Răspunsuri la întrebări – mod de desfăşurare şi recomandări

Postati intrebarile dvs legate de patologia tiroidiana la comentarii.

    Dr. Claudiu Ţupea

    49 thoughts on “Răspunsuri la întrebări – mod de desfăşurare şi recomandări”

    1. buna ma numesc alina si am 26 ani, 1.71, 58 kg.
      In urma cu 5 ani de zile m-am prezentat la medicul endocrinolog acuzand depresie, apatie, lipsa libidoului, lipsa pofta de mancare, stari de anxietate si ciclu menstrual neregulat si aveam 49 kg. In urma analizelor TSH-0.88, prolactina 28 (val normale intre 9-25)si ATPO valoarea fiind de 48 (max normal fiind de 34). Alte analize nu mi-au mai fost facute cu exceptia unei echografii care prezenta tiroida marita, lobul stang prezenta un nodul de 8 mm iar lobul drept prezenta mici noduli. Mi s-a prescris tratament cu brocriptin 1 sg pastila pe zi si progesteron iar la un interval de 4 luni deoarece ma simteam la fel de rau avand simptomele descrise mai sus, mi s-a prescris tratament cu euthyrox de 25. o perioada lucrurile au mers bine, am inceput sa mananc mai bine, nu ma mai simteam la fel de obosita si dupa intreruperea tratamentului de 6 luni cu brocriptin mi-au fost prescrise contraceptive pe care le-am luat un an de zile cu euthyrox, m-am simtit foarte bine si sub influenta contraceptivelor aveam o viata sexuala normala si satisfacatoare.
      Daca intrerup tratamentul cu contraceptive dupa o perioada de 5 luni incep sa ma simt foarte rau iar am libidoul scazut, mentionez ca am ovare micropolichistice lucru confirmat de analizele recomandate de medicul ginecolog. ultimele analize efectuate acum 2 luni de zile indica TSH-0.77, ATPO-48(val normale max. 34), T3-4.12(val mx normala fiind 3.20), T4-321(val normale 0.66-181) inconditiile in care ma aflu sub tratament cu euthyrox 25 zilnic si contraceptive Chloe pentru pilozitatea excesiva pe care o am. Intrebarea mea este: cu aceste valori este vorba de hipo sau hipertiroidie si este bine daca iau euthyrox? acest tip de contraceptivele imi influenteaza in vreun fel starea tiroidiana, substanta pe care o contine este acetat de ciproterona.
      Va multumesc foarte mult pentru atentia acordata si astept cu nerabdare un raspuns din partea dvs pentru a elucida problemele de sanatate pe care le am si care de foarte multi ani imi dau o multime de batai de cap.

    2. Buna ziua,
      Domnule doctor, in speranta ca voi fi printre primii trei, va rog frumos sa va spuneti parerea pentru urmatoarele:
      -am 40 ani,
      -mama are glanda de “slabire”,
      -opertie ochi stang 11 ani (acoperire conjuctivala+proteza),
      -operatie cezariana 30 ani (copil cu trizomie 21 in mozaic cu cromozomi derivati),
      -examen ecografic: lob stang tiroidian discret marit prin prezenta spre polul inferior a unei formatiuni chistice de aprox.8.4mm, cu contur intern neregulat, fara semnal vascular.
      -am luat tot luat in greutate fara a-mi schimba obiceiurile alimentare(7kg in ultimul an),pilozitate marita(nu am uter fibromatos),inapetenta sexuala, oboseala cronica, nervozitata marita cu accese de plans frecvente, gat uscat, uneori dureros, cu raguseala si cu accese de tuse cand ma enervez, in primavara : spasmofilie, ciclul regulat dar diminuat cantitativ in ultimul an.

      Intrucat medicul ce m-a trimis la eco e in concediu…nu am facut alte analize…va rog din suflet, pentru ca nu mai am rabdare, pentru a-mi spulbera nelinistea…astept parerea dumneavoastra.

