Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (1748)

September 25, 2017

salagean corina:

Buna ziua,
Am fost diagnosticata in anul 2012 cu tiroidita autoimuna (hashimoto) avand la momentul respectiv valorea anticorpilor anti TPO 200 UI. nu mi s-a indicat tratament hormonal, doar seleniu 100 mcg/zi. in 2016 a aparut un nodul pe lobul stang al glandei tiroide dar care din punct de vedere ecografic nu pune probleme.
In noiembrie 2016 valoarea antiTPO a crescut la 500 UI/mL iar ac. anti tiroglobulina 51.5 Ui/mL (interval laborator <60 ui/mL).
In data de 13.09.2017 am refacut analizele iar anti TPO au ajuns la 2016 UI/ml (interval laborator <35 UI/ml), Ac. anti tiroglobulina 1039.7 UI/mL (intreval laborator <60 UI/mL), TSH 5.14 mUI/L (interval laborator 0.55 – 4.78 mUI/L). In urma vizitei la medicul endocrinolog s-a initiat terapia cu euthyrox 25 mcg/zi si seleniu 200 mcg/zi.
Probabil nu mai exista nicio suspiciune privind diagnosticul meu insa as dori sa va intreb (daca exista vreo statistica, sau din experienta dvs) cate paciente ajung sa dezvolte in urma acestei afectiuni alte afectiuni autoimune (lupus eritematos, hepatita autoimuna)?
Mentionez ca restul analizelor (HLG, TGO, TGP, PCR, FA) sunt in parametrii normali.
Mai exista posibilitatea sa scad titrul acestor autoanticorpi avand in vedere aceste valori mari?
Multumesc,
Farm. Corina Salagean

Raspuns:

– din experienta, undeva intre 5-10% din pacientii cu tiroidita autoimuna asociaza o alta boala autoimuna; deci, marea majoritate NU fac a doua afectiune de acest tip;

– in timp (luni-ani) este posibila scaderea spontana a nivelului anticorpilor specifici, dar asta NU inseamana ca tiroida isi va recapata functia; cauza principala a distructiei tiroidiene din aceasta forma de tiroidita este autoimunitatea mediata celular, nu umoral (prin anticorpi); altfel zis, acesti anticorpi sunt mai mult markeri de boala decat efectori propriu-zisi ai distructiei;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1747)

Munteanu Veronica:

Buna ziua. Sunt mamica cu boala Graves declansata dupa 2 luni de la nastere. Sunt sub tratament. Azi am ridicat fetitei analizele si are TSH=3,22 cu interval de referinta intre 0,16-2,2. Mentionez ca fata are 1 an si 9 luni si a fost alaptata pana la depistarea bolii. Ce ar trebui sa fac?

Raspuns:

– foarte probabil, copilul nu are nicio problema cu tiroida;

– efectul bolii Basedow-Graves materne asupra copilului, atunci cand se manifesta, este prezent in primele luni dupa nastere, nu la mai mult de 1 an;

– totusi, este prudent ca functionarea tiroidei sa fie monitorizata la copil si poate fi util un consult la endocrino-pediatrie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1746)

Liliana Birsan:

Buna ziua!
Am 31 de ani si de aproape 10 ani ma tratez cu eutirox zilnic pt tiroidita autoimuna, am aflat din intamplare la recomandarea dr mamei ca o moștenesc. Mama are probleme mai mari ca mine are noduli mari care trebuiesc operati.
Am 2fetite , cea mare 6ani,de jumătate de an transpira mai rău ca pana acum si mirosul este foarte puternic si intepator ca la adult la sub braț , nici macar eu ca adult nu miros asa chiar si fara deodorant, sa fie oare un indiciu ca ma moștenește? Si cam de 1an a luat in greutate mai mult si nu a mai slabit cum obijnuia ea mereu.desi are un regim alimentar strict datorita alergiilor totusi se mentine cu greutatea. Grasa nu este are 1.20m si 24kg dar imi teama ca are probleme cu tiroida si de asta au apărut aceste modificări. Ce părere aveți? Are legătură cu glanda?
Sa ii fac tsh, ft4?
Mulțumesc!

