Răspunsuri la întrebări (236)

BOTOS MARIETA:

Buna seara. AM 61 de ani si in urma cu patru luni am fost diagnosticata cu tiroda autoimuna (hpotiroida) si urmez de trei luni si ceva, tratament cu “Euthyrox 25mcg, o tableta si jumate in fiecare dimineata. De curand am fost depistata si cu osteoporoza si tasare vertebre T10-L1. Pentru osteoporoza am primit ieri, tratament cu “Nylex spray nazal”. Documentandu-ma pe net, am descoperit ca “Euthroxul” este contraindicat in osteoporoza. Va rog frumos sa ma lamuriti dvs., deoarece sunt disperata si nu stiu ce sa fac! Azi deja nu am mai luat “Euthyrox”, dar nici “Nylex spray nazal”. Nu pot sta nici in pat, nici pe scaun, nici sa merg, am niste dureri ingrozitoare! Eventual sa-mi spune-ti dvs. ce sa iau ca nu mai pot traii asa, cu aceste dureri ingrozitoare! Sunt cu psihicul la pamant si gandesc doar negativ si asta stiu ca agraveaza boala ! Va implor sa ma ajutati ! Azi este sambata si nici nu am unde sa apelez ! Mentionez ca acelas medic endocrinolog mi-a prescris ambele tratamente. Astept cu nerabdare raspuns de la dvs.! Va multumesc din suflet !

Cu stima,

Marieta Botos

Raspuns:

– ingrijorarea dvs nejustificata, precum si toate problemele care au decurs de aici, sunt rezultatul unui fenomen din ce in ce mai raspandit: documentarea „abuziva”, din surse neclare, neadptate publicului larg si punerea la indoiala, fara motive obiective de cele mai multe ori, a deciziilior medicale;

– tratamentul cu Euthyrox, atunci cand inlocuieste hormonii pe care o tiroida bolnava nu-i mai poate produce si este administrat in doza corecta, NU ESTE CONTRAINDICAT la pacientii cu osteoporoza; doar excesul de hormoni tiroidieni (fie prin productia excesiva de la nivel tiroidian, fie prin administrarea in cantitati prea mari) poate determina demineralizare osoasa, inclusiv osteoporoza; daca testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4) sunt in limite normale inseamna tratamentul care vi s-a prescris nu este excesiv si nu va avea niciun efect negativ suplimentar pe osteoporoza;

– recomandarea mea este sa luati ambele medicamente, asa cum vi s-a indicat; tratamentul cu calcitonina (Nylex) are, in multe cazuri, un efect analgezic la pacientii cu tasari vertebrale; daca durerile sunt severe si persistente, poate fi indicat un tratament supliementar (de ex. antiinflamatoare nesteroidiene) pentru ameliorarea acestora;

– sunt utile in tratamentul osteoporozei si suplimentele cu calciu (800-1000 mg/zi) si vitamina D (800 UI/zi);

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (236)”

  1. Domnule doctor, am uitat sa va mai intreb daca pot merge la salina?sau este contra-indicat,tinand cont ca nu am voie sa consum sare cu iod?
    Si cam de o luna, am observat ca daca vorbesc mult la telefon & cu voce tare , ma doare gatul,imi amorteste. Maine am programare la endoscopie.
    Poate fi tiroida de vina?
    va multumesc

  2. Imi cer scuze , am uitat sa mentionez ca am inceput sarcina cu 60 kg , am 1.72 m , am luat 30 de kg in sarcina si la 9 luni dupa nastere am revenit la greutatea initiala : 60 de kg!
    Oscil;ez cu cateva kg de atunci : cand am 59 – 60- maxim 64 kg!
    in momentul de fatza am 60 de kg. nu ma ingras dar nici nu slabesc, desi mananc fffff putin si am dureri de stomac.

