Răspunsuri la întrebări – mod de desfăşurare şi recomandări

Postati intrebarile dvs legate de patologia tiroidiana la comentarii.

  Dr. Claudiu Ţupea

  49 thoughts on “Răspunsuri la întrebări – mod de desfăşurare şi recomandări”

  1. Buna ziua, va rog sa ma lamuriti cu urmatoarele:Din luna februarie 2009 am inceput sa fac investigatii de tiroida pt. ca aveam simptome ca agitatie, transpiratii, disconfort.Mi s-a stabilit diagnosticul de gusa polichistica, mi s-a prescris tratament cu eutirox 0,25%.Am refacut analizele TSH si FT4in luna mai, cand au spus ca trebuie continuat cu aceeasi doya de eutirox.La ecografie scria:tiroida de volum normal cu structura de fond izoecogena omogena, in LTD mai multe formatiuni chistice cu diam. intre 1-6 mm.Mediolobar stang anterior un chist de 0,7/1,6/1,85 cm cu vol 1,1 ml, iar pe langa acesta exista 3-4 microchiste de 2-4 mm. Vascularizatia in limite normale.Dupa acest diagnostic in luna mai am luat eutirox 0,25%.In 3 martie 2010 am fost la rediagnosticare si mi s-a facut analiyele TSH cu valori 1,58 FT4 20,1. La ecografie s-a scris:VD 10,2 ml VS 8,1 ml.Hipertrofie a ambilor lobi cu structura inomogena prezenta mai multor formatiuni transonice cu aspect in coada de cometa cu diam de 5-6 mm.La LTS o formatiune transonica cu dimensiuni de 15,2/21/7,8mm, prezinta intarire posterioara iar pe peretele posterior are 2 mici zone de parenchim care prezinta vasculariyatii.In rest formatiunea este avascularizata.Adenopatie laterocervicala bilaterala cu aspect inflamator si diam. max.de 16,4 mm.Scintigrafia:cu I-131 la 24 de ore postadministrare orala:tiroida asimetrica, cu hipertrofie difuza a ambilor lobi.LTS fixare inomogena pe intreaga arie, cu hipoactivitate difuza, dar are zone nodulare complet reci in polul inferior al LTS extins spre istm.LTD: fixare inomogenacu micronodularitati hipoactive metabolic.RIC usor scazut.Mi s-a spus:planificare cat mai urgenta la operatie fara alte explicatii.Intrebari:Ce inseamna aceste rezultate,acele formatiuni pot fi cancer, de ce trebuie operat, cat de repede, daca ar trebui sa fac alte investigatii.Va multumesc

  2. Buna ziua,

   Numele meu este Andreea, am 36 de ani, 75kg. Am fost diagnosticata cu Tiroidita Hashimoto pe baza analizelor de mai jos:
   ATG (Ac anti tireoglobulina): 321.2
   ATPO (Ac anti tiroperoxidaza): 8.2
   TSH (Hormon tiroid stimulant): 2.991
   Free T3: 3.21
   Free T4: 1.14
   T3 total (tri-iodotironina): 1
   T4 total (tiroxina): 10.5

   Va rog sa imi spuneti care este parerea Dvs in legatura cu diagnosticul dat si rezultatele analizelor de mai sus.

   Va multumesc anticipat.

  3. Buna ziua,
   Sunt o femeie de 44 de ani, am 2 surori care au afectiuni tiroidine (una – hipertiroidie-Boala Basedow-Graves, cealalata – hipotiroidie), am 1.63m,58kg (greutatea a crescut in ultimul an cu cca. 3 kg). Datorita unor simptome (senzatie de nod in gat, agitatie-nervozitate, caderea parului, aparitia unor pete rosii pe fata si gat atunci cand sunt agitata sau emotionata, unghii cu striatii, sprancene din ce in ce mai rare, palpitatii la efort fizic, senzatie de gheara in zona inimii, contracturi musculare foarte puternice), puse pana acum pe seama unei spasmofilii diagnosticate cu 20 de ani in urma, am fost la un medic endocrinolog care mi-a recomandat sa fac niste analize:
   TSH=4.82 mUI/L (valoare maxima laborator 3.2);
   FT4,FT3, T4 total in limitele normale ale laboratorului;
   ATPO=192 U/mL (valoare maxima laborator 16);
   Calciu seric si Magneziu sub limita inferioara a laboratorului;
   Colesterol 270.
   Precizez ca sufar de dischinezie biliara, discopatie vertebro-lombara, gastroduodenita.
   Am facut si analizele necesare pentru depistarea afectiunilor de tip reumatic (poliartrite reumatoide)a caror rezultate au fost negative.
   Diagnosticul stabilit de endocrinolog a fost hipotiroidie, tetanie latenta, dislipidemie.
   Mi s-a prescris Eutirox de 25 timp de o saptamana, apoi de 50 pana la urmatorul control (peste 2 luni), Omega 3, calciu+magneziu.
   Va rog sa-mi spuneti parerea dumneavoastra in legatura cu diagnosticul si tratamentul prescris.

