Răspunsuri la întrebări (151)

mariana c:

Mariana C.
Buna ziua! Am 42 de ani, fara afectiuni ale tiroidei in familie. Cu ocazia unei ecografii pentru supravegherea unui mic fibroadenom mamar de 7 mm pe care il am de 15 ani am facut si o ecografie la tiroida si am descoperit in lobul drept un nodul hipoecogen de 11/10/7,5 mm, bine vascularizat central si periferic si intrucat aceste caracteristici mi s-a spus ca nu sunt de bun augur mi s-a recomandat punctie. Nu erau prezente adenopatii laterocervicale. Rezultatul punctiei a fost frotiuri paucicelulare, contin abundenta masa eritrocitara ce asociaza mase de coloid lax, rari nuclei liberi, izolate tireocite cu aspect etiologic benign. Scitigrafia cu tehnetiu (nu se poate face cu iod ca nu are laboratorul) a aratat contur acosat in treimea inferoexterna a lobului drept, nodulul descris ecografic afixator, captare moderat neomogena a lobului drept cu o zona discret hiperfixatoare in treimea mediolobulara. LTS contur regulat, caaptare discret neomogena de 99mTc. Mentionez ca nu am nici un fel de simptome iar TSH, T3, T4 sunt normale. Tot normale sunt calcitonina si anticorpii antitiroidieni. Ce e de facut? Inteleg ca riscul de cancer e mare si deci trebuie operat (un endocrinolog spunand ca punctia nu e multumitoare datorita numarului mic de tireocite), alt endocrinolog zice sa mai asteptam 2 luni. Va rog sa ma ajutati in luarea unei decizii, mi-e frica atat de cancer cat si de consecintele scoaterii tiroidei(daca se va dovedi ca nu a fost necesar). Ce anume ar putea influenta decizia terapeutica peste 1-2 luni? Si daca trebuie operat trebuie scoasa toata glanda sau doar un lob? Va multumesc si va felicit pentru blog, Dumnezeu sa va dea sanatate pentru ca ajutati atatia oameni.

Raspuns:

– eu nu cred ca tiroida ar trebui scoasa pentru un nodul de 11mm; in plus, nu am inteles exact de unde s-a tras concluzia ca este un risc mare ca nodulul sa fie malign; nu s-au descris microcalcificari, nu este precizat cum sunt mariginile nodulului (bine delimitat/slab delimitat), iar dimensiunile sunt reduse; singurele aspecte oarecum suspecte sunt vascularizatia prezenta intranodular si faptul ca este necaptant scintigrafic; in aceste conditii nu se poate spune ca „riscul de cancer este mare”, ci doar ca este vorba de un nodul care merita urmarit;

– daca sunteti foarte ingrijorata cel mai bine este sa repetati punctia, eventual la alt doctor; in functie de rezultat se poate decide, in cunostinta de cauza, daca este necesara operatia; un nodul dovedit benign la punctie nu se va maligniza ulterior;

– pe de alta parte, probabil ca decizia cea mai rationala este ca nodulul sa fie urmarit ecografic, la intreval de cateva luni; daca, dupa mai multe controale, nu se inregistreaza modificari, se poate considera ca nodulul este benign; daca creste si/sau isi schimba caracteristicile in mod suspect se va opera; o perioada de cateva luni nu va altera progosticul, chiar daca, teoretic vorbind, ar fi cancer;

– in timpul operatiei se face un examen histopatologic extemporaneu; daca acest examen arata ca este vorba de cancer, se scoate toata tiroida; daca nodulul este benign se va exciza doar un lob;

Dr. Claudiu Ţupea

8 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (151)”

  1. buna seara!am 41ani, am fost diagnosticata cu hipotiroida ,autoimuna cronica,nodul,9.8mm.am probleme cu articulatiile ,vederea mi-a slabit,sunt momente cand nu pot respira si o gheara ma strnge in zona inimii,oboseala mai bine zis somnolenta.as fi vrut un control de specialitate.multumesc!

  2. Buna ziua,
    Mama mea 55 de ani si a fost diagnosticata cu ischemie cardiaca cu un an in urma, presentand oboseala, tahicardie.Deoarece aceste simptome au continuat si sub tratament si avand antecedente de hipotiroidism a consultat un endocrinolog care i-a efectuat o ecografie resultatul fiind:
    lob drept:27,1 40,9 48,3 inomogen inlocuit aproape in totalitate de o formatuine nodulara de 24 per 38 mm,vascularizata periferic,spre istm alt nodul hipoecogen de 11,3 11,4 mm cu vascularizatie periferica istm:4,4 15,8mm,izoecogen omogen
    lob stang:13,8 20,1 38,3 mm,inferior cu nodul hipoecogen de 7,1 5,8mm, avasculara, fara adenopatii
    Resultatele de sange sunt urmatoarele: TSH 0.9, FT4 1.6, ATPO 6.

