Pagini

Categorii

Arhiva blogului

Meta

Răspunsuri la întrebări (15)

July 10, 2009

szilagyi valeria:

am 42 ani, am un copil de 7 ani cu nastere normala,mi s-a descoperit o tiroidita acum 3 ani m-am tratat cu l-thyroxin 25, un an jumatate dar nu m-am simtit bine dupa care am trecut la trat.homeopatic un an si jumatate dupa care m-am simtit mai bine.Mi s-a descoperit acum din analizele urmatoare tiroidita autoimuna hashimoto ,sunt insarcinata 6 saptamani, am efectuat analizele acum 2 zile :atpo=600,tsh 2.33,ft4=15, dar acum o luna au fost: atpo=389.9, t3=3.1,t4=165.5, ft4=23.6,tsh=0.011.as dori sa stiu care sunt riscurile pentru copil, si separat ptr.mine.va multumesc foarte mult.

Raspuns:

– atat timp cat TSH si freeT4 sunt in valori normale nu exista, din punctul de vedere al tiroidei, niciun risc;

– legat de rezulatetele prezentate: nu ati precizat valorile normale ale hormonilor tiroidieni si nici daca cele doua seturi de analize au fost facute la acelasi laborator; primele (cronologic) aratau un grad de hipertiroidism, cu un TSH sub limita; acesta nu este caracteristic pentru tiroidita cronica, de aceea nu sunt convins ca sunt corecte; ultimile analize efectuate arata o functie tiroidiana normala, care nu pune in pericol nici fatul nici pe dvs; valoare mare a ATPO sustine diagnosticul de tiroidita cronica;

– iata ce cred eu ca ar trebui facut:

  1. trebuie repetate lunar TSH si freeT4 in timpul sarcinii, datorita riscului crescut de a expune fatul deficitului de hormoni tiroidieni daca boala evolueaza;
  2. daca TSH creste si/sau valoarea freeT4 scade in afara limitelor normale trebuie inceput tratamentul cu l-tiroxina; obiectivul acestui tratament va fi sa tina TSH in 1/2 inferioara a intervalului normal;
  3. valoarea ATPO nu trebuie urmarita deoarece nu are relevanta pentru functia tiroidei;
  4. daca TSH si freeT4 raman normale pe tot parcursul sarcinii, functia tiroidei trebuie urmarita la 3 luni (cu aceleasi analize) in primul an dupa nastere, deoarece in aceasta perioada se accentueaza boala si se poate instala hipotiroidismul;

Dr. Claudiu Ţupea

    1 Comentariu »

    1. irina says:

      Domnule Doctor,
      am 38 de ani, insarcinata in saptamana 36.anul trecut, inaintea sarcinii tsh 3,06.fara simptome, fara tratament, nimeni nu mi a spus ceva ca nu ar fi regula.la inceputul sarcinii tsh-3,66(o,27-4,2).dr ginecolog mi a recomandat o tb de jodit 100.simptome prezente(oboseala,senzatie de foame acuta, stari de frig);au fost interpretate de catre mine, din pacate , legate de sarcina.acestea au incetat rin luna a 3, 4 a sarcinii.saptamna 26 de sarcina tsh 3, 9(0,27-4,2)T3 T4 -in limite normale.tremitere la dr endocrinolog care mi a recomandat o tb pe zi tyrex 50; din 2 in 2 saptamani control; tsh a scazut la 2, 54 iat hormonii tiroidieni au ramas in limite normale.
      intrebare: faptul ca nu am inceput tratamentul de la inceputul sarcinii ci doar din saptamana 26poate sa determine un retard mintal al copilului. exista statistici, este dovedit….?sincer imi fac foarte multe griji.
      multumesc anticiat

    RSS feed for comments on this post.

    Lăsaţi un comentariu