Răspunsuri la întrebări (301)

claudia:

Buna ziua,

Ieri am efectuat analize la sange pentru a vedea daca am probleme cu tiroida, respectiv T3, T4 si TSH. Va rog frumos sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce indica T3 peste limita normala. Nu am mai luat medicamente pentru aceasta problema, este prima data cand efectuez analize pentru aceasta problema, iar varsta mea este 22 ani. Rezultatele analizelor sunt urmatoarele:

TSH: 1.63, valorile normale fiind intre 0.27-4.20;
T3: 3.75, valorile normale fiind intre 1.3-3.1;
T4: 167, valorile normale fiind intre 66-181.

Am decis sa fac aceste analize pentru ca am gusa, iar medicul mi le-a recomandat. Am 1.65 m si 57 kg. Sunt programata joi la un medic endocrinolog, dar sunt foarte speriata si de aceea va solicit ajutorul.

Va multumesc!

Raspuns:

– teoretic vorbind, ar trebui sa indice o forma de hipertiroidie; totusi, este o discordanta evidenta intre nivelul crescut al T3 si valoarea normala a TSH; atunci cand exista un exces real de hormoni tiroidieni (hipertiroidie), nivelul TSH coboara sub limita inferioara a normalului chiar inainte ca nivelurile homonilor tiroidieni (T3 si T4) sa depaseasca limita superioara a normalului; de aceea, acest rezultate trebuie privite cu rezerve;

– in concluzie, exista, la modul practic, doar cateva posibilitati:

  1. utilizarea contraceptivelor orale combinate, care prin componenta estrogenica pot creste nivelurile totale ale T3 si T4 crescand proteinele de legare; fractiile libere (FreeT3 si FreeT4) raman normale si masurarea lor reflecta mult  mai fidel functia tiroidiana;
  2. eroare de laborator, caz in care analizele trebuie repetate la un alt laborator;
  3. afectiuni extrem de rare ale regiunii hipotalamo-hipofizare sau ale receptorilor de hormoni tiroidieni – am mentionat aceasta posibilitate mai mult teoretic;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (301)”

  1. Buna ziua,

    Am efectuat analiza hormonilor: TSH, T3 si T4 si rezultatele sunt urmatoarele:
    TSH 1.920 microUI/ml (normal: 0.27-4.2 microUI.ml)
    T3 180.00 ng/dl (normal: 69-202 ng/dl)
    T4 267.60 nmol/ml (normal: 66-181 nmol/ml)

    As dori sa va rog sa-mi spuneti ce indica aceste valori.

    Va multumesc anticipat.

  2. Buna seara,

    DOMNULE DOCTOR,

    Am 45 de ani, de un an si jumatate sunt diagnosticata cu tiroidita autoimuna, in prezent iau eutirox 75 mg.Problema mea este ca ma confrunt de trei ani cu stari de moleseala,obosela, stari de dezechilibru, dureri de cap, ameteli, nu in fiecare zi, dar per/total nu am o stare generala buna. Pe langa aceste simptome imi apar si PETE ROSIATICE DUPA CARE SE INVINETESC , apar pe maini, antebrat, pe coapse.De multe ori apar pe vene ai impresia ca am fost intepata in vena si apare pata , devenind locul un pic dureros.Am fost suspecta de vasculita. Am facut toate analizele posibile de sange. ORL SI IMUNOLOGICE. TOATE AU IESIT BUNE MAI PUTIN CELE DE TIROIDA. Asa a fost depistata acum un an si jumatate ca am tiroidita autoimuna: ATPO ERA MARE 257 SI TSH 5.2.Acum sunt in limite normale luand eutyrox 75 mg, dar simptomele nu au disparut inclusiv acele pete care nu le da nimeni de hac.nu se cunosc cauzele.AM fost la Fundeni la hematologie la d-na doctor Uscatescu si raspunsul a fost ca si” LOR li se sparg vase de sange”.
    Alt medic de la spitalul SF Maria mi-a zis ca totusi petele ar putea fi din cauza tiroidei.Alti doctori endocrinologi spun ca tiroida nu are legatura cu aceste pete si simptome.
    Acesta este istoricul meu.In urma cu sase ani am fost diagnosticata cu fibrom uterin pediculat de 4 cm.Am urmat conform prescriptiilor medicale tratament cu orgametril timp de un an si jumate, s-a micsorat la 2 cm, nu am mai continuat cu orgametril, asa a zis dr. dar dupa aceasta perioada m-am simtit rau si cu petele care le-am precizat. In prezent fibromul are 6.5 cm nu am hemoragie la ciclu, il tin sub control.Folosesc tratament naturist. Intrebarea mea este:
    1. CONSIDERATI CA SIMPTOMELE SI PETELE DESCRISE MAI SUS SUNT CAUZATE DE TIROIDITA AUTOIMUNA?
    2. CONSIDERATI CA RETETA LUI MONICA TATOIU ESTE CONTRAINDICATA IN TIROIDITA AUTOIMUNA?

    Va multumesc din suflet si astept raspunsul dvs. virtual ca de cel real nu am avut parte!

    Emilia

  3. Va multumesc tare mult pentru raspuns. Intr-adevar, am uitat sa specific si am realizat dupa ce am scris postul, ca iau contraceptive Marvelon 21. Abia ulterior mi-am dat seama ca pot avea legatura cu rezultatele analizelor. Sa inteleg totusi ca faptul ca am gusa nu inseamna neaparat ca as avea o problema cu tiroida? Va multumesc inca o data pentru raspuns.

    O seara buna!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.