Postează aici întrebarea ta


Pentru a trimite întrebarea și a vă asigura că primiți răspuns, citiți vă rog cu atenție informațiile de mai jos până la capăt.

Modul de desfăşurare:

  1. Întrebările vor fi adresate sub formă de comentarii; pentru aceasta, mergeţi în partea de jos a acestei pagini, unde veţi completa datele necesare şi întrebarea dvs în formularul special;
  2. Răspunsul va fi dat de regulă în cursul săptămânii în care a fost postată întrebarea, sub forma unei postări din categoria Răspunsuri la întrebări; NU se trimite niciodată răspunsul direct pe adresa de email, vă rog nu solicitaţi acest lucru;
  3. Voi răspunde doar primei persoane care postează, indiferent câte întrebări vor fi într-o zi;
  4. Cititorii ale căror întrebări nu au putut primi răspuns pot încerca din nou în zilele următoare, asigurându-se că postează primii, sau se pot programa pentru consult direct;
  5. Întrebările incomplete, incoerente sau nelegate de activitatea blogului vor primi cel mult un răspuns scurt sub forma unui comentariu direct;
  6. Se vor lua în considerare strict întrebările legate de glanda tiroidă;

Pentru ca răspunsul meu să fie cât mai complet şi util, cei care postează întrebările sunt rugaţi să precizeze următoarele elemente, atunci când întrebarea se referă la o persoană:

  • vârsta;
  • sexul;
  • dacă există rude de gradul I (părinţi, fraţi, surori) cu boli de tiroidă;
  • istoricul pacientului respectiv: boli, operaţii, tratamente, chiar dacă nu sunt legate de tiroidă;
  • descrierea cât mai exactă a simptomelor, precum şi debutul şi durata acestora (exemplu: am slăbit 8 kg în ultimele 6 luni) ;
  • eventuale analize de laborator efectuate, inclusiv valorile normale ale laboratorului (sunt precizate pe buletinul de analize); Atenţie: întrebările care conţin rezultatele unor analize hormonale, fără menţionarea acestor limite normale, nu vor putea primi răspuns!
  • consulturi endocrinologice anterioare;
  • ecografii sau alte investigaţii imagistice legate de tiroidă;
  • orice altă informaţie pe care o consideră importantă cel ce adresează întrebarea.

Dr. Cristian-Claudiu ŢupeaClick aici pentru consultaţii

2.209 thoughts on “Postează aici întrebarea ta”

  1. Buna seara,
    Domnule doctor inainte de a intrerupe euthyroxul pentru a doua cura de iod pe care trebuie sa o fac in februarie valoarea a fost de 0,01mg.In octombrie era de 0,03 dupa prima cura de iod (iau 5 zile 100mg si 2 zile 150mg Eut).As dori sa va intreb daca totusi aceasta valoare atat de mica este OK.Diagnosticul histo pat este cel de la intrebarea 212.Asa cum am promis am sa revin la cabinetul de la Anima dupa cura de iod.

    Va multumesc anticipat

  2. 23 ani,fem,mama mea a avut glanda tiroida si in urma operatiei i-a fost extirpata toata glanda,. Domule doctor am fost diagnosticata cu hipotiroidism,si mi-sa prescris euthyrox…si vreau sa va intreb daca pot lua anticonceptionale regividon si daca acest medicament ingrasa …..va multumesc

