Răspunsuri la întrebări (105)

roberta:

Buna ziua!

Am 23 de ani, 1,77m, 70 kg. in urma cu aproximativ 5 ani am fost diagnosticata cu hipertiroidie, care a remis ca urmare a tratamentului timpuriu. De doi ani nu mai fac tratament (am luat thyrozol), imi iau periodic analize si valorile ies normale. Ultima oara mi s-a recoltat pentru prima oara pana acum ATPO care a rezultat a fi gigant (6000, fata de 60, valoarea de referinta) – valorile pt ft3, ft4, tsh normale, chiar aproape de mijlocul intervalelor de referinta. Este necesar un tratament sau doar tinerea sub control a tiroidei/analize periodice?? Doar valoarea ATPO modificata, cu valori normale pt ft3, ft4 si tsh, are vreo influenta negativa in cazul unei potentiale sarcini?

Multumesc pentru raspuns

Raspuns:

– valoarea crescuta a ATPO arata existenta unui raspuns intens de tip autoimun orientat impotriva tiroidei; avand in vedere aceasta autoimunitate, presupun ca boala Basedow-Graves (o afectiune tiroidiana autoimuna) a fost cauza hipertiroidiei diagnosticate in urma cu 5 ani; in aceste conditii, se poate considera ca acum va aflati intr-o remisiune a bolii;

– ca atare, nu se tratateaza aceasta valoare foarte mare a ATPO; este mai important de stiut ce semnificatii poate avea acest rezultat; in general se accepta ca un nivel crescut al acestor anticorpi nu prezice o recadere; eu as recomanda masurarea nivelului TRAb (anticorpi care stimuleaza receptorul TSH), care, daca sunt in titru crescut, indica un risc crescut de reaparitie a hipertiroidiei; in unele cazuri, dupa o perioada de timp, boala Basedow-Graves vireaza spre o suferinta tiroidiana din acelasi spectru autoimun, dar cu manifestari opuse (hipotiroidism), tiroidita Hashimoto; trebuie retinut totusi ca acest lucru se intampla, in general, dupa mai multi ani de evolutie; de aceste motive evaluarile repetate sunt obligatorii, pentru ca interventia terapeutica sa fie initiata din timp daca apare un dezechilibru al functiei tiroidiene;

– procesul autoimun (evidentiat de nivelul ATPO) in sine poate avea un usor impact negativ asupra fertilitatii, dar, daca TSH si freeT4 sunt normale, nu aveti o contraindicatie pentru a ramane insarcinata; in momentul in care sarcina se confirma, trebuie masurate din nou TSH si freeT4, apoi repetate periodic pe parcursul celor 9 luni; orice alterare a acestor analize trebuie sa conduca urgen la un consult la endocrinolog;

– este important de stiut ca in primul an dupa o sarcina exista un risc mai mare de recidiva a bolii;

Dr. Claudiu Ţupea

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (105)”

  1. Buna ziua
    Am 44 ani si in luna decembrie 2011 am fost diagnosticata cu hipertiroidie, gusa gr.II micronodulara toxica.Fac tratament cu thyrozol iar la inceputul lunii martie sunt programata la control.Incepand cu luna ianuarie am avut probleme familiale si am plans foarte mult,aproape in fiecare zi pana acum (21 februarie).De o saptamana ma trezesc dimineata cu pleoapele superioare umflate mai ales la ochiul stang si parca uneori vad incetosat.Pana seara se mai desumfla dar nu revin la normal.Imi este tare teama de boala basedow si de exoftalmie.Va rog frumos sa-mi spuneti daca diagnosticul meu este sinonim cu aceasta boala sau daca as putea in timp sa ajung sa dau in basedow.Umflarea pleoapelor este de la tiroida? isi vor reveni pleoapele la normal?

  2. Am 44 ani si in luna decembrie 2011 am fost diagnosticata cu hipertiroidie, gusa gr.II micronodulara toxica.Fac tratament cu thyrozol iar la inceputul lunii martie sunt programata la control.Incepand cu luna ianuarie am avut probleme familiale si am plans foarte mult,aproape in fiecare zi pana acum (21 februarie).De o saptamana ma trezesc dimineata cu pleoapele superioare umflate mai ales la ochiul stang si parca uneori vad incetosat.Pana seara se mai desumfla dar nu revin la normal.Imi este tare teama de boala basedow si de exoftalmie.Va rog frumos sa-mi spuneti daca diagnosticul meu este sinonim cu aceasta boala sau daca as putea in timp sa ajung sa dau in basedow.Umflarea pleoapelor este de la tiroida? isi vor reveni pleoapele la normal?