   Va multumesc.

  4. Buna ziua,
   Postez in numele mamei mele, care are virsta de 73 de ani , din Vaslui. In data de 13 oct.anul curent a fost diagnosticata la Clinica de Endocrinologie a spitalului Spiridon din Iasi cu Gusa Multinodulara Pretoxica , Tirotoxicoza Infraclinica si Osteopenie .
   S-au efectuat urmatoarele analize de laborator :
   – TSH = 0,1 ui/ml
   – fT4 = 1,6 ng/dl
   – Ac anti TPO = 4,1 ui/ml si TG = 0,7 ui/ml
   BMD-DXA-T5=-1,8DS
   Ecografie tiroida: LTD 2,2×4,8×1,8, LTS: 1,7×4,2×1,2 ; multipli noduli bilaterali
   LTD :inferior nodul hipoecogen 1,1×0,8×1,1 bine delimitatsi alti de 0,5;0,6;0,4 diseminati, vizualizati din mai multe incidente .
   LTS: nodul hipoecogen 1,1×0,8×1,1 , multipli noduli diseminati .
   Bilateral ganglioni de tip inflamator .

   Ar fi fost bine daca s-ar fi efectuat si o scintigrama dar din cauza lipsei substantelor de contrast nu s-a efectuat.
   S-a inceput tratamentul cu Tyrozol 10 mg/zi cu reevaluare peste 2-3 luni . De asemenea s-a mai recomandat administrarea Cal D 2p/zi timp de 10 zile pe luna .

   Simptomele au debutat de aproximativ 6 luni cu nervozitate, insomnie, iritabilitate, scadere in greutate , greata accentuata dimineata , tahicardie accentuata , oboseala foarte accentuata, sindrom intestin iritabil , dureri si arsuri la nivelul miinii stingi , tremur interior . Din pacate acum in ultima luna aceste simptome s-au agravat si mai tare mai ales dimineata la sculare si in prima jumatate a zilei cind este nevoita sa stea mai mult in pat.
   Urmeaza tratament si cu betablocante ( propanolol ) si de asemenea pentru ulcer duodonal .
   Intrebarea mea, deoarece consultatia pentru control va fi peste doua saptamini , este daca s-a instituit tratamentul cu doza potrivita de thyrozol si ce s-ar mai putea face pe viitor din punct de vedere al tratamentului pentru mama mea .

   Va multumesc anticipat!