    Endocrinologul spune ca este nevoie de operatie.
    Care este parerea dumneavoastra? Ce teste ar mai fi necesare ca sa se stabileasca natura nodulilor?

    Va multumesc anticipat,
    Eva Finger

  3. GABRIELA NEAGU (CONTINUARE)IAR TRATAMENTUL ACELA DE O LUNA PE CARE L-AM MENTIONAT MAI SUS L-AM FACUT FARA SA AM CONCEDIU MEDICAL SAU DE ODIHNA
    MULTUMESC!

  4. TREBUIE SA MAI ADAUG CA SUNT FUMATOARE DE O VIATA 7-10 TIGARI ACUM
    CAFEA BEAU DAR NU MULTA SI POT ORICAND SA NU MAI BEAU ASTA NU AR FI O PROBLEMA
    GABRIELA NEAGU

  5. buna ziua domnule doctor
    sunt pacienta de 46 ani din braila care v-a mai scris si pe data de 16.07.10.NEAGU GABRIELA
    raspunsul dvs a fos mai mult decat multumitor si f. pe inteles ,mai ales ca v-am prezentat f succint problema mea.
    dar revin la discutia mea cu date mai exacte, cu rugamintea sa-mi mai raspundeti o data tot la fel de sincer si cu toate sfaturile.
    VA ROG SI VA MULTUMESC DIN SUFLET ANTICIPAT, DACA O SA TREBUIASCA SA AJUNG LA BUCURESTI LA INSTITUTUL PARHON O SA MA INDRUMATI(LA CINE, CUM, CE FEL)
    ECOGRAFIE:TIRIDA LOB STANG 15.7/7.8 mm omogen
    LOB DREPT 38.3/16.7 mm nodul cu structura mixta.
    14.6/6 mm
    regiunea istmica LS-8.3 mm
    LD-7.3 mm
    istm absent 1/2 stang
    1/2 dreapta-3.5mm

    STATUS POST TIROIDECTOMIE SUBTOTALA

    ANTI-TIROGLOBULINA -10.8 IU/mL VAL NORMALE<=34
    TIROGLOBULINA -92.32 ng/mL VAL NORM <78.0
    CALCITONINA <0.6 pmol/L ……… <3.36
    PROTEINA C REACTIVA -NEGATIV

    TSH -1.7 UI/ml val ref(0.3-6.2 )
    T4 -8.2 pg/dl ……(4.4-11.6)
    T3 -1.6 ng/dl ……..(0.69-2.02)

    acum va scriu analizele care au iesit din limitele normale:
    Gran % 68 val (30-65)
    RDW % 16.2 ………(8-16)
    VSH 13 ………(2-10)
    ACID URIC SERIC 2 mg/dl ……..(2.4-6)

    ex de urina:
    dens 1015
    ph 7
    alb neg
    glucoza neg
    urobili neg
    pigm. bili neg
    corpi cet. neg
    epitelii relativ frecvente
    hematii negativ
    leucocite rare

    IN AFARA DE ACESTE ANALIZE TREBUIE SA VA MAI SPUN LUCRURI IMPORTANTE:
    cand am fost la medicul meu de familie caruia i-am prezentat simptomele:bufeuri
    sufocari ziua si noaptea
    insuficienta respiratorie
    palpitatii
    carcei
    nu ma odihnesc bine noaptea
    dureri in ceafa(presiune mai ales dimineata)
    am slabit 7-8 kg in6-7 luni
    deprimata
    nervi la "stomac"
    tranzit intestinal dereglat
    ciclu nu a mai venit din martie.

