Răspunsuri la întrebări (251)

Gabi:

Buna ziua,

va scriu in legatura cu o nedumerire si anume: de 4 luni deja, tusesc in mod regulat in fiecare noapte (cam la aceeasi ora). am fost la ORL si la medicul specialist in pneumologie, dar diagnosticul de bronsita cronica nu a fost corect (am luat toate tratamentele, am facut radiografie la plamani si la sinusuri, nimic). exista o banuiala din partea mamei, care a avut si are probleme cu tiroida, cum ca ar fi o tuse iritativa provocata de glanda. credeti ca e posibil? ce teste se impun in acest caz?
as vrea sa elimin toate posibilitatile, pentru ca incet-incet am ajuns in situatia in care nu mai pot sa ma duc la serviciu sau ma trezesc foarte greu (tarziu) din cauza oboselii acumulate de la tuse si de la nedormit.

Va multumesc mult.

Raspuns:

– nu cred ca tiroida este cauza tusei; de altfel, tusea nu este un semn caracteristic bolilor tiroidiene;

– consider suficiente in cazul dvs palparea tiroidei si masurarea TSH-ului, pentru a exclude o afectiune a acestui organ;

Dr. Claudiu Ţupea

4 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (251)”

 1. Buna ziua! In 2010, in urma diagnosticului de tiroida polinodulara, am suferit o operatie de tiroidectomie totala. De atunci urmez tratament cu euthyrox 100 mg, 1 cp/zi. Acum sunt insarcinata si as dori sa pastrez sarcina, dar vreau sa stiu care sunt riscurile, pentru copil, pe care le implica lipsa tiroidei si tratamentul cu euthyrox. Va multumesc!

 2. Buna ziua,

  As dori parerea dvs in legatura cu un nodul tiroidian. Este vorba despre sotul meu, in varsta de 30 ani. Pe data de 07.06.2010 am descoperit, in urma unei ecografii de rutina ca are un nodul tiroidian in lobul stang (specificatii: contine un nodul mixt de 18/12mm, cu semnal Doppler central si periferic, cu balon periferic si cateva calcificari in interior.
  Rezultate analize:
  FT4 20,95pmol/L
  TSH 0,982
  anti-TPO 7
  calcitonina mai mic de 2 pg/mL
  A fost internat, apoi, la spitalul Elias, si in urma analizelor efectuate a fost diagnosticat cu gusa polinodulara cu normofunctie. Specificatii: Pacient normoponderal, tegumente calde, fine, normal colorate si hidratate, echilibrat respirator si cardio-vascular(TA:120/70mm Hg, aV:84bpm, zgomote cardiace echidistante, echipotente, fara sufluri sau zgomote supraadaugate), abdomen suplu, mobil cu respiratia, nedureros spontan sau la palpare, tranzit intestinal prezent, mictiuni fiziologice, glanda tiroida de dimensiuni usor crescute, neomogena prin prezenta unui nodul de aprox 1,5-2cm in lobul stang tiroidian, mobila cu deglutitia, nedureroasa la palpare. Analizele de laborator sunt in limite normale.
  Ni s-a sugerat punctie biopsie cu ac fin. Dar as vrea si alte opinii. Multumesc.

 3. Buna seara,

  Va scriu pentru a va cere parerea in legatura cu boala de care sufar. In 2009 in luna iulie am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna si mexedem tiroidian. Ma simteam foarte rau, nu ma mai tinema pe picioare. Hipofiza a fost usor inflamata. De atunci am luat Eutirox. Am inceput cu 25 apoi treptat pana in luna august am ajuns la Eutirox 125. Au fost momente cand am scazut la 100 ptr ca nu-l mai suportam apoi am revenit la doza de 125. Acum mi-am refacut analizele si de unde tsh- ul mau era extrem de mare acum este 0.232 iar valoare de referinta este 0.27-4.20 si T4 este 1.86 iar valoare de referinta 0.27-4.20. In aceste conditii nu ar trebui sa micsorez doza de Eutirox macar la 100 daca nu chiar la 75? Ce ma sfatuiti? Trebuie sa mentionez ca mi-au revenit durerile de cap si ametelile.

 4. Buna ziua,

  Rezultatele analizelor sunt:
  TSH= 8.57
  Anti-TPO Chemiluminiscenta 2 kit1 UI/mL 309 < 34
  Anti- tiroglobulina chemiluminiscenta 2 kit1 UI/mL 639 <= 115
  Free T4 Electrochemiluminiscenta kit-3 pmol/L 13,6 12 – 22
  T3 Electrochemiluminiscenta nmol/L 1,6 1.3 – 3.1

  Rezultatul ecografiei:

  Tiroida Lob drept – cu dimensiuni crescute : – diametrul antero-posterior – 2,38 cm – diametrul transversal- 2cm – diametrul cranio-caudal – 4,82 cm – contur regulat, – echostructura : intens neomogena prin prezenta a multiple plaje milimetrice hipoecogene (dimensiuni cuprinse intre 0,2 cm si 0,43 cm) , Regiune istmica – grosime usor crescuta- 0,5 cm – contur regulat, – echostructura : neomogena difuz Lob stang – cu dimensiuni usor crescute : – diametrul antero-posterior – 2 cm – diametrul transversal- 1,45 cm – diametrul cranio-caudal – 4,43 cm – contur regulat, – echostructura : similara lobului drept, cu plaje cu dimensiuni cuprise intre 0,2 cm si 0,75 cm – cea mai mare, localizata postero-inferior in parenchimul glandular. Capsula tiroidiana- intacta. Vascularizatie intraparenchimatoasa accentuata la nivelul ambilor lobi Fara adenopatii latero-cervicale patologice.

  Tratament recomandat:
  EUTHYROX-50 -mg–1/2cp/zi o sapt,apoi 1 cp/zi timp de 2 luni.

  Este corect tratamentul?
  Ce tip de glanda tiroida este?

  Multumesc anticipat,
  Lacramioara

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.