Răspunsuri la întrebări (139)

MARIUS CORNEA:

Tatal meu, in varsta de 62 ani, a fost operat pe 16 februarie 2010 la Institutul ORL din Bucuresti si i s-au scos ganglionii latero-cervicali din partea dreapta, tumora laringo-faringiana( i s-a montat traheostoma)si lobul drept al tiroidei. Rezultatul de la anatomie patologica a aratat ca este cancer anaplastic tiroidian, iar ganglionii si tumora laringo-faringiana fiind metastaze ale cancerului tiroidian. Mentionez ca la operatie au fost scosi si ganglionii latero-cervicali din partea stanga si, din fericire, erau “curati”, nefiind atinsi de cancerul tiroidian. Am citit pe blogul dumneavoastra ca, practic, pentru tipul de cancer tiroidian pe care il are tatal meu, nu exista niciun fel de tratament, iar decesul ar putea apare in maximum un an. Va rog sa-mi precizati ce este de facut in continuare, ce conduita terapeutica trebuie aplicata, pentru a le putea comunica parintilor mei ce au de facut. Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– de obicei, la momentul diagnosticului, cancerul tiroidian anaplastic este extins atat la nivelul intregii tiroide cat si in zona cervicala, bilateral; de aceea eu cred ca ar fi bine sa se confirme diagnosticul, pentru a fi sigur ca este vorba de acest tip de cancer si nu de o alta forma care poate beneficia de tratamente mai eficiente;

– in acest sens, cel mai bine ar fi ca probele recoltate si preparate pentru examenul histopatologic (lamele) sa fie vazute de doctorul Dumitru Ioachim, medicul anatomopatolog al Institutului Parhon; dansul are o mare experienta cu patologia tiroidiana si va poate da un raspuns clar;

– daca, intr-adevar, este vorba de un carcinom anaplastic tratamentele nu sunt decat paliative, pentru a usura starea pacientului; in primul rand se incearca asigurarea permeabilitatii cailor respiratorii (chirurgical) si terapia durerii (preparate pe baza de morfina);

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (139)”

  1. Bun? ziua!
    Am 32 de ani ?i în 2007 am fost diagnosticat? cu tiroidit? cronic? autoimun?.
    Valori ini?iale (2007): TSH – 1.3292 (referin??: 0.35 – 4.94); Free T4 – 1.25 (referin??: 0.70 – 1.48); Anti-TPO – 69.28 (referin??: < 5.61)
    Mi s-a recomandat Euthyrox, initial 25?g, apoi 50?g, doz? pe care o iau ?i în prezent.
    Ultimele valori (octombrie 2009) sunt: TSH – 0,46 (referin??: 0,5-4,5); ATPO: 192,0 (referin??: < 35?UI/ml). Ecografia din octombrie 2009 men?ioneaz? un nodul hipoechogen de 0,76/0,43mm ?i mici calcific?ri periferice (lob drept), mici arii hipoechogene, structur? micronodular? (lob stâng), istm – 0,5cm, hipodens?, precum ?i un ganglion hipodens de 0,5/0,4cm.
    Mi s-a explicat c? boala înc? nu este instalat? ?i c? Euthyroxul previne declan?area acesteia.
    Istoric: 2009: sarcin? oprit? în evolu?ie la 7 s?pt?mâni ?i 6 zile, f?r? cauze (doza de Euthyrox a r?mas aceea?i ?i pe durata sarcinii ?i dup? aceea)
    Întreb?ri:
    1. oprirea din evolu?ie a sarcinii poate avea leg?tur? cu administrarea de Euthyrox?
    2. dat fiind c? valoarea TSH este în prezent mai mic? decât limita inferioar? de referin?? mai trebuie continuat tratamentul cu Euthyrox?
    Mul?umesc mult pentru r?spunsul dvs.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.