Răspunsuri la întrebări (152)

Camelia:

Buna seara,
Camelia, 36, 54 kg- mi-ati raspuns la intrebarea nr. 136 asa ca nu o sa reiau toate informatiile legate de istoric ( MTHFR, FIV , etc)

Revin cu alte informatii.
NU a fost eroare de laborator, am reusit dupa a 3-a incercare sa constat ca primul laborator avusese dreptate cu valoare de 0,024 a TSH-ului.
Dupa ce primisem acel rezultat, am refacut analiza la un alt laborator, unde mi-a iesit tsh 0,23 rezultat in baza caruia, medicul endocrinolog mi-a zis sa continui tratamentul cu 0,50 euthyrox.
Pentru ca mai am putin si devin paranoica in toate problemele cu care ma confrunt de atatia ani si carora nu le dau de cap, eu am luat doar 0,25 euthyrox si nu cat mi-a spus medicul. De vreo saptamana, avand palpitatii si un puls marit, am refacut analiza la un al 3-lea laborator ( dupa ce facusem reclamatie la primul). unde am primit “cadou” un TSH 0,016 cu un FT4 1,90 ( 0,93-1,70).
Ce nelamuriri mai am?
1. Evident ca o sa ma puneti sa fac si TRab ( ca deh, m-am obisnuit de ceva vreme sa-mi dau tot salariul pe analize), si o sa-l fac ca am doar 36 de ani si vreau mai apuc nitica pensie. Care sunt sansele sa mi se intampla chestia aia cu hipertiroidie autoimuna? Adica de la hipo autoimuna sa ajung la hiper?Cat de ghinionista pot sa fiu?
2. de ce, un medic la valoarea de 0,024 mi-a zis sa reduc doza de euthyrox la 0,25, iar altul m-a pus sa refac analizele si sa mentin doza? Pana acum doar dumneavoastra mi-ati explicat pe romaneste toate cauzele si in plus si pe gratis… Daca n-ar fi Bucurestiul la 170 de km de mine as veni si maine sa imi povestiti mai multe.
2. Euthyrox-ul scade TSH-ul? Ajuta practic tiroida sa lucreze? Si totusi, de ce la valori sub cele normale medicii mi-au spus ca continui tratamentul? Asta e lucrul pe care nu il inteleg.
3. Opresc tratamentul pentru cata vreme? La autoimuna mea cu ATPO confirmat de doua laboratoare nu pot sa sper ca totul a fost un vis urat, nu?
Va multumesc pentru rabdare si chiar daca problema mea pare mult mai putin grava decat problemele altor oameni, pentru mine este infinita. Imi doresc atat de mult un copil si imi doresc atat de mult sa inteleg ce mi se intampla! Si va rog sa ma credeti ca n-am facut niciodata nimic de capul meu ci coar la recomandarile medicilor. Din pacate cel la care merg acum este atat de ocupat…
Cu respect
camelia

Raspuns:

  1. este un eveniment rar ca o tiroidita cronica (Hashimoto) sa-si schimbe cursul in hipertiroidie autoimuna (boala Basedow-Graves); trebuie sa stiti ca raspunsul autoimun orientat impotriva tiroidei poate avea efecte complet opuse: de la stimularea glandei, cu hipertiroidie (Boala Basedow-Graves), la distructia ei, cu insuficienta tiroidiana (tiroidita cronica); de aceea, cele doua afectiuni sunt considerate extreme ale aceluiasi spectru si, in unele cazuri, pot evolua dintr-una in alta;
  2. nu pot sa explic (intotdeauna) deciziile altor endocrinologi; in raspunsul precedent v-am explicat deja cum as fi procedat eu; recomand, in continuare, sa masurati nivelul TRAb; de asemenea ar fi utila o ecografie tiroidiana pentru evaluarea structurii si vascularizatiei tiroidiene;
  3. Euthyroxul contine unul dintre cei doi hormoni tiroidieni, tiroxina (T4); de cele mai multe ori se foloseste ca substitutie la pacientii la care tiroida nu mai produce cantitati suficiente de hormoni (hipotiroidie); daca este in exces, supreseaza TSH-ul; de aceea, data trecuta, v-am spus ca ar trebui oprit complet, tocmai pentru a ne lamuri cat este responsabil acest tratament pentru valoarea mica a TSH si cat o evetuala productie crescuta tiroidiana (hipertiroidie);
  4. nivelul ATPO creste si in multe cazuri de boala Basedow, nu doar in tiroidita autoimuna, fiind un marker de boala tiroidiana autoimuna, dar nu specific pentru tiroidita autoimuna;
  5. avand in vedere ultimele valori ale TSH si freeT4, tratamentul cu Euthyrox ar trebui oprit complet si functia tiroidei reevaluata peste 6 saptamani;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (152)”

  1. Buna ziua,

    Baiatul mea este in varsta de 9ani si 8 luni

    La un control de rutina TSH-ul a iesit crescut – 5,21, T4 normal, ATPO normal
    doctorul endocrinolog mi-a recomandat sa-i dau euthyrox 25
    dupa 2 luni am repetat TSH-ul si era 4.80 – am continuat cu euthyrox de 50
    dupa inca 2 luni TSH-ul crescuse la 5.89
    ce inseamna asta?ce este facut?
    multumesc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.