  3. Buna ziua,

    Luna viitoare fac 38 de ani, am 1.58 inaltime si 50 kg, sunt diagnosticata de 1 an cu basedow, dar dupa simptome cerd ca am boala de cel putin 1 an si jumatate.
    Am facut tratament initial cu thyrozol (4 luni), iar in urma unei alergii (caderea severa a parului, explozie de cosuri pe fata), am trecut pe Propyl.
    In paralel am fost monitorizata lunar de un oftalmolog specializat in basedow, am facut 2 cure a cate 6 perfuzii solumedrol 250 mg, in urma carora diplopia (initial 4 cm pe fiecare ochi la vedere laterala) a disparut, iar exoftalmia (20 – 20.5) s-a mentinut. Diplopia a disparut de fapt dupa prima cura, dar a revenit in urma unei recidive de hipertiroidie cauzata de scaderea foarte mare a dozei de thyrozol de catre medicul endocrinolog.
    Ultimele analize recoltate pe 01.02.2010 sunt: FT4 0.72 (interval 0.7-1.48), T3 1.53 (interval 0.58-1.59, TSH sub 0.0025 (interval 0.35-4.94), TRAB 55 (interval sub 1.5).
    Practic TSH-ul nu a fost niciodata in interval de cand am inceput tratamentul, iar TRAB-ul initial a fost foarte mare incat nu l-au putut masura, a scazut dupa solumedrol la 29, iar acum este 55.
    Cu toate acestea, endocrinologul si oftalmologul au decis sa ma operez total de tiroida, si pt. asta mi-a fost marita doza de Propyl pt. a vira catre hipo inainte de operatie.
    Va rog sa-mi spuneti daca din punctul dvs. de vedere operatia este cea mai buna solutia in momentul de fata, si daca nu pot apare complicatii oftalmologice ulterioare.

    Va multumesc.

  4. Buna ziua,
    Ma numesc Felicia, am 32 de ani (greutate normal neschimbata: 53-55 km la 1,63 inaltime).
    Acum 3 ani, cand am decis ca doresc un copil, am facut primul control endocrinologic preventiv (locuiesc in Germania) si am aflat ca aveam doi noduli pe tiroida: unul pe lobul stang de 8x8x7 mm si celalalt pe lobul drept de 13x11x14,5 mm. Analizele aratau valori relative normale (va dau valorile din raportul in lb. germana, nestiind corespondentul in romana, sper ca nu e prea derutant):
    Anti-TPO neg
    Calcitonin neg.
    RIA-FT3: 3,79
    RIA-FT4: 1,25
    Thyreoglob. 23,4
    TSH basal 2,20
    Uptake 2,46%

    Tratamentul aplicat a fost, timp de 30 de luni, L-Thyroxin 50. La analizele din octombrie 2009, dna doctor a descoperit ca lucrurile nu au evoluat deloc bine:
    Anti-TPO 63
    Calcitonin 1,3
    RIA-FT3: 3,77
    RIA-FT4: 1,24
    Thyreoglob. 46,2
    TSH basal 0,03
    Uptake 2,0%
    De fapt, unul dintre noduli, cel stang, a disparut iar cel drept s-a marit considerabil (22x17x24). Si, ce-i mai rau, eu inca nu am reusit sa raman insarcinata.

    Cum doctorita mi-a cerut sa intrerup tratamentul cu Thyroxin pe care initial mi-l prescrisese si mi-a spus ca mai mult ca sigur trebuie sa ma operez, am mare nevoie de sfatul D-voastra si de o a doua opinie in legatura cu acest caz. Ce ar trebui sa fac, sa accept operatia sau sa mai astept cateva luni?
    Ar trebui sa adaug ca acum doi ani, imediat dupa ce am inceput tratamentul cu Thyroxin, au aparut noduli pe pleoape ce au trebuit operati (uneori mi se mai umfla pleoapele) transpir puternic dar numai noaptea, sunt mai degraba friguroasa si am palpitatii de ceva timp. Nu exista cazuri de probleme legate de tiroida in familie.

    Avand cea mai mare incredere in sfatul D-voastra, va multumesc anticipat pentru orice analiza a cazului si sugestie.

    Felicia Iercan

  5. Buna ziua!
    Fac tratament pentru tiroidita autoimuna cu Tyrozol 10 mg/zi si Euthyrox 0,5mg/zi de un an. Ultimele valori ale TSH <minim interval de referinta 0,4-7, iar FreeT4 19,3 pmol/L valori de referinta 12-22. Ce conduita terapeutica sa adopt?
    Va multumesc!
    Alina Bercu, Bacau

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.