Răspunsuri la întrebări (153)

Simon Anca:

Buna seara,
Numele meu este Anca,am 25 ani si nu stiu ca cineva din familea mea sa fi avut probleme legate de tiroida.
in urma cu aproape 4 ani, in urma unor investgatii pt. dereglari menstruale (pt.care fac tratament cu diane35 si androcur in primele 10 zile de ciclu) am descoperit ca TSH-ul este de 4,6 la valorile de laborator 0,27-4,2.
de atunci fac tratament de substitutie cu l-thyroxin de 100 sau chiar 200 micrograme. am facut si o ecografie iar endocrinologul meu (din Cluj)mi-a spus ca am o tiroida de dimensiuni mici. am uitat sa precizez ca anticorpii mi-au iesit foarte mari (tiroida hashimoto).
acum iau de 4 luni 100 micrograme l-thyroxin si am repetat TSH-ul ieri si mi-a iesit 2,82 iar valorile de laborator symevo sunt:
0,27- 4,2. as dori sa stiu care ar trebui sa fie valoarea cea mai buna la care trebuie mentinut TSH-ul.
va multumesc anticipat,
anca.

Raspuns:

– la pacientii cu hipotiroidie aflati in tratament de substitutie, cum sunteti si dvs, se recomanda ca TSH sa fie mentinut in valorile normale ale laboratorului; nu este nevoie de un control mai strict de atat, deoarece, la un TSH normal, nu vor exista simptome cauzate de afectiunea tiroidiana;

– pe timpul unei sarcini, nivelul optim al TSH la o pacienta cu tiroidita autoimuna este pana la 2.5 μUI/ml, dar nu sub limita inferioara a normalului; pentru a mentine acest nivel, este necesar ca doza de l-tiroxina sa fie crescuta, comparativ cu cea de dinaintea sarcinii;

Dr. Claudiu Ţupea

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (153)”

  1. Stimate dl doctor,
    V-am scris in 2 randuri repetate: ca am basedow si sarcina in evolutie, ca am consultat 4 medici endocrinologi si mi-au recomandat Propycil, iar starile mele de sufocare, palpitatii, transpiratii, mancarime, durere ochi, insomnii, s-au ameliorat. Am fost la ginecolog pt monitorizarea sarcinii, mi-a zis ca sunt inconstienta ca aiu acest tratament ca imi bat joc de mine si copil. Am consultat un alt medic ginecolog, mi-a zis ca am luat prea mult acest medicament si culmea chiar in stadiul cand se formeaza copilul, ca va iesi debil, ca tre sa fac chiuretaj si ca acest medicament propycil este un citostatic. Sunt dipserata, nu stiu ce sa fac. De ce medicii ginecologi nu se pot pune de acord cu cei endocrinologi?

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.