  3. Buna ziua domnule doctor.Ma numesc Carmen & am 28 de ani.
    Am un baietel de 4 anisori.Am nascut prin cezariana in 2006.Am ramas insarcinata relativ usor: in decembrie 2005 am decis sa nu ma mai protejez iar pe 8 martie am aflat de sarcina.
    Imediat dupa nastere am avut mai multe suparari in familie & am fost foarte afectata.
    Mama este operata de tiroida si are 1 tumora benigna la san si fibrom uterin.Are probleme cu greutatea si cu tensiunea/inima

    Sa revin la mine:
    -am 2 operatii: de cezariana si apendicita.
    Imediat dupa cezariana , cam la o luna dupa ce mi s-a incheiat perioada de lahuzie, mi-a venit menstruatia. Vine fix la 28 de zile , cu 1-2 zile marja de eroare, doar ca ,,, surpriza: fffffffffff abundenta.Deci nu mai era aceeasi menstruatie ca cea dinainte sa raman insarcinata.
    Toata lumea m-a linistit ca e ceva normal dupa operatie & ca in decurs de 1 an se va regla.
    Mentionez ca in prima zi am scurgeri maronii , pe urma sange in cantitati mici, pe urma 3-4 zile sange ffffffffffffff abundent , la 2 ore folosesc 1 OB & un absorbant always la 2 ore!!!!! Sunt f ametita in tot acest timp,slabita.Dupa acele zile urmeaza 1-2 pauza,cand nu-mi mai curge nimic & pe urma alte 2 zile de pete de sange & la sfarsit iar scurgeri maronii.Toate astea tin in jur de 7 zile.
    Am fost la ginecolog,am facut PAPANICOLAU/ECOGRAFII , nimic! In cele din urma, anu trecut, mi-a zis un dr ginecolog cum ca uterul meu nu si-a revenit complet dupa operatie..

    Incepand cu toamna lui 2008 aveam dureri groaznice de cap.Am fost la : orl (mi-a dat ochelari permanenti) la reumatolog(am cifo-scolioza) la neurolog.Acesta mi-a dat sa fac un RMN si a iesit totul in limite normale!

    La inceputul anului 2009 , fiindca mama are problm cu un san si aveam si eu niste dureri la san, mi-am facut un eco( m-a palpat ginecologul dar nu se simtea nimic) si mi-a iesit 1 chist de 5 mm,cu aspect de chist simplu !!! mi s-a dat mastodynon si progestogel.

    Dupa 4 luni de tratament refac ecografia si surpriza: acel chist era neschimbat plus inca un chist nou , la celalalt!
    Am cerut sa mi se faca si o ecografie la tiroida,crezand ca ea este vinovata de ceea ce mi se intampla.
    Binenteles ca aveam “noduli in formare”
    Aici este descrierea ecografiei (imi cer scuze dar nu prea inteleg scrisul si nu sunt familiarizata cu termenii medicali):
    “-tiroida usor neomogena, ecogenitate usor crescuta,prezinta cateva imagini nodulare,hipoecogene,structura solida, diametru : 2-3 mm
    LTD cu diametru longit. 3,3 cm
    LTS cu diametru longit. 3,4 cm
    Istu tiroidian cu diametru AP =4 mm”

    Si mi s-a recomandat sa merg la un endocrinolog.
    Asa ca in 20.07.2009 merg la cel mai renumit dr endo. Din orasul meu.Sef de sectie..
    La prima vedere&palpare mi-a zis k nu am nimic! Dupa ce i-am aratat ecografia mi-a dat crezare& mi-a facut & dumnealui o ecografie la sani&tiroida:

    “LTD : 12/12/15 mm
    Aspect neomogen ipoecogen.
    Micronodulizare in curs de organizare de aproximativ 4/5 mm
    Hipererogenitate subcapsular posterior
    Capsula ingrosata posterior

    LTS: 12/11/11 mm

    subcapsular exterior mici imagini micro si pseudomicronodulare (aproximativ 2/2,2 mm)
    Aspect neomogen
    Fara adenopatii peritiroidiene”

    Diagnostic: micronodulizare incipienta bilaterala

    La sani: cele doua chistulete.

    Mi s-a dat ca tratament : euthyrox de 100 mg , alchemilla picaturi pentru menstruatie, progestogel & mastodinon!
    Euthyroxul nu l-am inceput chiar atunci.
    Matsodinonul si progestogelul da!
    Alchemilla da! Intr-adevar mi-a ameliorat problm cu menstruatia, m-a tinut doar 3 zile si fara sa curga asa de mult, doar ca dupa 1 saptam de pauza am avut hemoragie si un chist ovarian descoperit de 3 doctopri la ecografie.Hemoragia mi-a fost oprita dupa 7 zile de duphaston!
    Asa ca mi s-a recomandat duphaston 6 luni! Eu am luat doar 4 !
    Nu imi reducea din cantitatea ciclului,nu era nici o diferenta! Asa ca le-am oprit ptr ca incepusem sa ma ingras.