  5. Buna ziua,
   Numele meu este Cristiana, am 26 ani si am fost diagnosticata in martie, 2008, cu Tiroidita cronica autoimuna, la Institutul I.C. Parhon din Bucuresti (TSH=12, ATPO > 600). De atunci urmez tratament cu Eutyrox (25mg), Aspacardin (10 zile pe luna), Metroprolol (cand este cazul) si Distonocalm (seara la nevoie).
   La ultimul control, din noiembrie 2009, diagnosticul a fost Guse micronodulara.
   Rezultatele analizelor din noiembrie, la Iinstitutul de Endocrinologie I.C. Parhon, au fost:
   – TP 8.2 (6.5 – 8.5)
   – HDL 67.4 (40 -70)
   – LDL 111 (60 – 160)
   – VSH 2 (1 – 25)
   – TSH 4.6 (0.5 – 4.5)
   – FT4 16.9 (11 – 22)
   – Ecografie tiroidina (LD=5,57/2,25/1,8 cm structura neomogena, LS=4/1,52/1,44 cm structura neomogena prin prezenta unor micronoduli neomogeni imprcisi delimitati, istm=0,57cm.
   – ATPO 528.8 (febr. 2009)
   Nu am antecedente la rudele de gradul intai.
   Simptome: guse vizibila la baza gatului, in cazul starilor de agitatie devine sufocanta, nervozitate, transpiratii abundente , caderea parului, unghii moi.
   De 8 ani iau anticonceptionale Triquilar, recomandate la cabinetul de planning familial din cadrul Spitatului Universitar Bucuresti. (mi-au fost recomnadate aceste anticonceptionale din cauza menstruatiei neregulate pe care am avut-o tot timpul).
   Sunt casatorita de 2 ani si jumatate si doresc sa raman insarcinata.
   Va rog sa imi dati cateva sfaturi pentru a putea duce la bun sfarsit sarcina pe care mi-o doresc.
   Multumesc!

  6. Buna seara,
   am 31 de ani, incercam de mai bine de un an sa raman insarcinata. Acum 2 luni am facut o serie de analize: prolactina, LH, FSH, estradiol (ziua 7 a CM), si progesteron (ziua 21). Acestea au avut valori normale, in limitele date de laborator. In schimb, TSH are o valoare de 5.2 micro UI/ml (lim. 0.44-3.45). Medicul endocrinolog mi-a recomandat sa fac si ATPO – 0.6 IU/ml (lim. <5.6 IU/ml).
   Ecografie tiroidiana:
   LD – L=3,8 cm; AP=1,1 cm; T=1 cm;
   LS – L=3 cm; AP=1,1 cm; T=0,8 cm. Constructie discret hipoecogena, vascularizatie crescuta la ex. CFD. Concluzie: asp sugestiv ptr tiroidita cr. autoimuna.

   Diagnostic: hipotiroidism subclinic, tiroidita cr autoimuna.
   Mi s-a recomandat Euthyrox 25 mg – 2 sapt (1-0-0), apoi 1 1/2-0-0), iar peste 8 sapt, dozare TSH si anti TG.
   Peste 8 saptmani, TSH=1.5 micro UI/ml, antiTG=30.0 UI/ml(lim. <34).
   Intrucat mai dureaza pana voi ajunge la medicul endocrinolog pe care l-am consultat, va rog sa ma ajutati sa interpretez rezultatele:
   1. avand in vedere ca valorile ATPO si anti TG sunt in limitele date de laborator, este vorba, in cazul meu, de tiroidita cronica autoimuna?
   2. este posibil ca valoarea initiala a TSH, desi nu este foarte crescuta, sa fi influentat negativ fertilitatea?
   Mentionez ca mama mea a fost diagnosticata acum aprox 2 ani cu hipotiroidism, tiroidita cronica autoimuna.

   Va multumesc.

  7. Buna ziua, tatal meu i s-a efectuat o tiroidectomie pe 10 noiembrie anul acesta, fiind diagnosticat cu carcinom papilar si urmand ca zilele aceastea sa primim rezultatul examenului HP. Este posibil sa urmeze un tratament cu iod radioactiv. La externare, mi s-a spus ca nu trebuie sa consume alimente care contin iod (sare iodata, fructe de mare, peste oceanic, sa nu foloseasca betadina), dar ca in rest poate manca orice. Totusi, iodul este in multe alimente. Imi puteti spune mai exact, va rog, ce alimente sunt contraindicate in perioada premergatoare acestui tratament, astfel incat sa fim siguri ca iodul isi va face efectul la maximum? Pe net sunt extrem de putine informatii ref la acest subiect sau sunt contradictorii (ex: unii spun ca ouale sunt interzise, altii ca sunt permise, la fel despre rosii, carne si multe altele). In asteptarea unui raspuns, va multumesc anticipat.