  3. Buna ziua domnule doctor,
    M? numesc Janina ?i am 45 ani. V? rog sa ma ajutati sa inteleg ce boala de tiroida am.In prezent am efectuat investigatiile urmatoare:(in paranteza voi scrie valorile de referinta ale laboratorului):
    TSH=4,1(0,4-4)
    T4-tiroxina totala =8,77(4,5-12,5),
    T3-triiodtironina total =117 ,00(84-172),
    cortizol =9,7(5-25),
    ACTH =6,9(<46),
    anti TPO =34,8(<35),
    natriemie =141,0(136-145),
    potasemie=5,0(3.5-5.1),
    clor seric=105.0(98-107),
    ca ionic=3.78(3.8-4.8),
    sideremie=139(33-150),
    magnezimie =2.4(1.6-2.6)
    Mentionez c? aceste analize le-am facut la pt a depista daca exista o disfunctie a tiroidei care mi-ar putea cauza aparitia hipertensiunii arteriale pe care o tratez acum cu nebilet 25 mg dimineata si micardis 20 mg seara.Precizez ca urmez un tratament si pt pietre la rinichi cu urinex si cystone( am o piatra de 3mm la rinichiul sg si nisip la vezica urinara).
    Alte analize efectuate:
    glicemie 85(70-115)
    colesterol total 186(150-200)
    trigliceride 67(50-200)
    TGO 28,2(10-31)
    TGP 40,1(10-31)
    ECHOGRAFIA DE TIROIDA PRECIZEAZ?:
    LTD-19,6/31,4/19,3mm, structur? cu hipoecogenitate difuz? de intensitate medie mai pronuntata posterior si median pred macrogranulara
    ISTMUL TIROIDIAN-2,8mm structura microgranulara isoecogena prez in extrem dreapta in apropierea LTD un nodul hipoecogen de 7,3/5,8 mm
    LTS-19,6/25/16,2 mm structura cu hipoecogenitate difuza de intensitate medie pred macrogranulara cu exc a trei noduli hipoecogeni lat de 4,5/5,4 mmposterolat de 5/4,4 mm si posteromed de 4,2/3,7mm
    Regiuni laterocervicale si supraclaviculare bilateral fara procese inlocuitoare de spatiu
    medicul endocrinolog mi-a pus diagnosticul de tiroidita cr Hashimoto si hipotiroidie frustra instituind tratamentul cu euthyrox 25 mg 1/2cps/zi (5 zile /sapt)
    sunt nedumerita deoarece cred ca nu am simptome de hipotiroidita (eu am o inaltime de 1,58cm. 58 kg, nu am avut depistate boli endocrine in fam,am un baiat de 17 ani care are 60 kg ?i 1,67 m,n?scut prin cezariana,am fost olimpica la matematica si baiatul la fel deci nu am avut probleme cu invatatul, am perioade de emotivitate cand imi tremura mainile si de accea medicul cardiolog m-a suspectat de hipertiroidism in schimb am un tranzit intestinal foarte deranjant care ma scoala noaptea din somn si in general am scaune dese chiar dupa ce mananc in special in prima parte a zilei .
    O alta mentiune ar fi ca respir destul de greu pe nas deoarece am un polip nazal aparut in anul 2004 dupa doua episoade de raceala -gripa foarte urate, lucrez in mediu cu radiatii ionizante mai precis cu surse radioactive doza incasata nedepasind dozele limita.
    Vreau sa stiu daca tratamentul recomandat este corect avand in vedere rezultatul analizeloz si tablioul clinic pe care vi l-am prezentat, pentru ca nu stiu cat de periculosi sunt nodulii tiroidieni, ce influenta are tratamentul hormonal asupra lor, asupra organismului, cat timp voi urma tratamentul , este hipo sau hipertiroidie, mi se va normaliza tensiunea arteriala daca urmez tratamentul pt tiroida.
    Va mutumesc anticipat pentru raspunsul pe care sper ca mi-l veti da ajutandu-ma sa iau o decizie referitoare la tratamentul recomandat de medicul meu.

  4. Bunã ziua domnule doctor,
    Am vârsta de 44 ani fãcând operatia de tiroidã cu diagnosticul tiroidectomie subtotalã in anul 1998 si rezultatul histopatologic gusã mezofolicularã a trebuit sã iau tratament de substitutie cu L-thyroxin si în urma acestui tratament cred cã-mi picã pãrul. Greutate stabilã totul este în regulã, doar cã sunt speriatã de cãderea pãrului, oare din cauza tratamentului ?
    Dacã da ce se poate face ?
    Luând zilnic tratamentul de atâtia ani, îmi puteti spune dacã este indicat o pauzã.