      Cu mult respect pentru munca dumneavoastra de aici de pe blog,
      multa sanatate,
      Nicoleta

    3. Buna,
      Sunt DOMINO din Constanta ,am 46 ani ,nu am avut nici o nastere .
      -In 1986-1987 am fost diagnosticata la I.Parhon cu nodul tiroidian drept si cu boala Addison urmand un tratament intermitent cu Cortisol Roussel tb.si HHC perfuzabil.
      In anul 2008 IULIE am inceput sa ma simt foarte rau am fost la I.Parhon si am fost externata cu urmatoarul diagnostic:
      -BOALA ADDISON,GUSA MICROPOLINODULARA,EUTIROIDISM,TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA, DISCOPATIE LOMBARA BILATERALA OPERATA, UTER FIBROMATOS, DISPLAZIE MAMARA BILATERALA.
      T3= 1,06
      T4= 6,16
      TSH= 1,31
      ATPO = 2.651,30
      S-a recomandat evitarea eforturilor fizice,stresului si dieta cu sare.
      Octombrie 2008 am facut la Cluj o tiroidectomie totala cu descoperirea si prezervarea nervilor recurenti si a paratiroidelor.Concomitent prezint multipli noduli mamari(chistice si fibroadenoame calcificate).
      Dupa operatie ,la Constanta mi se spune ca paraclinic nu se confirma boala ADDISON si intrerup tratamentul cu hidrocortison.
      In acest moment iau Euthyrox 100mg /zi.
      La ultimile analize acum 4 luni ,valorile au fost in limite normale si
      starea mea generala este foarte proasta.
      -nu pot sa merg fara sa obosesc nici 500m
      -insomnii
      -putere de concentrare scazuta
      -stare de anxietate crescuta ,depresiva
      -transpiratii ale mainilor
      -tremur
      Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa micsorez doza de Euthyrox ?

    4. Bine v-am gasit,
      Sunt foarte placut impresionata de existenta acestui site care se dovedeste a fi foarte util celor care au tangente cu problemele de tiroida…
      In consecinta, dupa cele citite peste tot si cele aflate de prin spitale, va adresez si eu rugamintea de a-mi oferi o parere, o viziune, oarecum integratoare daca se poate asupra problemelor care ma framanta.
      Astfel:
      Sunt Sandra din Iasi, am 34 de ani,iar in urma cu o luna de zile am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, status eutiroidian. (TSH=1,3; FT4=1,2; ATPO=94,3)la Spitalul Univ. Sf. Spiridon din Iasi, Clinica de Endocrinologie. Nu am rude apropiate cu tiroida afectata. Am realizat acolo si alte investigatii simultan, respectiv test de osteodensiometrie (coloana vertebrala) cu valoarea medie de -1.5 (cu -2.1 la regiunea L4). La aceste diagnostice se adauga si artroza, plus sindrom tietze la nivelul sternului (unde exista formatiuni calcifiate intre stern si coaste). Se presupune astfel ca problemele de tiroida (care ar fi aparut pe terenul unei perioade de doi ani de stres si consum nervos)ar fi afectat sistemul articulor si cel osos. Pentru tiroida am fost chemata la control dupa 6 luni, nu mi s-a administrat tratament.
      Pentru artroza mi s-au recomandat proceduri balneologice, laser.. etc.
      Pentru osteoporoza tratamentul consta in Ca lactic(1*2/zi) + recaltrol (1/zi) timp de 1 an. Daca peste 1 an, la urmatoarul test de osteoporoza coeficientul va creste, atunci mi s-a recomandat tratament hormonal.
      Starea generala de sanatate (calitatea vietii de fapt) lasa de dorit: am stari de oboseala accentuata, deprimare, dureri articulare (cel mai grav la nivelul sternului), cefalee. Greutatea este de 52 kg la 1,64 m inaltime (variaza in ultimii 2 ani intre 47-53 kg). La acestea se adauga si o usoara scadere a capacitatii de concentrare a atentiei, sau de memorare.
      Daca ati avut rabdarea si bunavointa sa treceti cu privirea peste toata povestea mea, va multumesc si sper din toata inima sa ma aflu printre cele carora le veti raspunde.
      Va salut respectuos,
      Sandra

    5. Ma scuzati, dar am uitat sa va pun o intrebare. Poate oare cumva cauza acestei boli (Basedow-Graves) fi prezenta streptococului de tip A, din cauza caruia probele reumatice sunt pozitive.

    6. Buna seara, sunt Stella pacienta din intrebarea precedenta, d-nule doctor va multumesc mult pentru un amplu raspuns, dar am vrut sa precizez: exoftalmie nu am, nu am dat niciodata Trab, dar am dat AT-TG, nu stiu daca e una si aceea – 36 (lim 0-100).