  8. Buna seara!
   Ma numesc Mirela si am 35 ani. Am fost diagnosticata in decembrie 2007 cu gusa medie multinodulara netoxica cu o schita de nodul de cca 1,35/1,35, inferior drept, anemie, tetasnie, fibromatoza. La examenul ecografic:gusa medie cu structura hipodensa si o schita de nodul 1,36/1,38 antero-posterior.
   Lobul stang cu structura hipodensa si circulatie crescuta la examenul color flow dopler. probe tiroidiene in limite normale. nu necesita tratament tiroidian
   In 07 2008 gusa medie cu structura hipodensa si un nodul de 0,6 mm lob stang. probe in limite normale. anemie.
   in iulie 2009 analize bune.De cand am facut ecografia a inceput sa ma doara un punct pe tiroida la apasare.
   In august am fost la mare unde m-am imbolnavit, am avut febra, frison, am vomitat. A doua zi m-am simtit mai bine. Cateva zile mai tarziu am avut iar frisoane, ma simteam racita. A inceput sa ma doara gatul, sa nu pot respira bine. Am fost la orl, am facut exudat nazal si faringian, au iesit negative. Nu puteam sa respir bine.
   In 8 septembrie am fost diagnosticata cu tiroidita subacuta.
   Pe 10 sept tsh= 0,0018, ft4= 4,32, vsh= 93, fb= 604, hb= 20,4, ht= 31,9
   internata pe 11.o9 2009 diagnostic tiroidita subacuta dureroasa De quervain, faza de hipertiroidism – like, uter fibros, miom intramural anterior, anemie hipocroma. analize 11.09 vsh= 108, tsh= <0,03,hgb= 9,97, in 18. 09 vsh 62
   Tratament din 11 09 medrol 32mg 4 zile, 16 mg 7 zile, evolutie buna
   din 29 sept 3/4 la 2 zile, dupa 4 zile din nou dureri, ca urmare 3/4 medrol zilnic, din 14 oct 8 mg, sporadic reapar durerile.
   Pe 21 10 tsh= 0,009, ft4= 3,04, t3= 2,5, atpo= 1.ooo, fb= 389, vsh= 34.
   Pe 10. 11 tsh=0,02, ft4=1,92, t3=1,41 (normal)
   din 10.11 4 mg medrol, din 11.09 si metoprolol 75 mg, omeran 2/zi
   In aceasta perioada palpitatii, transpiratii, senzatia de aer insuficient.
   din 16 11 se adauga tirozol 10 mg 2/zi.
   Domnule doctor, va rog din suflet sa ma lamuriti, daca se poate, de ce nu a trecut tiroidita pana acum? Am uitat sa va spun ca mi-a crescut par pe fata de la medrol, sunt disperata. Citesc si pe tirozol efecte secundare de acelasi fel. Trebuie sa-l iau , ce parere aveti?
   E ceva ce trebuia sa fac si n-am facut? Sa consult un alt medic? Va rog sa-mi raspundeti sincer.
   Va multumesc mult!

  9. Buna ziua.
   Ma numesc Gabriela si am 23 de ani,am fost diagnosticata cu hipotiroidism primar (tiroida hasimoto)in data de 21.10.2009. La ecografia tiroidiana mi-a iesit VD:6,5 SI VS:6,2, iar la analizele medicale mi-a iesit:
   TSH: 9,301 VN: (0,49-4,67),
   FT4: 0,86 VN: (0,71-1,85),
   11,1 pmol/L (9,14-23.81)
   Anticorpi anti microzomiali tiroidieni (anticorpi anti TPO)
   836,9 VN:MAI MIC DE 12
   Prolactina: 15, 7 ng/ml VN: (3, 24-29,12)ng/ml
   392,5 mU/l
   Doamna doctor mi-a dat L Thyroxin 50, una dimineata pe stomacul gol. Iau si anticonceptionale Marvelon, deoarece ciclul meu este neregulat, daca nu mai iau anticonceptionalele nu ma mai imbolnavesc deloc pana nu incep alta folie. Am fost operata de polipi la varsta de 4-5 ani, iar bunica mea are ceva la glanda tiroida , dar nu stiu exact ce.
   Intrebarile mele sunt: este o boala grava? Ma voi vindeca vrodata? ce alimente trebuie sa mananc si ce nu? Imi va afecta si alte organe aceasta boala? sarea este recomandata sau nu? Nu exista nici un tratament definitiv pt aceasta boala? se poate agrava? Peste 3 luni trebuie sa ma duc la control si mi-e foarte frica de cum vor iesi analizele…cum vor trebui sa fie ca sa fie mai bine? aproximativ la valorile normale? daca vor fi mai mari ca acum inseamna ca boala sa agravat? Simtomele mele au fost : respiram mai greu atunci cand eram nervoasa si ma panichez foarte repede (si in prezent), acum dupa 2 saptamani de tratament ma simt mai bine…
   Va multumec mult!