  5. Luminita Cosleacara

    Domnule Doctor,

    In urma descoperirii unui nodul unic lob drept tiroida, tatalui meu( 62 ani ) i s-a extirpat intraga tiroida de catre dr Ionescu Mihaela in cadrul unei operatii efectuate la spitalul Medlife; analizele preilimarii operatiei(inclusiv punctia )nu au creat nici un semn de ingrijorare. Decizia de extirpare totala a fost luata de catre dna dr in cursul operatiei la sfatul histopatologului; Va rog sa-mi interpretati rezultatul biopsiei si sa-mi spuneti care sunt sansele de vindecare( terapia cu iod poate fi facuta numai in apr-mai 2011 – operatia fiind facuta in dec2010 ) . Doza de eutyrox este de 100mg- este corecta? Care ar fi decizia corecta intre a astepta terapia cu iod in cadrul inst Parhon sau a o efectua in cadrul inst de excelenta Oncofort( Gral )imediat.Va atasez rezultatul biopsiei postoperatii( mentionez ca o sa refacem analizele si la inst V Babes )

    EXAMEN EXTEMPORANEU:
    Nodul tiroidian cu structura microfoliculara, usoara anizocarie si capsula fibroasa, groasa cu infiltrare tumorala.
    Carcinom folicula relucrare r tiroidian

    Piesa trimisa: Tiroidectomie totala( nodul de lob drept)
    Nr. blocuri: 5197-51200S si 5243-5245Scol H&E
    Descriere macroscopica: Fragment tiroida de 331,5cm prezentind nodul incapsulat de 2 cm diametru, omogen pe sectiune, cu mica zona hemoragica; restul glandei tiroide parvenita in 2 fragmente de 431cm si respectiv de 421cm
    Descriere microscopica:
    Nodulul tiroidian primit prezinta structura microfoliculara, pe alocuri cu zone mici solide de celule foliculare cu nuclei usor mariti, cu redusa anizocarie si este delimitat de o capsula fibroasa groasa care prezinta focare de invazie tumorala. Nu se observa emboli tumorali intravasculari.
    Fragmentele prelevate de la nivelul glandei tiroide prezinta rari noduli anizofoliculari, cu bogat coloid luminal si epiteliu aplatizat.
    Concluzie:
    Carcinom folicular minim invaziv( grad histologic scazut) tiroidian
    Va multumesc anticipat pt raspuns si va felicit pt site

  6. buna seara,

    la ecografia de ieri 14 12 2010 se spune:
    ,,lob drep cu dimensiuni
    diametrul transveral 1,05 cm
    diametrul anteroposterior 1,5 cm
    diametru craniocaudal 5 cm VD = 4,095 CM

    lob stang cu dimensiuni
    diametrul transveral 1,2 cm
    diametrul anteroposterior 2,14 cm
    diametrul craniocaudal 5,1 cm VS = 18,16 CM

    Concluzii:
    glanda tiroida marita in volum pe seama lobului stang contur regulat, structura inomogena prin prezenta in treimea inferioara a lobului stang pe fetele anterioara respectiv posterioara a doua formatiuni nodulare hipoecogene, omogene bine delimitate vascularizate periferic si central cu diaetrul maxim de 2,1 cmsi prin prezenta unei calcificari mari care ,,lasa” con de umbra posterior cu vascularitate in limite normale. Nu se evidentiaza adenopatii latero-cervicale”

    azi 15 12 2010 am reusit sa ajung la Oncologie Cluj, in scintigrafia tiroidiaana dna dr Piciu scrie:

    ,,Scintigrafie efectuata cu TC-99 m Pt, evidentiaza fixare profund inomogena, pe intreaga arie glandula, cu hipertrofie difuza.
    LTS – hipertrofiat, polul inferior si 1/3 medie ocupate de conglomerat nodular, hipoactiv metabolic, extins spre istm, pe alocuri cu aspect chiar lacunar, usor plonjant retrosternal.
    LTD – structura multinodulara a lobului, cu aspect similar cu restrul structurilor din lobul stang
    concluzie : gusa heteromultinodulara”

    analizele de sange vor iesi doar maine-poimaine,stiu doar TSH-ul de 3,88 din analizele pentru medicina muncii.

    recunosc nu a fost nevoie pana acum sa invat limbajul medical, doresc o descriere a situatiei clara si directa, sa pricep e de bine sau nu, si care ar fii pasii de urmat,

    o ultima mentiune acum 4 ani s-a extirpat un fibrom uterin de 9,8 cm, in prima luna dupa operatie am depus 18 kg chiar daca am dormit, in 4 ani am mai depus 4 kg acum am 95 kg si inaltime 1,72m – 42 ani

    nu stiu cum se abordeaza o astfel de situatie, dar mintea imi creeaza N scenarii, am o domnisoara de 16 ani de care imi doresc sa ma bucur cat de mult,

    cu recunostiinta,

    Iuli

  7. Domnule doctor,
    Am 55 de ani,si in 22 noiembrie 2010 am fost supusa unei interventii chirurgicale la Institutul C.I.Parhon,practicandu-se tiroidectomie totala.Tratamentul de substituire tiroidiana este cu Euthyrox 100mg/1tableta/zi.
    Diagnosticul histopatologic a fost:
    1)microcarcinom papilar sclerozant,focar marginal invaziv de 0.2/0.2cm lob drept
    2)GPN coloidochistica cu epitelii izolate cu aspect hiperfunctional,hemoragie,sclerohialinoza posthemoragica cu impregnatii calcare.
    Diagnosticul citologic a fost urmatorul:
    -cod citologic: G1R1
    -cod stadializare: ST3
    -cod morfologic :M8350/3
    -stadializare: PT3/PNX
    Am fost la medicina nucleara unde am fost programata in 26 aprilie 2011 la terapie cu iod si cu o luna inainte mi s-a indicat o anume dieta.
    Intre 20 si 30 ianuarie va trebui sa merg cu rezultatul TSH si F4 si pentru o ecografie.
    As dori din partea dumneavoastratea o explicatie de specialitate in
    legatura cu cele 2 diagnostice .
    Este un interval de timp dupa interventia chirurgicala care ar trebui sa treaca pana la terapia cu iod ?
    Ce alimente trebuiesc evitate pana la data cand va trebui sa incep dieta premergatoare terapiei cu iod?
    Va multumesc anticipat si va doresc sanatate!

  8. Indraznesc sa retrimit intrebarea, sperand ca de data aceasta sa se incadreze in numarul celor la care puteti raspunde. Va multumesc foarte mult.

    Domnule Doctor,
    Va multumim din suflet pentru acest dialog pe care il purtati permanent cu pacienti confuzionati sau chiar disperati. Nici nu va imaginati cat de important este pentru noi ca exista cineva care ne lamureste si ne “traduce” toate aceste verdicte incifrate, pe care le primim atunci cand ne este stabilit diagnosticul. Clarificarile dumneavoastra au educat si linistit multa lume. Va suntem recunoscatori. Nu ne parasiti!

