Răspunsuri la întrebări (293)

Ivanica Ana Maria:

Buna ziua,

Ma numesc Ana Maria, am 31 ani iar in martie 2008 am fost supusa unei operatii de tiroida – aceasta a fost scoasa toata. In urma analizelor de laborator rezultatul a fost:
– carcinom papilar sclerozant focar lob drept tiroidian de 0,4/0,4 cm intraparenchimatos, situat la 2 mm subcapsular
– parenchim de fond cu epitelii cubice si plate
– ST1G1RX
– PNX
– 8260/3
– PT1A

Dupa analize domnul doctor a luat decizia sa nu fac tratamentul cu iod nefiind o situatie atat de grava. In 2009 am rama sgravida iar la inceputul anului 2010 am nascut. In aprilie 2010 cand am fost la control domnul doctor mi-a spus ca ar trebui sa fac markerii tumorali pentru a fi siguri ca nu am nicio problema. Acum o saptamana am primit rezultatul analizelor iar tiroglobulina a iesit de 10,56ng/ml.
Puteti sa-mi spuneti care sunt riscurile in acest moment si ce ar trebui sa fac astfel incat totul sa fie bine?

Multumesc anticipat.

Raspuns:

– tiroglobulina este un marker tumoral surogat, nu propriu-zis; adica, celulele tiroidiene secreta aceasta proteina (tiroglobulina) indiferent daca sunt benigne sau maligne; valoarea obtinuta in cazul dvs indica pur si simplu ca mai exista celule tiroidiene ramase in organism, fara ca asta sa insemne, obligatoriu, ca sunt maligne; totusi, nu ati precizat un detaliu important: daca masurarea tiroglobulinei s-a facut sub tratamentul substitutiv cu l-tiroxina sau pe intreruperea acestuia (cu TSH>25μUI/ml); aceste nivel (10.56 ng/ml) obtinut sub tratament, indica un tesut tiroidian in cantitate mai mare decat daca a fost obtinut pe intrerupere;

– in absenta tratamentului cu iod radioactiv care sa faca ablatia (eliminarea) tesutului tiroidian restant postoperator, nivelul tiroglobulinei este dificil de interpretat; doar dupa aceasta eliminare cu radioiod a resturilor tiroidiene, un nivel de 10 ng/ml are semnificatie certa si poate fi ingrijorator; informatii pe larg – aici;

– asa cum arata datele prezentate (focar mic, intraparenchimatos), va incadrati la grupul de pacienti cu risc redus de recidiva a bolii;

– in opinia mea, o posibila abordare ar fi urmatoarea:

  1. ecografie de regiune cervicala, inclusiv a ganglionilor de la acest nivel; prezenta unor adenopatii suspecte sau a unor resturi tiroidiene mari poate fi o indicatie pentru punctie cu ac fin, reinterventie chirurgicala sau tratament cu iod radioactiv;
  2. daca ecografia este negativa, repetarea tiroglobulinei peste 6 luni, pe intrerupere de tratament (6 saptamani fara l-tiroxina, TSH>25μUI/ml); o crestere semnificativa este o indicatie pentru tratamentul cu iod;
  3. daca nivelul tiroglobulinei ramane constant, urmarirea periodica este suficienta, cu palpare si ecografie cervicala;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (293)”

  1. Buna ziua. Am descoperit de curand acest site si am si eu niste nelamuriri cu privire la aceasta glanda tiroida.
    Anul trecut ( iunie 2009 ) am fost diagnosticata cu tiroidita cronica autoimuna-boala Hashimoto )in urma valorii ATPO-ului 150.80,lim normale 0-34, T3 192, lim nor 81-178, T4 9.07, lim nor 4.5-12.5, TSH 4.84, lim nor 0.4-4.Din aceea zi am inceput tratamentul cu Euthyrox de 25 mg, am repetat frecvent analizele free T4 si TSH si am crescut treptat dozele pana am ajuns la 75 ug. Am refacut analizele sapt trecuta si free T4 mi-a iesit 1.10, lim nor 0.89-1,76 si TSH 3.99, lim nor 0.4-4; am fost la medic cu aceste anlize si mi-a crescut doza la 100 de ug, iar pe langa aceasta doza crescuta mi-a mai dat sa iau Metformin de 500 mg ( desi glicemia o am in lim normale 85.2, lim nor 74-106 si Diane 35 ( mentionez ca am fost diagnostica cu ovare polichistice iar Metformin si Diane 35 mi-au fost date de medicul endocrinolog pt ovarele polichistice si pt reglarea menstruatiei ). Mi s-a spus ca acest Metformin este folosit de vreo 4-5 ani si in acest caz ( ovare polichistice ), nu doar pt diabetici ( reglarea glicemiei ).
    Intrebarile mele sunt :
    1. este bine sa iau toate aceste medicamente, Euthyrox de 100 mg, Metformin de 500 mg si Diane 35 impreuna?
    2. este bine sa fac tratament cu Diane 35 daca iau Euthyrox?
    3. in urma acestui tratament cu Metformin o sa mi se deregleze glicemia, sau atunci cand n-o sa-l mai iau, o sa am probleme cu glicemia?
    Chiar nu stiu ce sa fac, daca o sa ma afecteze in vreun fel faptul ca iau toate medicamentele astea, daca ii dauneaza ficatului.
    Mentionez ca atunci cand am fost la farmacie sa le iau, farmacista s-a uitat urat la mine cand a vazut ca iau Euthyrox impreuna cu Diane 35, ca nu face bine organismului.

    Astept cu interes rasp dvs,
    Multumesc anticipat
    Mihaela

  2. Buna ziua,

    Apelez din nou la ajutorul dvs pentru o nelamurire.
    Am 24 de ani, in urma cu aproape 6 ani am fost diagnosticata cu hipertiroidie, am facut tratament cu Thyrozol timp de 3 ani, dupa care am intrerupt tratamentul (la recomandarea medicului), repetand insa analizele la interval de 6 luni. In urma cu un an la un set de analize mi s-a recoltat si ATPO, rezultand o valoare foarte mare – 6000 (v-am mai spus despre aceasta problema si mi-ati spus ca e reactie normala dupa hipertiroidie – raspuns autoimun, dar ca trebuie supravegheat – 6 feb 2010)

    In luna septembrie am refacut analizele si pentru TSH am obtinut o valoare normala(insa in crestere), iar la FT4 o valoare putin sub limita inferioara.
    Problema este urmatoarea. Din luna mai am oprit administrarea de anticonceptionale (Mercilon) si de atunci (in fiecare luna) cam in perioada ovulatiei am o usoara sangerare. Medicul ginecolog a spus ca daca este in perioada ovulatiei poate fi normal, fac un tratament usor si cu ovule, insa luna aceasta sangerarea intermenstruala este putin mai abundenta si de durata mai lunga (5 zile), fara sa aiba insa debitul unei menstre obisnuite.

    Oprirea administrarii anticonceptionalelor si cresterea valorilor pt TSH si FT4 (corelate) pot constitui o cauza a acestor sangerari anormale intermenstruale. Cum as putea verifica? Care ar fi pasii pe care ar trebui sa ii urmez in continuare?

    Multumesc anticipat de raspuns.
    O zi frumoasa!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.