel fara riscuri prea mari.?
    6. Exista clinici in Europa de Vest sau Amrica care sa identifice metastazele mai bine ca in Romania ? Daca Da , v-as ruga sa-mi dati si mie ceva adrese de web.Presupun ca tratamentul este acelasi.
    7. Lucrez intr-un domeniu zinic stresant , sunt o fire f agitata, si ma consum , pun suflet in ceea ce fac. D-na dr Piciu a spun ca acest lucru a fost unul din factorii care a agravat boala. Credeti ca ar fi bine sa imi iau un Concediu Medical mai lung, sa pot lasa organismul sa se refaca (in cei patru ani scursi nu am avut mai mult de 20 zile de CM).
    8. In ce conditii as putea beneficia de un concediu medical mai lung (un an) (macar intre doua controale oncologice)? Aceasta boala este eligibila pentru acest lucru. Medicul de familie nu a stiut sa imi spuna acest lucru si mi-a fost jena sa o intreb pe d-na dr Piciu.Cred ca un an mi-ar face bine si „as putea reveni in forta”.
    9. Ar trebui sa ma inscriu undeva la un medic oncolog.? Ar trebui sa merg la o comisie ? Ce sanse as avea?
    10.Nu vreau sa ma pensionez, vreau sa mai muncesc dar cred ca o pauza mi ar face f bine.
    V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde la aceste intrebari .
    Va multumesc f mult pentru eventualul raspuns.
    Cu stima,
    Gabriel.

  6. Buna ziua domnule doctor,
    Numele meu este Veronica, am virsta de 24 de ani si o greutate de 65kg.
    Observand simpotomele/schimbarile urmatoare:
    – de la greutatea de 52 de kg am ajuns la 65 de kg, in aproximativ 1,5 ani;
    – oboseala;
    – tensiune arteriala mare;
    – dureri ale inimii;
    – pielea foarte uscata;
    – memoria slabita;
    – concentratia scazuta.
    am decis sa merg la un medic endocrinolog, care mi-a prescris un tratament+dieta de aprox. 1,5 luni,incluzand:
    – L-Tyroxina
    – Fezam
    – Vitamine
    in urma concluziei care a facut-o: Glanda tiroida este marita.
    In urma acestui tratament nu am observat absolut nicio imbunatatire, de aceea am decis sa fac un control repetat al glandei care a inclus:
    – ecografia glandei tiroide (in urma ecografiei mi-au confirmat ca glanda tiroida nu este marita);
    – analiza hormonilor:
    T3 (norma 0.6 – 1.85) = 0.8 ng/ml;
    T4 (norma 4.8 – 12.0) = 5.3 mg/dl;
    TSH(norma 0.4 – 6.0) = 1.2 mUI/ml;
    Anti TG(norma 0 – 4) = 0.2 U/ml;
    Anti TPO(norma 0 – 20) = 135 U/ml.

    Se poate observa ca concentratia Anti TPO este atit de mare,doresc sa va intreb ce inseamna aceasta?
    Este ceva grav?
    Despre ce boala este vorba?Cum as putea remedia-o?

    Multumesc foarte mult.
    O seara buna,
    Veronica Popescu.

  7. Stimate d-le doctor
    Am 50 ani;1,67 m inaltime si 66 kg si am fost operata in urma cu 2 ani, operatie prin care mi-a fost extirpata gl. tiroida, rezultatul anatomo patologic a fost:gusa nodulara cu hiperplazie de celule C.Postoperatoriu mi s-a prescris mult timp sa iau calciu (Sandoz,Coral D…)deoarece aveam palpitatii, insomnii…dupa o perioada am facut o litiaza urica, urologul ajungand la concluzia ca s-ar putea sa se fi intamplat de la acel calciu probabil neasimilat,am facut tratament si acum ma simpt mai bine.
    Va intreb, avand varsta respectiva credeti ca ar trebui sa mai iau calciu chiar daca valorile sunt la parametrii normali, ce produs credeti ca ar trebui sa iau si care sa fie proportia intre CA si vitamina D in mg.Produsul Cal-C-Vita cu 250 mg sub forma de carbonat de calciu 625 mg-vitamina D3 300UI sub forma decolecalciferol concentrat 3mg-vitamina C 1000 mg si vitamina B6 15mg e bun ?
    Credeti ca este o legatura sigura intre administrare de CA si o litiaza urica pt. ca eu am o frica de alua CA desi cred ca la varsta mea ar fi foarte necesar pt. ca mai am si acum palpitatii si dureri in bratul stang desi rezultatul consultului cardiologic a iesit bun. Va multumesc

  8. buna ziua
    am 31 de ani si in urma unor analize mi s-a spus ca am volori crescute la TSH (5,68). Mentionez ca Tiroxina are o valoare de 1,05 ng/dL. In familie nu se cunosc cazuri de afectiuni ale tiroidei. in ultimele luni am slabit 4 kg desi nu mi-am schimbat regimul de alimentatie, dar in schimb a fost o perioada mai stresanta. va rog sa imi spuneti in ce masura valorile crscute ale TSH imi pot influenta sanatatea. Medicul care mi-a interpretat analizele mi-a spuns sa nu imi fac probleme, dar m-ar interesa si opinia dvs.
    va multumesc

  9. Scuze pentru poza, am cont pe gravatar.com si postez comentarii pe blogul Simonei Tache de la „Catavencu”….mii de scuze, nu m-am gandit ca o sa apara poza 🙂

  10. Buna ziua,
    Mi s-a facut eco tiroidian si medicul a gasit noduli vascularizati, cu aspect hipoecogen, microcalcificari (la unii a exprimat “in coaja de ou”), dureros la palpare (am simtit durere in timpul ecografiei la apasare), contur neregulat, tendinta de conglomerare.cel mai mare nodul este de 1.8cm – 0.8 cm, dar sunt si altii mai mici.
    Imi cer scuze pentru limbajul folosit dar citez din memorie, inca nu sunt in posesia documentului scris.
    Ma bucur mult ca am gasit siteul dumneavoasta si va rog sa va exprimati parerea in legatura cu ce am auzit in timpul ecografiei, nu mai am rabdare pana la sosirea rezultatului.
    E posibil ca valorile functionale ale tiroidei sa fie in parametri normali si totusi nodulii sa fie maligni?
    Va multumesc mult
    Cu deosebita stima,
    Rodica

  11. Buna ziua,
    Numele meu este Anca,am 25 ani si vreau sa va multumesc pt raspunsurile de pana acum. Dupa cum v-am mai spus nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
    in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
    de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
    Am auzit ca soia nu este buna pt cei care fac tratament de substitutie cu hormoni tiroidieni deoarece inhiba absorbtia hormonilor. As dori sa stiu daca acest lucru este adevarat deoarece imi plac foarte mult produsele din soia dar ma cam feresc sa le consum.
    va multumesc anticipat,
    anca.

  12. Buna seara,
    Numele meu este Anca,am 25 ani si nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
    in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
    de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
    acum iau de 4 luni 100 micrograme l-thyroxin si am repetat TSH-ul ieri si mi-a iesit 2,82 iar valorile de laborator symevo sunt:
    0,27- 4,2. as dori sa stiu care ar trebui sa fie valoarea cea mai buna la care trebuie mentinut TSH-ul.
    va multumesc anticipat,
    anca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.