    Transcriu acum rezultatul histopatologic in urma extirparii totale a tiroidei (varsta: 65 ani).
    1) Carcinom papilar tiroidian, focar LS 1.7/1.7, invaziv in tesutul fibroconjunctiv peritiroidian
    2)Parenchim tiroidian de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate
    3)M8340/3 PT3 PNX ST3 G1 R1

    As dori acum sa va intreb:
    a)cat de grav este considerat acest caz daca a ajuns in tesutul fibroconjunctiv peritiroidian (este deja in stadiul 3?)
    b)cat de urgenta este terapia cu iod (operatia a fost facut in noiembrie, iar programarea pentru iod e abia in luna mai. Ne temem ca un interval de atatea luni ar putea agrava si mai mult situatia)
    c)as dori sa inteleg ce inseamna punctul 2), sau mai precis daca el adauga ceva la gravitatea acestui caz.
    d)observ ca doi dintre termenii-cheie care insotesc de multe ori diagnosticul: “metastaze” si “ganglioni limfatici” lipsesc din acest raport scris, si as dori sa va intreb pe dumneavoastra daca absenta lor exclude intr-adevar existenta metastazelor. Daca nu, care ar fi metoda prin care am putea afla daca celulele maligne au atins deja alte organe (plaman, os)? De fapt, acum imi amintesc ca domnul doctor anatomopatolog a mentionat verbal ca “nu sunt aspecte de metastaze”. Mai e nevoie si de alte teste?

    Va multumesc inca o data pentru acet blog, si va urez mult bine.
    Anca

  9. Buna ziua,domnule doctor.Acum vreo 5 ani in urma in hala unde lucrez sau vopsit unele pise cu o vopsea f urat mirositoare care a dus la disconfort sa spun asa, mai precis am anceput sa simt un nod an gat ceva de genul ca si cond mi-ar fi ramas un sambure de maslina in gat.Pot sa spun ca am ramas cu aceasta senzatie si la ora actuala ba chiar acum parca nu pot sa suport nimic pe gat{tricou flanel..}avand senzatia ca ma apasa.Cand am avut prima senzatie de acest fel am fost la medicul endocrinolog mi-a apast cu un deget la baza gatului si ma pus sa anghit de vreo cateva ori.Diagnosticul a fost glanda hipofiza cu disfunctie latenta dupa cre mi-a dat o scrisoare medicala catre medicul de familie,medic care mia spus ca asa ceva are toata lumea si atat.Mentionez ca acum 2 ani m-am operat de colecist si nu amluat nici un tratament dupa operatie,iar singurele probleme care le mai am dar nu am mai mers la medic sunt ca am dureri de mijloc{jos la noada}si cateodata de incheieturi de glezna stanga si genunchiul stang. pentru a „scapa” de acest nod am tendinta de a inghiti saliva pntru a se duce nodul, dar nimic.In familia noastra singura care a avut probleme cu glanda a fost bunica ce decedat anul acesta la 88 ani si stiu de la mama ca avea „ciorchini” de noduli care dusese la neputinta de a manca fara apa.Eu alte analize nu am facut si chiar nici nu stiu ce trbuie facut,de aceea am apelat la dumneavostra.Cu speranta ca veti citi aceste randuri si imi veti raspunde cu un sfat sau o andrumare va salut cu respect si va doresc numai bine. Multumesc, Tigla Ovidiu 40 ani drobeta turnu severin 09 12 2010

  10. Domnule Doctor,
    Va multumim din suflet pentru acest dialog pe care il purtati permanent cu pacienti confuzionati sau chiar disperati. Nici nu va imaginati cat de important este pentru noi ca exista cineva care ne lamureste si ne „traduce” toate aceste verdicte incifrate, pe care le primim atunci cand ne este stabilit diagnosticul. Clarificarile dumneavoastra au educat si linistit multa lume. Va suntem recunoscatori. Nu ne parasiti!