    7. Buna seara,
      Ma numesc Stella, am 29 ani, nu am rude de gr. I cu afectiuni ale tiroidei. Prima data in anul 2005 a fost depistata hipertireoidita, dupa un tratament de mai mult de jumatate de an cu Thiamazole la recomandarea endocrinologului (in luna iulie dupa odihna la mare) am intrerupt tratamentul. Peste trei luni am dat recidiva, cu urmatorele rezultate:
      T3 – 5.8 (lim 1.2-2.8)
      T4 – 188 (lim 60 – 160)
      TSH – 0.13 (lim 0.17 – 4.05)
      ATPO – 1305 (lim 0-100)
      si deasemenea cu toate caracteristicile tireotoxicozei forma autoimina: tremor, transpiratii, -kg, sete, etc deasemenea la eco- lobul sting 21×15 mm, lobul drept 25×19 mm, istmul 3mm, structura neomogena, pseudonodulara.
      Dupa tratamentul cu Thiamazole de peste o jumatate de an aveam urmatorele rezultate:
      TSH – 5 (lim 0.17 – 4.05)
      ATPO – 219 (lim 0-100)
      T4 liber – 0.85 (lim 0.8 -2.0)
      Mi s-a recomandat pe linga Thiamazole (Mercazolil) sa iau si Eutyrox incepind de la o daza mica, marind-o treptat, dar doza mai mare de 50 mg nu o suportam, deoarece aveam palpitatii ale inimii (am prolaps al mitralei stingi).
      Deci in decembrie 2007 pe tratament de 2 pastile a cite 20 mg de Thiamazole si 50mg Eutyrox aveam urmatorele rezultate:
      TSH – 1.5 (lim 0.17 – 4.05)
      ATPO – 282 (lim 0-100)
      Peste una an deja, cu urmatorul tratament 1 pastila de Thiamazole si 62.5mg Eutyrox aveam urmatoarele rezultate:
      TSH – 0.2 (lim 0.17 – 4.05)
      ATPO – 2300 (lim 0-100)
      deasemenea am dat probele reumatice care au fost pozitive: factorul reumatoid – 6 (lim 3)
      La recomandarea endocrinologului am micsorat cantitatea de eutirox pina la 25 mg, si in luna ianuarie 2009 am incetat sa mai administrez orice fel de pastile: peste doua luni in martie avind urmatoarele rezultate:
      T3 – 1.7 (lim 1.2-2.8)
      T4 – 84 (lim 60 – 160)
      TSH – 2.5 (lim 0.17 – 4.05)
      ATPO – 49 (lim 0-100)
      Acum in luna iulie am deja urmatorele rezultate>
      T4 – 142 (lim 60 – 160)
      TSH – 2.5 (lim 0.17 – 4.05)
      ATPO – 99 (lim 0-100)
      Eco la glanda tiroida:
      Lobul drept 21×16.8 mm
      lobul sting 15×15.5 mm
      parenchimul difuz, ecogenitatea scazuta, diagnostic: gusa difuza gr. I-II
      Deasemenea deasemenea medicul ORL me-a recomandat extirparea amigdalelor.
      Daca puteti sa ma ajutati cu diagnosticul,
      1.poate oare acum sa se dezvolte Hashimoto, care mai apoi sa duca la hipotireoidism?
      2.Se poate cu asa caracteristici la odihna la mare, acum vara?
      3.Eu nu am copii, dar speram in cel mai apropiat timp sa concepem un bebe, cum pot actiona acete afectiuni asupra fatului?
      Eu va multumesc mult pentru raspuns.

    8. Buna seara,

      Va rog, in limita timpului dvs, sa-mi dati un sfat legat de urmatoarele analize:
      -ATPO: 508.6U/ml (lim normale 0-60)
      -TSH: 1.57 ulU/ml (lim normale 0.4-4)
      Ecografie:
      -lob drept: ecostructura neomogena, dezorganizata, micronodulara, vascularizatie accentuata
      -lob stang: idem
      -fara adenopatii latero-cervicale

      cateva detalii:
      -sunt din Constanta, am 36 ani, o am pe mama operata la Parhon in urma cu 22 ani
      -dupa a doua nastere, in 2004, nu am reusit sa mai slabesc: am pornit de la 65kg si acum am 73kg
      -in urma cu 3 ani am fost diagnosticata de catre Dl Dr Simion cu tiroidita hashimoto, nu a prescris tratament la momentul respectiv, urmand sa refac analizele dupa 1 an. Abia in urma cu 2 luni am reluat analizele si echo pe care vi le-am prezentat.