Raspuns:

– mirosul de tip adult la un copil indica mai degraba intrarea la pubertate decat o dereglare a tiroidei; iar la 6 ani este fara indoiala este prea devreme; intrarea la pubertate se insoteste la fetite de cresterea sanilor si crestere in inaltime; daca sunt cumva prezenta si aceste elemente, cu atat mai mult trebuie consultata de un endocrino-pediatru; in cadrul evaluarii se va face si verificarea tiroidei, dar esential este sa se excluda o pubertate precoce;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1745)

Victoria Sirbu:

Buna seara.De 2 ani am hashimoto,euthyrox de 75 mg..la utimele analize,TSH 3,46,FT4-17,12,anti-TPO 186..la hemograma nu sunt modificari.GPT-67,5;GOT-33,2,colesterol total 193,colesterol LDL-126,4,colesterol HDL-42,7,trigliceride 165.in schimb nivelul feritinei este foarte mare..442..astept saptamina asta si valorile pentru sideremie, transferina si CTLF. Care sa fie cauza nivelului asa mare de fier? poate si faptul ca am urmat o cura de lamiie cu suplimente de vitamina C?Va multumesc si va doresc sanatate!

Raspuns:

– avand in vedere valorile normale ale TSH si FT4 sub tratament, doza de Euthyrox este adecvata si ar trebui continuata;

– nivelul crescut al feritinei NU are legatura cu boala de tiroida si tratamentul acesteia; daca aceste valori se confirma, probabil ca este indicat un consult hematologic;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1744)

Olivia:

Buna seara,va mulțumesc pt răspunsul anterior. Mama mea a fost diagnosticata, in urma operației, cu carcinom medular tiroidian, malign, calcitonina fiind 125. Urmează inca o analiza la institutul Matei Babeș.cum putem știi daca s-a extins sau daca o sa mai apara sau daca in urma operației putem spune ca a fost eliminata boala…Mulțumesc

Buna ziua,
Am revenit cu o completare la postarea initiala.
Acestea sunt datele medicale ale mamei mele. Varsta 62 ani.
Diagnostic clinic: gusa polinodulara
Piesa trimisa: piesa de tiroidectomie totala
Examen maeroscopie:
Piesa de tiroidectomie totala LS de 45/28/1 imm, suprafaţa uniforma pe suprafaţa de secţiune cu mica formaţiune nodulara cu diametru maxim 3mm.continui cenuşii.LD de 50/27/20inm. suprafaţa relativ uniforma pc suprafaţa de secţiune 3 formaţi tini nodul are. cea mai mare cu diametru maxim de 9mm situata mediolobular si la polul inferior, de culoare albicios- cenuşie. Istm de 27/9/5mm, omogen brun Blocuri 3
Examen histopatologic:
Tiroida ce prezintă la nivelul lobului drept nodul constituit din proliferare tumorala cu celule .le talie medie, cu citoplasma clara sau palid eozinofila. moderat pleomorlism nuclear, nudei hipereromi unii cu cromatina granulara. Celulele sânt dispuse solid, delimitate zonal in grupuri de septuri conjunctive, stroma bine reprezenta aspect hialin aedului*. Sunt prezenţi foliculi tiroidieni incluşi in leziune. Aspectul histopatologic este iualt sugestiv pentru un carcinom medular tiroid ian. Leziunea prezintă interceptarea capsulei si minima extensie ex trai i roi di una.
Nu se identifica elemente sugestive pentru hiperplazie de celule C.
Leziunea are vascularizatie moderata.
Fara clemente de invazie vasculara.
Desmoplazoa stromala este absenta.
Lobul stâng este in limite histologice normale.
Aspectul histopatologic pledează pentru im carcinom medular tiroidian. Este necesara imunohistochimie pentru confirmarea diagnosticului (blocul 2).
Concluzie: Carcinom medular tiroidian pT3.

Va rog mult, eu nu inteleg mare lucru, medicul nostru este in concediu, medicul care a efectuat operatia nu ne-a spus nimic, imi puteti spune la ce sa ne asteptam, ne putem da seama daca s-a extins? cat este de grav? Ce sa facem in continuare?
Multumesc mult, astept un rapsuns de la dvs.
O zi buna!