    TIMP DE O LUNA
    MI-A DAT URMATORUL TRATAMENT: D P S
    METOPROLOL 50 1/2 – 1/2 VERIFICAT PULSUL SEARA DACA E MAI MIC DE 60 REDUC LA 1/2 SI IAU DOAR SEARA
    MAGNEB6 1 1 1
    CALCIU SANDOZ 1000 – 1 –
    ASPACARDIN – – 1
    GINSAVIT 1 1 –
    TRIOVIT CU SELENIU – 1 –
    NEXIUM 40 1 – – inainte de masa
    IBUTIN 300M 1 1 – LA INCEPUT DE MASA
    SPASMOMEN 1 1 1 LA INCEPUT DE MASA
    SI NU IN ULTIMUL RAND MI-A RECOMANDAT:
    ANSILAN 10mg – – 1

    deoarece am :SINDROM NEVROTIC(TOATETE DATELE AU DUS LA ASA CEVA)

    SI ACUM SA RECUNOSC SI EU CA DE CAND AM INCEPUT SA SLABESC AM AVUT OARECE PROBLEME DE SERVICIU SAU OARECE PROBLEBE CU CINEVA DE LA SERVICIU PERSOANA CARE-MI TOACA NERVII MILIMETRIC.IN AFARA DE ASTA SUNT SUPRASOLICITATA : IN CE SENS?
    VA EXPLIC IMEDIAT-AM 27 ANI DE CASNICIE SI CUM ESTE NORMAL AM UN COPIL-:O FIICA,UN GINERE SI O NEPOTICA.TOATE BUNE SI LA LOCUL LOR NUMAI CA EU DIMINEATA SUNT LA SERVICI,DUPA AMIAZA LA COPII SI SEARA CAND MAI AJUNG SI EU ACASA MAI FAC SI EU CE POT PT MINE.
    ASTA DUREAZA DE VREO TREI ANI DE CAND ERA INSARCINATA CLAUDIA(FIICA-MEA)
    SI CA SA FIE SI MAI FRUMOS SAMBATA SI DUMINICA VIN COPII LA NOI PT A SE ODIHNI SI EI" DACA MA INTELEGETI".

    DAR NU FAMILIA ESTE PROBLEMA ESENTIALA LA DIAGNOSTICUL: SINDROM NEVROTIC ,VA SPUN ACEST LUCRU PENTRU CA EU ASTA SIMT ,DAR SI TOATE ACESTEA AU CONTRIBUIT LA EL.(OBOSEALA..SI CE O MAI FI STRES)

    MEDICUL ENDOCRINOLOG DR LEPADATU VICTOR-BRAILA DUPA CE MI-A GASIT ACEST NODUL LA ECOGRAF SI DUPA CE MI-A DAT ANALIZE CA:ANTI TIROGLOBULINA,TIROGLOBULINA,CALCITONINA,TSH,T4,T3 A CONLUZIONAT SA FAC TRATAMENTUL CU EUTYROX 100 IN CONTINUARE:1/2 VARA SI 1 IARNA SI MI-A MAI DAT UN TRATAMENT DE SUBSTITUTIE:TIBOLONE-2.5g una pe zi timp de 28 zile si…si un medicament naturist :SRESCLIN -2/ZI TIMP DE 30 ZILE.
    DUPA O LUNA SA MA DUC DIN NOU SA-MI MAI FACA UN ECOGRAF NISTE ANALIZE SI APOI DECIDE DACA SA MA DUC LA PUNCTIE SI/SAU LA OPERATIE.

    TRATAMENTUL MEDICULUI DE FAM. L-AM TERMINAT SITUATIA S-A MAI AMELIORAT IN CEEA CE PRIVESTE BUFEURILE SI CARCEII,NERVII PARCA S-AU MAI CALMAT DAR FIIN FACTORUL DE STRES LANGA MINE PERMANENT NU S-AU CALMAT DE TOT,ADICA MAI AM NERVI LA STOMAC.

    DECI O ADEVARATA TELENOVELA DAR DIN CARE DUMNEAVOASTRA IMI PUTETI SPUNE MAI CLAR ACUM:

    1. SA INCEP TRATAMENTUL DR. ENDOCRINOLOG?(TIBOLONE SI STRESCLIN +EUTYROX)
    2. SA FAC PUNCTIE?(DUPA?)
    3.PROBLEMA MEA E MAI MULT DE LA OBOSEALA,STRES….ETC
    4.CE AR MAI TREBUI SA FAC DIN PCT.DE VEDERE MEDICAL
    5.MULTUMESC DE MILIOANE DE ORI
    GABRIELA NEAGU-

