Răspunsuri la întrebări (146)

Roxana:

Buna seara domnule doctor,

Va scriu in numele tatalui meu in varsta de 66 de ani, caruia in urma unei echografi i s-a descoperit un nodul unic pe lobul stang tiroidian.

A fost investigat in teritoriu sintigrafic (LDT cu multiple zone hipocaptante,LST moderat marit de dimensiuni cu prezenta unei zone hipofixante ce intrerupe conturul extern al lobului in 1/3 medie), bilant hormonal normal,calcitonina si tireoglobulina normale,CT( adenopatii infra si juxtacentrimetice jugulocarotidieni bilaterali,leziune nodulara neiodofila cu densitati lichidiene, doua adenopatii mediastinale infracarinare si loja Barety maxim 17/11 mm).
S-a decis interventia operatorie realizata acum o luna.In urma examenului extemporaneu s-a decis realizarea hemitiroidectomiei stg. In urma examenului anatomopatologic realizat pe fragmentul biopsiat s-a pus diag:
-de microcarcinom papilar varianta foliculara ,focar incapsulat de 0.2/0.2 cm intraparenchimatos mediolobar stg;
– adenom folicular ce epitelii hiperplazice cu aspect hiperfunctional, transformat chistic posthemoragic,capsula fina scleroasa,arii de siderofagie;
-parenchim adiacent anizofolicular cu epitelii cubice si plate.
cod citologic ST1/G1/RX
cod stadializare PNX
cod morfologic M8340/3
Stadializare PT1A
S-a recomandat reinterventia chirurgicala pentru rezectia totala tiroidiana.
Va rog sa-mi precizati daca in acesta forma,stadiu, este cazul ca dupa reinterventia operatorie, sa se intervina cu iod radioactiv.Va multumesc anticipat.

Raspuns:

– inteleg, din datele prezentate, ca nodulul mai mare din lobul stang tiroidian (descoperit ecografic si confirmat ca necaptant pe scintigrafie) era un adenom folicular, o tumora benigna de tiroida; intamplator, la examenul histopatologic s-a gasit si un microfocar de carcinom papilar de doar 2/2 milimetri; sansele ca la aceste dimensiuni sa fi diseminat deja sunt foarte reduse; daca, dupa rezectia restului tiroidian, examenul anatomopatologic nu gaseste celule maligne in lobul drept, tratamentul cu iod radioactiv nu are beneficiu pentru ca tumora primara a fost extrem de mica si riscul de recidiva este, probabil, sub 1%;

Dr. Claudiu Ţupea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.