  10. Domnule Doctor,

   Ma numesc Mariana si incercam sa avem un copil de 1 an iar medicul ginecolog ne-a recomandat o serie de analize. Intre acestea s-a identificat un polip uterin si rezultatele analizelor hormonale sunt (au fost recoltate in ziua 2 a menstrei):

   Estradiol 38,97 pg/ml (faza foliculara 18-147; varf preovulator 93-575; faza luteala 43-214)
   FSH 5,38 MIU/ML (varf ovulator 6,3-24;faza foliculara primara 3,9-12; faza foliculara secundara 2,9-9; faza luteala 17-95)
   LH 4,34 MIU/ML (varf ovulator 9,6-80;faza foliculara primara 1,5-8; faza foliculara secundara 2-8; faza luteala 0,2-6,5)
   PROLACTINA 27,85 NG/ML (5-35)
   TSH 3,55 UUI/ML (hipertiroidie 7; eutiroidie 0.25-5)
   FREE T4 9,58 PMOL/ML (9-20)
   TESTOSTERON 0,24 NG/ML (0,1-0,9)
   DHEA-S 5,7 UMOL/L (0,94-11,6)
   VDRL NEGATIV
   PROGESTERON 1,17 NG/ML (recoltat in ziua 21 a menstrei) (f.foliculara <0,25-0,54; f luteala 1,5-20, ovulatie <0,25-6,22)

   Alte rezultate ale analizelor:
   anticorpi antiTPO 163 ui/ml (0-35)
   proteina c reactiva 12,08 mg/l (240
   colesterol hdl 54,52 mg/dl (optim >65)
   tgo 20,01 u/l (0-31)
   tgp 13,4 u/l (0-31)

   La eco tiroida: aspect neomogen, plaje hipoecogene care alterneaza cu zone izoecogene, vascularizare crescuta la niv zone hipoecogene (posibile focare de tiroida recenta) ?am avut o raceala usoara in gat pe care n-am tratat-o pana la final.

   Diagnosticul a fost de tiroida cronica autoimuna cu Euthyrox 50 mg astfel: timp de 2 sapt jumatate de comprimat si apoi cate 1 comprimat pe toata viata. Urmatoarea intrevedere stabilita cu medicul va fi in feb 2009, timp in care iau tratamentul de mai sus.

   Mi s-a mai recomandat: Polipul scos, trebuie sa iau anticonceptionale cel putin 3 luni dupa aceasta operatie nu in scop contraceptiv ci pentru a regulariza hormonal; mi s-a spus ca, cu aceste rezultate ale analizelor risc sa am un copil cretin si ca oricum nu exista ovulatie. Chiar daca raman insarcinata sunt multe riscuri pe sarcina cum ar fi sa nu pot duce la termen sarcina, ruperea membranelor?!

   Ce parere aveti asupra celor de mai sus? Sunt ingrijorata un pic si am o temere cand ma gandesc la ?inghitire hormoni?; Euthyrox poate sa dea crestere in greutate sau crestere pilozitate? am 31 ani cu 1,68cm si 67 kg si o usoara pilozitate la niv fetei, spatelui si. Inteleg ca ma pot gandi la un copil abia dupa 6 luni (3 luni contraceptive si o pauza dupa). Rezultatele analizelor sotului sunt normale.

   Nu cunosc ca cineva din familie sa aiba afectiuni tiroidiene.

   Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

  11. Buna ziua,
   Ma numesc Oana, am 29 de ani si am fost diagnosticata cu TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA ASIMPTOMATICA. In urma ecografiei, medicul a completat si urmatoarele: aspect izoecogen cu prezenta unei mici formatiuni nodulare ecogene de 4/3mm la nivelul LTS. Tratamentul recomandat, pe care il urmez de o saptamana este: Seleniu dj 50mcg, 2xl/zi.
   Mai adaug si rezultatele analizelor medicale:
   – Anticorpi anti TG 2863,5 UI/ml <34
   – Anticorpi anti TPO 0,8 IU/mL <5,6
   – TSH 1,2730 mcU/ml (0,49 – 4,67)
   – FT3 3,33 pg/ml (1,71 -3,71)
   – FT4 0,93 ng/dL (0,71 -1,85); 12,0 pmol/L (9,14 – 23,81)
   Mentionez ca bunica din partea tatalui a fost operata de gusa la 25 de ani. Am remarcat ca in ultimile 3 luni m-am ingrasat cu 4kg desi nu mi-am schimbat comportamentul alimentar. Am 57kg la o inaltime de 1,63m.
   Am pierdut o sarcina in a 7a saptamana, cu trei luni in urma si ne dorim foarte mult un copil. Poate fi tiroidita cauza avortului spontan?
   As dori sa va intreb daca sunteti de acord cu diagnosticul, cu tratamentul si ce masuri speciale se impun cand sper ca voi ramane insarcinata. Si de asemenea va rog sa imi spuneti daca ar trebui sa mai asteptam pana scade nivelul anticorpilor anti TG sau acest lucru nu influenteaza deocamdata o eventuala sarcina.

   Va multumesc anticipat si va urez o zi frumoasa,
   Oana

  12. Buna ziua!

   Am 26 de ani si acum 6 luni mama mea a aflat ca are o hipotiroidie si este foarte posibil sa imi transmis si mie, drept pentru care mi-am facut analizele.Rezultatele au fost urmatoareele:
   TOTAL T3 1.46 nmol/L – val. normale (1.49-2.60 )
   TOTAL T4 98.7 nmol/L – val. normale (71.2-141.0)
   TSH (Tiroid Stimulator Hormon) 2.43 mIU/L – val normale (0.32-5.2)
   ANTI – TPO 570 UI/mL – val. normale (0-34 )
   Mi-am facut si o ecografie si tiroida prezinta un aspect de tiroidita cronica.
   Medicul endocrinolog a zis ca ar fi cazul sa imi dea tratament cu euthirox si am intrebat ce efect are daca vreau sa am o sarcina in viitorul foarte apropiat. Atunci a zis ca nu are rost sa imi dozeze hormoni artificiali deoarece bolile autoimune au tendinta sa scada pe perioada sarcinii si ca ne vom vedea in maxim 6 luni cu speranta ca voi fi ina=sarcinata. Au trecut 4 luni de la acel control si luna aceasta am aflat ca sunt insarcinata.
   Sunt in a 6-a saptamana de sarcina si mi-am facut din nou analizele pentru un consultul in viitorul apropiat.
   Iata rezultatele de data aceasta:
   TOTAL T3 2.01 nmol/L – val. normale (1.49-2.60 )
   TOTAL T4 109 nmol/L – val. normale (71.2-141.0 )
   TSH (Tiroid Stimulator Hormon) – val. normale (2.07 uIU/ml 0.4-4 )
   ANTI-TPO 396.8 UI/mL -val. normale <70

   Rezultatele de la laborator mi-au fost furnizate ieri, 21 octombrie. Am cerut si parerea ginecologului si a doctorului de familie si mi-a spus ca atat atimp cat functiile tiroidei sunt normale ( valorile T3, T4 si TSH) nu mi-ar recomanda tratament cu euthirox dar ramane la latitudinea endocrinologului. O sa imi programez cat de curand si aceasta inatlnire dar voiam sa aflu parerea mai multor endocrinologi. Asadar, mi-ar fi de mare ajutor sfaturile dumneavoastra. Credeti ca acest ANTI_TPO marit , necesita deja tratament?
   Mentionez ca nu am nici un fel de simptom, ca si greutate am fost intotdeauna contstanta intre 50- 53 kg de aproximativ 12 ani ( din liceu) la cei 1,60 cm pe care ii am.
   Va multumesc si astept cu interes raspunsul dumneavoastra.

  Leave a Comment

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.