    Deci diagnosticul meu ,pus de dr endocrinolog a fost : TIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA.

    Rezultatul la anlaize(inainte de a lua duphaston & eutyrox) este acesta:

    ANTI-TIROGLOBULINA : 235 UL/ml valoare de referinta : < sau egal cu 115
    ANTI-TPO (ANTI-TIROIDPEROXIDAZA) : 122 UL/ML valori de referinta: <34
    FT4 (TIROXINA LIBERA) : 14.7 pmol/L valori de referinta : 12-22
    TSH (HORMON DE STIMULARE TIROIDIANA) : 5.51 valori de referinta : adulti: 0.27-4.2

    Am decis sa plec la Bucuresti.Am ajuns la dna dr paun loreta, a fost de acord cu dignosticul pus de dr meu, doar ca sa incep cu eutyrox de 25 mg si dupa 3 luni sa revin cu analizele.
    Zis si facut! Doar ca avand cu copil mic & sotu marinar,plecat f des de acasa, nu am avut cum sa ajung la Bucuresti.Asa ca am continuat cu eutyrox pana in luna mai 2010!

    Am repetat ecografiile:
    -2 tumori benigne la sanul drept si alte chistulete..
    -la tiroida:
    “Tiroida neomogena cu diametrul transversal de 4,9 cm.Prezinta multiple formatiuni nodulare,hipoechogene,cu structura mixta,cu diametru cuprins intre : 2-4 mm.In treimea interna a LST posterior si parotraheal se evidentieaza o formatiune nodulara hipoechogena cu structura mixta,de forma ovala cu diametru de 9/5 mm , avand structura predominanta solida,contur regulat.
    LDT longit.=3,5 cm
    LST cu diametru longit. – 3,8 cm
    Istmul tiroidian cu diametrul AP=3,5 mm “

    Imediat am refacut analizele hormonale:

    ANTI-TIROGLOBULINA : 240 UL/ml valoare de referinta : < sau egal cu 115
    ANTI-TPO (ANTI-TIROIDPEROXIDAZA) : 142 UL/ML valori de referinta: <34
    FT4 (TIROXINA LIBERA) : 13.9 pmol/L valori de referinta : 12-22
    TSH (HORMON DE STIMULARE TIROIDIANA) : 3.36 valori de referinta : adulti: 0.27-4.2

    Aceste analize, au fost facute in urma administrarii zilnice ( dar nu constante ) a euthyroxului de 25 de mg din vara 2009- mai 2010.

    Dr endocrinolog , vanzand aceste rezultate mi-a crescut doza de euthyrox la 50 mg! Si sa revin peste 6 luni!Asa ca am inceput tratamentul!

    Dupa 2 luni de tratament, am fost in Bucurest la oncolog si ecografie sa-mi urmareasca tumorile benigne de la sani& surpriza! Nu aveam absolut nimic,decat un chist vechi de 6 mm!
    Mi s-a explicat ca euthyroxul “este de vina” ptr cele intamplate& se pare ca erau de natural hormonale (tumorile)

    Simptomele mele sunt urmatoarele:
    -gura uscate desi consum cel putin 2 l de apa/zi
    -piele uscata
    -cade paru
    -ameteli
    -senzatie de sufocare,simt ca nu mi se oxygeneaza plamanii la capacitatea lor normala
    -nod in gat
    -dureri de cap

    -nervozitate
    -din luna mai au inceput durerile de articulatii la maini si in urma radiografiei scrie” demineralizare osoasa” am inceput sa iau Ca + magneziu si nu ma maid or asa de tare
    Am facut analizele de sange ptr poliartrita si sunt normale!
    Dr internist ma suspecteaza de spasmofile ptr ca mi se pun carcei la laba piciorului & simt durere de maxilar & simt ca e aproape sa-mi amorteasca fatza,sa mi se puna carcel! Mi se pune carcel la degetul aratator al mainii!
    Usor usor incep si oasele picioarelor sa ma doara&genunchii! Nu-mi amortesc, dar parca as avea febra musculara.
    Sunt sigura ca nu am calciu in oase! M-au pus sa fac calciu seric,care am inteles ca a iesit bine,doar ca alti dr mi-au zis ca trebuia sa fac calciu ionic & sa duc urina la analize ptr a se vedea ce cantitate de minerale pierd.Este adevarat?
    Am vb pe internet cu un dr chirurg de glezna si picior si mi s-a zis ca este o maladie reumatologica de tip autoimun & ca acest diagnostic se pune doar pe baza examenului clinic nu al analizelor , care de multe ori ies seronegative!
    Am fost la reumatolog& mi-a zis k nu e adevart, ca am problm cu circulatia& sa fac proceduri.

