Răspunsuri la întrebări (154)

M. Dorina:

Buna ziua! Am 34 de ani si in mai 2009 am facut analize pt. tiroida cu urmat. valori TSH 0.186 micro UI/mL(limita lab.0.4-4), T3 16.5ng/mL(limita lab.0.79-1.78) restul in valori normale si o ecografie unde pe lobul stang apare posterior o formatiune mixta predominant solida, partial transonica, semnal vascular prezent periferic,imprecis delimitat, neomogena, de 29/10mm. Mi s-a prescris Thyrozol 10mg dimineata si seara timp de 1 saptamani apoi 10mg dimineata, aspacardin si propanolol. Am urmat tratamentul pana in luna august si in octombrie am fost internata la spit.Parhon pt.evaluare. Analizele au iesit bune mai putin tiroglobulina (113.8ng/mL), iar nodulul a fost punctionat (s-a aspirat ser hemoragic) si mi s-a spus ca este un adenom folicular ce trebuie urmarit.In luna ianuarie am refacut analizele si fara nici un tratament val.TSH era de 3.71(limite intre 0.27-4.2), TG 99.3, mi s-a prescris Euthyrox 25mg 1 tb.dimineata si sa refac analizele si o ecografie dupa 6 saptamani. Analizele au fost iar bune TSH era 1.28 si TG 47.2 dar la ecografie rezultatul a fost urmatorul: lob dr dimens.la limita sup.ecostructura neomogena,hipervascularizatie si cu un nodul izoecogen bine delimitat de 8.2mm in treimea inf cu grad redus de duritate la elastografie. Lob stg.ecostructura neomogena cu un nodul hipoecogen cu zone transonice(mixt)predominant solid de 3.3/1.4/1.cm, prezinta semnal Doppler la periferie si in interior si la elasografie prezinta un grad mai mare de duritate in centru si un grad mediu la periferie.In urma acestei ecografii am fost programata la operatie pe 15 aprilie la spit. Parhon.Sunt mai umflata pe partea stanga din noiembrie si am momente dese in care tusesc fara sa fiu racita si simt compresie la niv. gatului dar nu ma asteptam sa fiu operata asa repede. Decizia pt.operatie poate avea legatura cu ultima ecografie!As dori sa stiu si parerea dvs fiindca imi este teama de operatie. Va multumesc.

Raspuns:

– nodulul din lobul stang pare sa fi crescut din mai 2009 pana in prezent; acest fapt, impreuna cu dimensiunile destul de mari si aspectul ecografic, inclina catre solutia chirurgicala; nu exista tratament medicamentos eficient pentru astfel de noduli;

– punctia tiroidiana nu poate face, cu certitudine, diferenta intre un adenom folicular (tumora benigna) si un carcinom folicular tiroidian (tumora maligna); de aceea, in astfel de cazuri, mai ales cand nodulul creste, este mai bine sa se opereze; doar examenul histopatologic, efectuat dupa operatie, spune cu siguranta natura unor astfel de tumori; retineti, totusi, ca cei mai multi noduli tiroidieni sunt benigni;

– avand in vedere cele enumerate mai sus, decizia de a interveni chirurgical este cea corecta; este normal sa aveti o stare de anxietate, dar este important sa stiti ca la Institutul Parhon exista cea mai mare experienta din Romania legata de acest tip de operatie, iar rata de complicatii este foarte scazuta;

– nodulul este suficient de mare cat sa poata provoca simptome prin compresia pe structurile din jur, in special pe trahee si esofag; de aceea, tusea si presiunea locala sunt probabil legate de prezenta acestuia;

– va doresc multa sanatate si ca totul sa termine cu bine;

Dr. Claudiu Ţupea

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.