      va multumesc frumos,
      seara buna
      Narcis

    9. Buna ziua,
      Am 33 de ani,am pierdut o sarcina care din punct de vedere anatomico-patologic a fost molara; Dupa 4 luni mi-am facut toate analizele posibile la synevo cluj, printre care si doua valori pentru tiroida,astfel situatia este aceasta:
      -Anti TPO rezultat 94,9 …….valori normale <34
      -TSH REZULTAT <0.005………..valori normale 0.27-4.2
      (doar aceste valori nu sunt bune, restul sunt chiar foarte bune)Ulterior, dupa aflarea acestor analize, mi-am facut un eco-tiroidian, din care a rezultat urmatoarele:
      VD =13,9 ml
      VS = 3,7 ml
      Tiroida hipertrofiata pe seama LTD, cu structura de fond omogen.
      LTD e ocupat de un macronodul de 1,95/2,3/3,9cm (9,2ml)omogen cu o zona de lichefiere centrala, bine vascularizat periferic si central
      Apoi am efectuat o scintigrafie tiroidiana efectuata cu I-131
      Lobul tiroidian Drept- hipertrofiat, transformat nodular cu fixare modificata, Net crescuta a trasorului iodofil in 1/3 medie aspect de nodul ‘cald’, fara suspiciune.
      Lobul tiroidian stang -nevizualizat
      RIC -valoare crescuta
      REZULTAT -Nodul LTD adenomatos.Adenom toxic tiroidian LTD.
      Raspunsul medicului specialist endocrinolog a fost, de ce sa ne mai chinuim cu tratament, cand se poate face repede o operatie care in doua zile esti acasa.
      Eu asteptam sa mi se explice de fapt ce reprezinta aceste valori din rezultatele mele, si sincer nu stiam ce inseamna pana nu am venit acasa si am citit pe internet despre adenomul toxic.Am incercat sa-i spun medicului sa ma lamureasca desre ce este vorba, dar medicul nu a fact altceva decat sa-mi scrie adresa la ce medic sa ma operez.
      Acum as avea o intrebare:
      -cum ma va afecta pe viitor acest nodul, si daca as mai ramane insarcinata ar afecta sarcina? Ma intreb acesta a fost motivul pentru care am pierdut sarcina de dinainte de a stii de aceste probleme.
      In familia mea nu cunosc cazuri de acest gen.
      As dori un copil ce ma sfatuiti sa fac?
      M-am ingrasat un pic,adica de la 55 Kg la 59 Kg ,dar cu sarcina pierduta, in rest ma deranjeaza ceva in gat cateodata, ceva de genul ‘strangere’
      Va multumesc anticipat!

    10. buna ziua,
      Am 29 de ani si de 1 an de zile incerc sa raman insarcinata,asadar am facut analizele pe care mi le-a recomandat doctorul ginecolog.Va rog sa ma ajutati cu o interpretare a lor,deoarece TSH-ul este mare.Ce sanse de a ramane insarcinata am, in cazul in care tiroida mea nu functioneaza normal?
      Va multumesc!!
      TSH 7,236µU/ml…….val normale(0,49-4,67)

      FT3 3,01pg/ml…….val normale(1,45-3,48)
      FT4 0,83ng/dL…….val normale(0,71-1,85)

    11. Am 21 ani si am fost operata de tiroida , cancer folicular iradiata , intrebarea mea este poate recidiva? Cum putem evita , previne recidiva?
      Multumesc

    12. Buna ziua,

      Foarte utila ideea cu acest blog!
      Am 28 de ani, nu cunosc despre afectiuni tiroidinele ale rudelor de gradul 1, si in general nu am avut alte probleme, decat cu greutatea, adica la 1.74m am ~50kg (cu indulgenta) si nu reusesc deloc sa ajung la o greutate adecvata. Am imunitate scazuta in general. Am fost la endocrinolog si analizele au iesit cam asa:
      TSH=2.86 mUI/L (normal 0.35-5.50);
      FT4=1.23 ng/dl (normal 0.89-1.76);
      ATPO=1300 U/mL (normal 0.00-60.00), deci de peste 20ori maximul;
      ImunoglobulinaE=169 IU/MI (normal 0.00-87.00), deci cam dublu;
      VCA IgG=6.5 Al (normal <1.0)
      VCA IgM <0.2 Al (normal 8.0 Al (normal<1.0)
      EA IgG = 0.7 Al (normal<1.0)
      Diagnosticul a fost tiroidita cronica autoimuna in stadiul de eutiroidie functionala (si mai e un termen pe diagnostic legat de eutiroidie, dar nu se intelege scrisul – poate cuvica?)

      Intrebarea este daca acel ATPO complet anormal este reversibil cumva, daca pe termen lung acesta poate afecta functionarea (inca) normala din cate am inteles eu a tiroidei, si daca acest context poate fi nefavorabil unei sarcini in viitorul relativ apropiat (mai putin de un an) sau in viitorul mai indepartat.

      Va multumesc

    Leave a Comment

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.