Răspunsuri la întrebări (67)

florentina:

Buna ziua,
Dnul doctor, eu am diacgnostic hipertiroida autoimuna, hasimoto, in linii mari ATPO este 1300 si TSH 1.89, t3(cred ca este 11) si t4 sunt mai mari decat limita admisa, dar nu cu mult. In perioada urmatoare intentionez sa raman insarcinata. Acum mi s-a prescrs eutyrox de 25 este normal sa iau de acum ? mi s-a explicat ca este bine sa cumva sa nu identificam momentul unei hipotiroidii. va rog sa imi spuneti si parerea dvs.

Raspuns:

– analizele prezentate sunt discordante, pentru ca la o crestere, chiar usoara, a hormonilor tiroidieni (T3 si T4) peste limita superioara a normalului, TSH este foarte sensibil si se supreseaza prompt; in cazul dvs TSH se mentine normal in ciuda nvelului crescut al T3 si T4, aspect arareori intalnit in realitate; singura explicatie posibila este faptul ca procesul autoimun este foarte intens si distrugerea accelerata a tesutului tiroidian a eliberat rapid hormonii in sange, TSH urmand sa se supreseze in perioada urmatoare; de aceea eu as fi repetat aceste analize la 4 saptamani inainte de a recomanda tratamentul, urmand ca in aceasta perioada sa evitati sa ramaneti insarcinata, pentru siguranta;

– valoarea foarte crescuta a ATPO pledeaza intr-adevar pentru o tiroidita cronica (autoimuna); aceasta afectiune este cea mai frecventa cauza de hipotiroidie si necesita multa atentie mai ales daca intentionati sa ramaneti insarcinata;

– in principiu tratamentul indicat (25 micrograme de Euthyrox zilnic) nu este nociv; ramane oricum obligativitatea de repeta TSH si free T4 in momentul in care se confirma sarcina si dupa aceea periodic pe parcursul celor 9 luni; scopul acestei monitorizari este de a verifica daca nivelul de hormoni tiroidieni este normal, pentru a nu pune in pericol dezvoltarea sistemului nervos la fat; un nivel normal al TSH arata ca hormonii sunt in parametri normali si ca, din acest punct de vedere, nu vor exista efecte adverse asupra sarcinii si a produsului de conceptie;

Dr. Claudiu Ţupea

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (67)”

  1. DOMNULEDOCTOR AM FACUT PRECIZARILE NECESARA PROBLEMEI MELE LA INTREBAREA 66 COMENTARII SI AS AVEA MARE NEVOIE DE PAREREA DUMNEAVOASTRA MULTUMESC

  2. Buna ziua,

    Domnule doctor, v-am mai scris cand eram in saptamana 18 de sarcina si eram diagnosticata cu hipotiroidie, tratamentul propus la acel moment fiind Euthyrox 50.

    Intre timp sarcina a evoluat (sunt in saptamana 28), la fel si doza de Euthyrox, care a crescut constant. Ultima ajustare a avut loc in saptamana 24, tratamentul in acest moment fiind Euthyrox 125.

    Din pacate, pe langa hipotiroidie, au aparut si probleme de trombofilie si am urmat tratament cu Aspenter 75 (1/zi) timp de 5 saptamani (sapt 23-27), iar saptamana aceasta (28) am trecut pe Clexane 0.4 (1 injectie/zi).

    Ieri am repetat analizele de tiroida, cu urmatoarele rezultate:
    TSH 0.14 (VN adult 0.27-4.2, VN sarcina trim III 0.21-3.15)
    FT3 3.5 (VN adult 3.9-6.7, VN sarcina trim III 3.09-5.03)
    FT4 15.9 (VN adult 12-22, VN sarcina trim III 8.39-15.6)

    Am indicat atat valorile normale pt adulti, cat si cele pt trim III de sarcina, pt ca laboratorul care a lucrat rezultatele face aceasta distinctie. Din pacate insa, medicul endocrinlog care ma urmareste nu este de acord cu aceasta diferentiere si considera ca nu exista valori normale specifice sarcinii. Acest lucru ma bulverseaza, pentru ca nu stiu in acest moment cum se pune problema.
    Daca privim valorile normale pt adulti, atunci FT3 este sub limita inferioara, FT4 normal, desi aproape de limita de jos. Daca luam valorile pt trim III de sarcina, atunci FT3 este normal, desi la limita inferioara, FT4 foarte putin crescut. In ambele cazuri insa, TSH este foarte mic. Dupa parerea dvs., se poate deduce de aici ca sunt intr-o usoara hipertiroidie si ca ar trebui redusa doza de Euthyrox?
    Am mentionat tratamentul cu Aspenter si Clexane (heparina), pentru ca atat pe site-ul laboratorului care a lucrat analizele de tiroida, cat si pe prospectul Euthyrox-ului sunt atentionari legate de asocierea acestor medicamente cu Euthyrox.
    Pe site-ul laboratorului se mentioneaza ca pot aparea scaderi ale TSH datorate administrarii de heparina, precum si cresteri ale FT4 datorate administrarii de aspirina si heparina.
    In prospectul Euthyrox se specifica: „Administrarea concomitenta a urmatoarelor medicamente poate duce la accentuarea efectului Euthyrox: salicilati (analgezice si antitermice) etc…”.
    Am vorbit cu medicul meu despre aceste aspecte, dar acesta nu considera ca exista vreo interferenta intre aceste medicamente.

    De aceea doresc sa-mi spuneti si pararea dvs: Credeti ca TSH-ul foarte scazut este artificial si se datoreaza doar interferentelor de care vorbeam mai sus (caz in care doza de Euthyrox nu trebuie ajustata) sau trebuie considerat ca , indiferent de motiv, acest TSH este mult prea mic si deci trebuie redusa doza pentru a nu risca o hipertiroidie. Mentionez ca doza de Euthyrox o iau intotdeauna dimineata devreme, Aspenter-ul il luam la distanta de aprox 6-7 h, iar Clexane intotdeauna seara, adica la o distanta de aproximativ 12 h. De asemenea, nu am observat simptome de hipertiroidie , decat poate un puls usor crescut (80).Tensiunea este in general scazuta (9 cu 5, foarte rar 10 cu 6).

    Va multumesc anticipat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.