    Transcriu acum rezultatul histopatologic in urma extirparii totale a tiroidei (pacient: 65 ani).
    1) Carcinom papilar tiroidian, focar LS 1.7/1.7, invaziv in tesutul fibroconjunctiv peritiroidian
    2)Parenchim tiroidian de fond anizofolicular cu epitelii cubice si plate
    3)M8340/3 PT3 PNX ST3 G1 R1

    As dori acum sa va intreb:
    a)cat de grav este considerat acest caz (este deja in stadiul 3?)
    b)cat de urgenta este terapia cu iod (am inteles ca programarile dureaza foarte, foarte mult si ne temem ca un interval de cateva luni intre operatie si terapie ar putea agrava si mai mult situatia)
    c)as dori sa inteleg ce inseamna punctul 2), sau mai precis daca el adauga ceva la gravitatea acestui caz.
    d)observ ca doua dintre cuvintele cheie care insotesc de multe ori diagnosticul: „metastaze” si „ganglioni limfatici” lipsesc din acest raport scris, si as dori sa va intreb pe dumneavoastra daca absenta lor exclude intr-adevar existenta metastazelor. Daca nu, care ar fi metoda prin care am putea afla daca celulele maligne au atins deja alte organe (plaman, os)? De fapt, acum imi amintesc ca domnul doctor anatomopatolog a mentionat verbal ca „nu sunt aspecte de metastaze”. Mai e nevoie si de alte teste?
    e) imediat dupa operatie, nivelul calciului a scazut de la 10.0 cat era inainte la 7.9, lucru care se manifesta prin inclestari si furnicaturi. Acest lucru a cedat, dar nu a disparut complet nici macar acum, dupa doua saptamani de Eptavit (2/zi). Credeti ca problema poate fi rezolvabila prin administrarea in continuare a calciului?

    Va multumesc inca o data pentru acet blog, si va urez mult bine.
    Anca

  11. buna seara,
    mama mea are 48 de ani si in urma cu 8 ani de zile a fost operata de gusa nodulara chistica lob drept, suspect tumoare, diagnosticul histopatologic fiind : adenom folicular, tyroidea-benignoma;in urma acestei interventii chirurgicale mama fiind considerata vindecata nefiind nevoie sa urmeze un tratament ulterior, anul acesta a sesizat o neregula in partea stanga, in urma controlului engocrinologic am primit urmatoarele rezultate :VSH-15 interval de referinta:2-10/mm/h; proteina c reactiva cantitativ-0.97, interval de referinta: 0-0.5/mg/dl;TSH-2.3186, interval de referinta:0.35-4.94uUl/mL; anticorpi anti microzomiali tiroidieni/TPOK/ATPO/AAMI-0.21, interval de referinta:0-5.61/Ul/mL si FT4-0.87 cu interval de referinta 0.70-1.48/ng/dL; in urma ecografiei tiriodiana s-a observat 3 formatiuni nodulare, ceam mai mare dispusa central, paramedian de 11 mm cu calcificari. s-a facut examinare scintografica cu perfuzie de Tc99 rezultatul fiind: gusa mica lobulara stanga,nodulara,normofunctionala,”Noduli reci” lob stanga tiroidian. acest lucru poate sa ii afecteze functionarea normala a inimii? este nevoie de interventie chirurgicala?
    va multumesc si astept un raspuns

  12. Buna seara,
    am gasit raspunsul dvs. pentru care va multumesc mult , dupa ce m-am intors acasa de la Bucuresti.
    Dl doctor, in urma unui eko, a considerat ca nu este o urgenta si m-a programat pentru punctie in iunie 2011.
    Pana atunci mi s-a spus sa monitorizez la 3 luni nodulul. Nu stiu ce sa zic. Am pierdut o zi intreaga la Bucuresti si nu am facut mare lucru. Sunt putin dezamagita, dar nefiind medic nu pot decat sa accept situatia.Daca ajung mai recent in Bucuresti, va contactez , negresit. In Constanta nu ajungeti?
    Cum este posibil ca in Constanta la doua investigatii ekograice sa aiba 1,6 cm si in Bucuresti la distanta de cateva zilesa iasa cum ca ar avea doar 1,1 cm?
    Ce sa cred?
    Care ecografie sa ocred?
    Este dimensiunea gasita si in martie, dar oare chiar asunt eronate cele 2 din Constanta, dintre care unul 3D? Dvs. ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
    Multumesc mult. Cu stima,
    Monica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.