Raspuns:

– cei mai buni indicatori sunt nivelul calcitoninei postoperator (la 12 saptamani) si prezenta sau absenta modificarilor ecografice suspecte (rest tiroidian sau ganglioni afectati); daca calcitonina este normala si ecografia nu deceleaza modificari suspecte, sunt sanse foarte mari ca boala sa fie eliminata; chiar si asa, este obligatorie urmarirea periodica pentru tot restul vietii;

– in afara de a astepta rezultatul imunohistochimic si de a urma tratamentul de substitutie cu levotiroxina, NU este nimic de facut urgent in perioada urmatoare; primele concluzii se vor trage, asa cum am scris mai sus, la 2-3 luni de la operatie;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1743)

Nae Florentina Cristina:

Va rog să-mi spuneți despre urm analize TSH 0,81 (normale intre 035-4,94, T4free 0,84 (normale intre0,70-1,48) ATPO0,10 ( normal mai mic de 5,61)la ecografie au zis ca am tiroidită cronica tiroida slab vascularizata va mulțumesc.

Raspuns:

– ecografia de tiroida poate descrie, si astfel diagnostica, o tiroidita autoimuna inainte ca analizele de sange (TSH, FT4, ATPO) sa se modifice;

– avand in vedere ca tiroida dvs functioneaza normal, este suficienta monitorizarea cu repetarea testeleor de laborator peste 4-6 luni; daca va doriti o sarcina in perioada urmatoare, analizele ar trebui repetate mai repede (la 3 luni) sau imediat ce sarcina se confirma;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1742)

Doina:

Buna ziua, domnule doctor.
Sunt insarcinata in 6 saptamani si 4 zile, am tiroidita cronica cu hipo descoperita in 2006. Azi am facut prima data tsh-ul in sarcina si a iesit 4,18 (valoare de referinta intre 0,33-4,59), iar ft4 este 17,7 (val referinta 12,05-19,6). Din 26 august de cand am aflat ca sunt insarcinata am ramas pana in prezent pe 125 eutirox, pana la acea data luam 5 zile 100, iar 2 zile 125. La sfarsitul lunii aprilie tsh-ul era de 1,48.
Medicul endocrinolog este disponibil pentru consultatii foarte tarziu si nu pot sta pana atunci asa, e bine daca cresc si raman pe 150 eutirox si sa repet dupa 14 zile tsh-ul sa vad daca a scazut sub 2.5?
As vrea sa mai stiu daca aceasta valoare de 4,18 poate pune probleme pentru dezvoltarea embrionului (stiu ca ghidurile recomanda ca tsh-ul sa fie mentinut sub 2.5, dar la mine s-a marit si nu stiu cat de riscant poate fi).
Va multumesc.

Raspuns:

– puteti creste doza de Euthyrox la 150 micrograme/zi – 5 zile pe saptamana si 125 micrograme/zi – 2 zile pe saptamana pana ajungeti la control la medicul dvs, presupunand ca asta nu se intampla mai tarziu de 4 saptamani;

– chiar daca TSH-ul este putin crescut fata de nivelul optim, aceasta diferenta este prea mica pentru a avea consecinte (semnificative); totul va fi in regula daca tratamentul este corect recomandat si urmat pe mai departe;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1741)

September 15, 2017

Roxana:

Buna ziua. Numele meu este Roxana si am 28 de ani. De aprox o luna urmez tratament cu Euthyrox de 25 mg de luni pana vineri. De cateva zile am aflat ca sunt insarcinata.
Trebuie sa repet tsh inainte de a ma duce la medicul endocrinolog?
Trbuie sa maresc doza cu 50%?
Trebuie sa iau tratamentul si in weekend?
Multumesc

Raspuns:

– analizele de laborator (TSH si FT4) ar trebui repetate imediat; dupa recoltare, doza poate fi crescuta la 25 mcg/zi alternativ cu 50 mcg/zi, in fiecare zi a saptamanii, chiar si pana la prezentarea la endocrinologul dvs;

– sugestiile de mai sus se aplica daca tratamentul a fost recomandat pentru hipotiroidie si nu pentru altceva (de exemplu pentru o gusa nodulara cu functie normala);