    In concluzie: cu toate ca iau eutyrox, simptomele nu au disparut, parca s-au accentuat crizele de sufocare si ametelile, de cand mi s-a marit doza!
    In general analizele la sange imi ies bune, iar dr internist imi spune ca in momentul in care imi voi regal tiroida vor disparea toate simptomele care ma fac sa cred ca sunt bolanava din cap pana in picioare.

    Intrebarile mele ar fi:
    – tinand cont ca nu a iesit nimic la hipofiza in urma CT-ului si a RMN-ului, pot avea totusi dereglari ale functiei hipofizei? Ce analize pot face?
    -este adevarat ca chisturile la sani sau ovare pot fi date de dereglari hormonale/ale tiroidei?
    -in cazul meu: euthyroxul m-a ajutat in “dizolvarea” nodulilor benigni la sani?
    -e posibil sa am maladie reumatologica de tip autoimun?
    -este posibil sa am probleme cu mineralele din oase,din cauza menstruatie ffffffffff abundente de 4 ani de zile?
    -este adevarat ca oamenii operati de tiroida traiesc in jur de 10 ani?
    -am inteles ca daca imi operez glanda tiroida de tip autoimun(hashimoto) toti acei anticorpi vor distruge alt organ?
    -se opereaza tiroida hashimoto , cum e in cazul meu,cu noduli?
    -daca ma operez ( intentionez sa merg in octombrie sa ma operez) scap de aceste simptome& voi fi un om iarasi sanatos? Ptr ca am obosit sa fiu mereu obosita si bolanava?((
    Sincer, imi doresc sa mi se extirpe toata glanda decat sa mai fiu asa de bolnava la 28 de ani.
    La anu in vara intentionez sa raman insarcinata iar , va afecta in vreun fel fatu, straile mele,tiroida mea?
    Daca mi se extirpa toata tiroida,voi mai putea ramane insarcinata si sa duc sarcina la bun sfarsit?
    Imi cer scuze ptr acest mesaj lung& va urez o zi frumoasa!

  4. Buna ziua,

    Va rog frumos, daca se poate si aveti timp, sa-mi raspunde-ti si la al doilea e-mail, deoarece inca mai cred ca „Euthiroxul” mi-a declansat osteoporoza. Imi este frica sa-l mai iau. Azi este a doua zi ca nu l-am luat. Va rog sa ma intelege-ti. Numai dupa data de 01-09-2010, pot face testele de functie tiroidiana (TSH si FreeT4)si inca doua saptamani pana sunt gata, deci mai am de asteptat o luna ca sa aflu rezultatul si asta ma ingrjoreaza. Va multumesc foarte mult ! Va doresc multa sanatate !

    Cu stima,

    Marieta Botos

  5. Buna seara,

    Va multumesc din suflet pentru raspuns. Sa stiti ca nu m-am documentat
    din sursa nesigura. Nu am obiceiul sa citesc decat saituri oficiale si de incredere. Pur si simplu am citit din nou prospectul de la „Euthyrox”, unde scrie ca pentru persoanele cu osteoporoza este contraindicat si ca la persoanele in varsta, predispuse la osteoporoza, sa se faca un test inaite de utilizarea „Euthyroxului”. Evident ca pe loc m-am gandit ca „Euthyroxul” mi-a facut osteoporoza, deoarece acum patru luni cand am inceput tratamentul cu „Euthyrox” nu aveam nimic la coloana vertebrala ! Dvs., daca erati in locul meu,
    nu la fel a-ti fi gandit ? Va rog sa ma scuzati si sa nu va suparati pe mine, dar sunt foarte ingrijorata ca daca continui cu „Euthyroxul” o sa se agraveze osteoporoza ! Acum am pus „Nylex” spray in nara si sper ca si la mine va avea efect analgezic, daca nu, am „Mydocalm” de 50mg si o sa iau un comprimat. Sper ca este bun. Mii de scuze daca v-am suparat. Daca se poate, astept raspuns. Va multumesc pentru amabilitate si pentru timpul acordat. Sper sa fiti rasplatit de viata, pentru bunatatea dvs.!

    Cu multa stima,

    Marieta Botos

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.