  6. buna ziua.am 46 ani si sunt din braila, operata in 1990 la institutul parhon de dr. damian alexandru:(-lobectomie stanga cu istmectomie).acum o luna am descoperit nodul mixt pe lobul drept facand ecografie.apoi am facut analizele de rigoare,la sange si urina si va prezint doar cateva legate strict de tiroida(deoarece celelalte sunt in regula):dozare hormonala in limite normale (t3,t4 si tsh),
    -antitiroglobulina normala ,
    -calcitonina normala adica f mica
    -in schimb tiroglobulina marita.
    -proteina c normala
    -fac tratament cu eutyrox 100-1/2 pastila pe perioada calduroasa si 1 pastila de toamna pana primavara.
    am inteles de la medicul meu ca alte investigatii sunt de prisos cum ar fi tomografie,rmn sau scintigrama.
    singura solutie ar fi sa fac punctie sau sa ma programeze pentru operatie.ce ma sfatuiti?
    eu am un dosar intreg cu spitalizari ,diagnostice, analize sange, radiografii ,mamografii,tratamente facute in cei 20 ani de cand m-am operat.acum simptomele mele sunt:-bufeuri(parca intru in foc de la mijloc in sus)si frecventa lor este si la jumatate de ora si la sfert de ora, si ziua si noaptea
    -sufocari mai ales noaptea,dar si ziua cand sunt calduri mari si mai ales la schimbare de vreme
    -palpitatii
    -dereglarea tranzitului (scaune mai mult moi dacat tari si mai multe pe zi)intestinal mai accentuat(de fapt asa a fost toata viata)
    -depresie
    -nervi la „stomac”
    -ciclu este la 3 luni apoi se regleaza pt 3,4 luni si tot asa
    -nu ma pot concentra(de o viata)
    -am slabit f mult:8-9 kg in 6-7 luni.
    -oboseala
    am prezentat f succint problemele mele…sper sa fi fost destul de coerenta si astept raspuns .
    multumesc din suflet
    -vreau sa spun ca de cinci ani nu am intrerupt tratamentul cu eutyrox 100 pana atunci facandu-l doar sporadic.ce m-a facut sa nu-l mai intrerup a fost frica de o alta operatie deoarece eu am simtit o marire a lobului drept dar la ecograf in 2005 nu mi-a iesit nici un nodul!
    va pot da toate valorile exact la analize la analize la urmatorul e-mail

  7. Buna ziua! Am 34 de ani si in mai 2009 am facut analize pt. tiroida cu urmat. valori TSH 0.186 micro UI/mL(limita lab.0.4-4), T3 16.5ng/mL(limita lab.0.79-1.78) restul in valori normale si o ecografie unde pe lobul stang apare posterior o formatiune mixta predominant solida, partial transonica, semnal vascular prezent periferic,imprecis delimitat, neomogena, de 29/10mm. Mi s-a prescris Thyrozol 10mg dimineata si seara timp de 1 saptamani apoi 10mg dimineata, aspacardin si propanolol. Am urmat tratamentul pana in luna august si in octombrie am fost internata la spit.Parhon pt.evaluare. Analizele au iesit bune mai putin tiroglobulina (113.8ng/mL), iar nodulul a fost punctionat (s-a aspirat ser hemoragic) si mi s-a spus ca este un adenom folicular ce trebuie urmarit.In luna ianuarie am refacut analizele si fara nici un tratament val.TSH era de 3.71(limite intre 0.27-4.2), TG 99.3, mi s-a prescris Euthyrox 25mg 1 tb.dimineata si sa refac analizele si o ecografie dupa 6 saptamani. Analizele au fost iar bune TSH era 1.28 si TG 47.2 dar la ecografie rezultatul a fost urmatorul: lob dr dimens.la limita sup.ecostructura neomogena,hipervascularizatie si cu un nodul izoecogen bine delimitat de 8.2mm in treimea inf cu grad redus de duritate la elastografie. Lob stg.ecostructura neomogena cu un nodul hipoecogen cu zone transonice(mixt)predominant solid de 3.3/1.4/1.cm, prezinta semnal Doppler la periferie si in interior si la elasografie prezinta un grad mai mare de duritate in centru si un grad mediu la periferie.In urma acestei ecografii am fost programata la operatie pe 15 aprilie la spit. Parhon.Sunt mai umflata pe partea stanga din noiembrie si am momente dese in care tusesc fara sa fiu racita si simt compresie la niv. gatului dar nu ma asteptam sa fiu operata asa repede. Decizia pt.operatie poate avea legatura cu ultima ecografie!As dori sa stiu si parerea dvs fiindca imi este teama de operatie. Va multumesc.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.