Nodulii tiroidieni și fertilitatea


Am vorbit în articolele precedente din această categorie despre impactul excesului și deficitului de hormoni tiroidieni asupra fertilității și sarcinii.

În această ultimă parte a seriei discutăm despre nodulii tiroidieni în același context, al funcției reproductive. Având în vedere ca hipo- și hipertiroidia au fost deja discutate, în acest articol mă voi referi la cazurile în care tiroida funcționează normal (asta înseamnă, în esență, valori normale ale TSH și FT4).

Nodulii tioidieni sunt EXTREM de des întâlniți, mai ales daca folosim ecografia pentru a-i căuta. Este adevărat, frecvența lor crește cu vârsta, iar numărul femeilor afectate este mai mare decât cel al bărbaților. Cu toate astea, un mare număr de persoane aflate la vârstă fertilă au noduli tiroidieni.

Există vreun efect negativ al acestora asupra fertilității?

Pacienții cu noduli tiroidieni aflați în această situație se împart, de principiu, în doua categorii:

1. Marea majoritate vor avea noduli de dimensiuni mici sau medii, fără elemente de suspiciune ecografică pentru malignitate. În cazul lor, planurile de sarcina pot merge înainte fără probleme, urmând ca nodulii sa fie monitorizați ecografic. La femeile cu acest diagnostic trebuie luată în calcul posibilitatea ca nodulii să crească pe parcursul sarcinii, deși asta foarte rar pune probleme.

2. O mică parte vor avea noduli de dimensiuni mari și/sau cu suspiciune pentru o formă de cancer tiroidian. Evident, lăsând la o parte îngrijorările care țin de prognostic, bărbații afectați pot procrea fără probleme. Pe termen mai lung, tratamentul cu iod radioactiv al cancerului tirodian, în funcție de doză, poate modifica parametrii spermogramei, aspect care trebui luat în considerare. În cazul femeilor, rezolvarea chirugicală a nodulilor ar trebui să se întâmple ÎNAINTE de o eventuală sarcină. Daca vorbim de un cancer tirodian, în funcție de tip și extindere, ar trebui operat și cel puțin stabilizat ca evoluție (dacă nu vindecat) până să se pună problema unei sarcini. Dacă unul sau mai mulți noduli cu probleme sunt descoperiți în timpul sarcinii, operația ar trebui amânată, dacă e posibil, până după naștere. Dacă evoluția e rapidă și riscul este prea mare, operația se poate face în trimestrul II de sarcină.

Ideea pricipală este: MARE MAJORITATE A NODULILOR TIROIDIENI NU VOR INFLUENȚA NEGATIV FERTILITATEA, FIIND SUFICIENTĂ SUPRAVEGHEREA ECOGRAFICĂ.

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Nodulii tiroidieni și fertilitatea”

  1. Pingback: Cuprinsul categoriei – TIROIDA.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.