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1740)

Popovici Mirela:

Bună ziua!
Am 52 de ani, sex feminin (1,56 m şi 50 kg), nu am rude de gradul I cu probleme de tiroidă, nu fumez, nu am alte boli.
Sunt la menopauză de 2 ani şi mi-am făcut analizele pentru că persistau prea mult simptomele acesteia: transpiraţii, palpitaţii, îmi tremurau mâinile, insomnii, tensiune mărită, irascibilitate, probleme de memorie, m-am îngrăşat, nu mult dar mă simţeam mai mult umflată (ca un cozonac), mă mănâncă pielea (mai ales noaptea), mă doare/ustură pielea de pe coapse. Analizele cu probleme au fost:
Colesterol total: 240,4 mg/dl (150 – 200 mg/dl)
Calciu ionic: 4,15 mg/dl (4,2 – 5,2 mg/dl)
FT4: 14,80 pmol/L (12 – 22 pmol/L)
TSH: 5,93 µUI/ml (0,27 – 4,20 µUI/ml)
Medicul de familie m-a trimis la endocrinolog, care, după un control foarte sumar (nu din vina doamnei doctor), mi-a pus diagnosticul de hipotiroidie şi mi-a prescris 2 săptămâni de Euthyrox 25µg (1/zi) şi Magne B6 premium. Mi-a spus să fac după 10 zile de tratament, fără să-l întrerup, următoarele analize:
FT4: 18,81 pmol/L (12 – 22 pmol/L)
TSH: 2,29 µUI/ml (0,27 – 4,20 µUI/ml)
Anti TPO: 17,34 UI/mL (0 – 34 / UI/mL)
Anticorpi antiTG (anti tiroglobulina): 19,6 UI/mL (<18 UI/ml)
Ac. anti receptor TSH (TRAb, LATS): 0,934 UI/L (<1,75) – sensibilitatea funcţională: 0,9 UI/L
Am luat Euthyrox 15 zile, mă simt mai bine, adică, m-am „dezumflat” (am slăbit 1 kg), nu mai transpir aşa mult, nu-mi mai tremură mâinile, mi s-a reglat tensiunea şi nu mai sunt aşa de agitată.
La medic trebuie să merg abia peste o săptămâna (aşa am reuşit să mă programez), cu rezultatele şi să fac şi o ecografie. Aş vrea să-mi spuneţi dacă chiar am probleme cu tiroida şi dacă să mai continui cu Euthyrox până merg la medic (încă 6 zile). Vă mulţumesc!

Raspuns:

– strict medical vorbind, nu se prea pot lega simptomele dvs de rezultatele analizelor (in special TSH-ul usor crescut) si de raspunsul la tratament; altfel spus, manifestarile descrise sugereaza mai degraba o hipertiroidie (insmonii, palpitatii, tremor, transpiratie excesiva, agitatie), iar rezultatele initiale arata un hipotiroidism subclinic (foarte usor); apoi, raspunsul la o doza mica de Euthyrox nu se prea explica prin efectele tipice ale acestui medicament;

– in concluzie, exista posibilitate ca manifestarile dvs sa fie de fapt cauzate de menopauza, iar raspunsul la Euthyrox mai degraba un efect placebo;

– cu toate astea, o tiroidita autoimuna poate fi prezenta, chiar daca anticorpii nu sunt (semnificativ) crescuti; ecografia poate, intr-adevar, sa ajute la lamurirea situatiei;

– tratamentul cu Euthyrox 25 micrograme/zi este, in esenta, lipsit de riscuri si se poate continua pana la controlul urmator;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1739)

Kasas Demeter Anna-Maria:

Buna seara! Nu de mult timp am descoperit ca am probleme cu tiroida TSH-ul fiind de 10,64 iau eutyrox de 50! Noi ne dorim foarte tare un copil dar din cate am inteles nu este indicat sa raman insarcinata momentan! Ce imi sugerati dumneavoastra sa fac? Si daca exista posibilitatea sa raman insarcinata cat de riscant e? Va multumesc

Raspuns:

– o sarcina trebuie amanata cateva luni, pana cand nivelul TSH ajunge in valori optime pentru aceasta; valorile optime sunt cele din jumatatea inferioara a intervalului de normal;

– daca o sarcina apare mai repede, sunt posibile consecinte negative asupra dezvoltarii creierului la copil; totusi, avand in vedere  nivelul initial al TSH si faptul ca va aflati deja sub tratament, aceste consecinte vor fi, cel mai probabil, minime;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1738)

Teodora Popescu:

Sunt operata de un an si jumatate de tiroidectomie totala. Mi s-au extirpat si doua paratiroide,una de calciu si una de fisfor. Iau eutirox de 100 si Calcidin in fiecare zi. Ma intreb daca va trebui sa iau toata viata Calcidin, caci organismul meu pierde calciu. Imi dauneaza ? Se poate trai ….fara glanda si 2 paratiroide ?

Raspuns:

– paratiroidele, care la marea majoritate a oamenilor sunt in numar de 4, nu au functie diferita de la una la alta; altfel zis, nu exista “paratiroida de calciu” si “paratiroida de fosfor”, fiecare dintre ele secretand acelasi hormon, PTH, care intervine atat pe metabolismul calciului, cat si al fosforului;

– daca au ramas 2 paratiroide functionale, ar trebui sa fie suficient pentru a produce cantitati suficiente de PTH si a mentine valori normale ale calciului si fosforului in sange, fara a fi nevoie de suplimentare permanenta cu calciu si vitamina D;

– dupa operatia de indepartare  completa a tiroidei (tiroidectomie totala), tratamentul cu levotirxina (Euthyrox) este obligatoriu tot restul vietii; daca este urmat corect si controlat periodic, nu va exista niciun efect negativ asupra sanatatii, nici chiar pe termen lung;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1737)

Iulia:

Bu[n]a ziua
La o saptamana dupa tiroidectomia totala analizele sunt: FT4 = 0.686 (minimul este 0.8), T3 mai mic de 40 (e normal) iar TSH = 9.84 (maximul este 4). Mentionez ca inainte de operatie aveam hipertiroidita autoimuna Graves, am 17 ani si nu am inceput tratamentul cu eutyrox.
Multumesc.

Raspuns:

– dupa operatia de indepartare a tiroidei (tiroidectomia totala), tratamentul cu levotiroxina (Euthyrox) ESTE OBLIGATORIU;

– daca nu incepeti in scurt timp acest tratament, o forma SEVERA de hipotiroidie se va instala, cu toate consecintele sale negative: crestere ponderala, tulburari de ciclu menstrual, caderea parului, tulburari de memorie si concentrare, etc; perioade lungi fara tratament pot duce pana la coma;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Răspunsuri la întrebări (1736)

Bubuioc Ina:

Buna ziua, am 42 ani, diagnoza-gusa difuza toxica gr.I subcompensata. oftolmapatia gr I. Tratament- tirozol din 01.01.2017, la moment sunt pe 7.5 mg-5 zile +5 mg-2 zile saptaminal. Analizele din 03.06.17: TRab <o.3
FT4 17.3
TSH 0.028
FT3 5.78(2,76-6,45)
Analizele din 06.09.17:
TF4 21
TSH 0.006
FT3 5,2
Mi s-a recomandat marirea tirozolului pina la 10 mg si PREDNIZOLON 20 mg pu o luna.
Asi dori sa fiu sigura ca este nevoie sa administrez si prednizolonul, deoarece are reactii adverse severe. va multumesc din suflet pentru ajutor!

Raspuns:

– depinde de evolutia oftalmopatiei; tratamentul cu prednisolon se recomanda de regula in formele moderat-severe si evolutive; daca oftalmopatia s-a agravat si un oftalmolog cu experienta in aceasta complicatie a recomandat tratamentul cu prednisolon, atunci este justificat;

– pentru a trata mai bine hipertiroidia (excesul de hormoni tiroidieni) cred ca este suficienta cresterea dozei de Thyrozol, probabil chiar mai mult de 10 mg/zi;  pe baza datelor din postarea dvs, nu pare necesara introducerea prednisolonului pentru tratamentul hipertiroidiei;


Toate cele bune,

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii