Răspunsuri la întrebări (349)

Tabacariu Janina:

Buna ziua domnule doctor,
Ma numesc Janina si am 45 ani. Va rog sa ma ajutati sa inteleg ce boala de tiroida am.In prezent am efectuat investigatiile urmatoare:(in paranteza voi scrie valorile de referinta ale laboratorului):
TSH=4,1(0,4-4)
T4-tiroxina totala =8,77(4,5-12,5),
T3-triiodtironina total =117 ,00(84-172),
cortizol =9,7(5-25),
ACTH =6,9(<46),
anti TPO =34,8(<35),
natriemie =141,0(136-145),
potasemie=5,0(3.5-5.1),
clor seric=105.0(98-107),
ca ionic=3.78(3.8-4.8),
sideremie=139(33-150),
magnezimie =2.4(1.6-2.6)
Mentionez ca aceste analize le-am facut la pt a depista daca exista o disfunctie a tiroidei care mi-ar putea cauza aparitia hipertensiunii arteriale pe care o tratez acum cu nebilet 25 mg dimineata si micardis 20 mg seara.Precizez ca urmez un tratament si pt pietre la rinichi cu urinex si cystone( am o piatra de 3mm la rinichiul sg si nisip la vezica urinara).
Alte analize efectuate:
glicemie 85(70-115)
colesterol total 186(150-200)
trigliceride 67(50-200)
TGO 28,2(10-31)
TGP 40,1(10-31)
ECHOGRAFIA DE TIROIDA PRECIZEAZA:
LTD-19,6/31,4/19,3mm, structura cu hipoecogenitate difuza de intensitate medie mai pronuntata posterior si median pred macrogranulara
ISTMUL TIROIDIAN-2,8mm structura microgranulara isoecogena prez in extrem dreapta in apropierea LTD un nodul hipoecogen de 7,3/5,8 mm
LTS-19,6/25/16,2 mm structura cu hipoecogenitate difuza de intensitate medie pred macrogranulara cu exc a trei noduli hipoecogeni lat de 4,5/5,4 mmposterolat de 5/4,4 mm si posteromed de 4,2/3,7mm
Regiuni laterocervicale si supraclaviculare bilateral fara procese inlocuitoare de spatiu
medicul endocrinolog mi-a pus diagnosticul de tiroidita cr Hashimoto si hipotiroidie frustra instituind tratamentul cu euthyrox 25 mg 1/2cps/zi (5 zile /sapt)
sunt nedumerita deoarece cred ca nu am simptome de hipotiroidita (eu am o inaltime de 1,58cm. 58 kg, nu am avut depistate boli endocrine in fam,am un baiat de 17 ani care are 60 kg ?i 1,67 m,n?scut prin cezariana,am fost olimpica la matematica si baiatul la fel deci nu am avut probleme cu invatatul, am perioade de emotivitate cand imi tremura mainile si de accea medicul cardiolog m-a suspectat de hipertiroidism in schimb am un tranzit intestinal foarte deranjant care ma scoala noaptea din somn si in general am scaune dese chiar dupa ce mananc in special in prima parte a zilei .
O alta mentiune ar fi ca respir destul de greu pe nas deoarece am un polip nazal aparut in anul 2004 dupa doua episoade de raceala -gripa foarte urate, lucrez in mediu cu radiatii ionizante mai precis cu surse radioactive doza incasata nedepasind dozele limita.
Vreau sa stiu daca tratamentul recomandat este corect avand in vedere rezultatul analizeloz si tablioul clinic pe care vi l-am prezentat, pentru ca nu stiu cat de periculosi sunt nodulii tiroidieni, ce influenta are tratamentul hormonal asupra lor, asupra organismului, cat timp voi urma tratamentul , este hipo sau hipertiroidie, mi se va normaliza tensiunea arteriala daca urmez tratamentul pt tiroida.
Va mutumesc anticipat pentru raspunsul pe care sper ca mi-l veti da ajutandu-ma sa iau o decizie referitoare la tratamentul recomandat de medicul meu.

Raspuns:

– nivelul minim crescut al TSH si, mai ales, aspectul ecografic sustin (oarecum) diagnosticul de tiroidita autoimuna; nivelul normal al ATPO nu exclude aceasta afectiune, deoarece (1) exista forme de boala cu ATPO normal si (2) in formele incipiente pot fi crescuti initial anticorpii anti-tiroglobulina – vezi aici;

– din punctul meu de vedere, alternativa era sa ramaneti fara tratament inca 2 luni, cu repetarea analizelor (+anticorpii anti-tiroglobulina)  dupa acest interval; daca TSH ar fi demonstrat tendinta la crestere, tratamentul cu Euthyrox se impunea;

– la dvs, conform analizelor prezentate, deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidia) este nesemnificativ, deci nu vor exista manifestari caracteristice (castig ponderal, tulburari de concentrare, memorie, etc);

– doza de Euthyrox care v-a fost recomandata este mica si nu va avea niciun efect negativ;

– nodulii tiroidieni descoperiti nu necesita la acest moment decat supraveghere ecografica – initial la 6 luni;

– hipertensiunea in cazul dvs nu are o cauza tiroidiana, deci nu se va rezolva in urma tratamentului cu l-tiroxina;

– pentru excluderea unei cauze endocrine de hipertensiune recomand, in afara de cortizol si ACTH, si masurarea metanefrinelor si normetanefrinelor in urina colectata pe 24 de ore (se face la majoritatea laboratoarelor mari); aceasta analiza va arata daca exista o problema cu glandele suprarenale (feocromocitom) care sa determine hipertensiunea;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (349)”

  1. Buna ziua,
    Am si eu o intrebare referitoare la un ATPO in limite normale dar anti-tiroglobulina cu o valoare <10 la un copil cu sindrom DOWN…ce semnifica acest lucru???
    Va multumesc anticipat

  2. buna seara , in urma unui atac de panica mi sa spus sa fac analizele ptr tiroida si mi-au iesit asa:
    TSH – 1.82 referinta 0.27-5.0
    T4 – 0.91 referinta 0.9 -1.8
    anti TPO 90.1 referinta 35-50
    anti Tg -58.7 referinta 40-50

    nu am ajuns inca la un endocrinolog si as vrea sa-mi spuneti daca am motive de ingrijoare sau nu.

  3. Tabacariu Janina

    Buna seara,
    Am revenit, la raspunsul pe care mi l-ati dat la consultatia nr 349, cu rugamintea de a ma ajuta in continuare cu un sfat.
    Dupa cum v-am precizat in comentariu, analizele erau facute in 25.oct.2010 si ,la recomandarea dvs, le-am repetat in 5.01.2011, astazi luand rezultatul.Rezultatele sunt urmatoarele (in paranteza sunt valorile de referinta):
    -Anti-Tiroglobulina =491(<40UI/ml)
    -Anti-TPO=22,1(<35UI/ml)
    -FT4=1,21(0,8-1,9 ng/dL)
    -T3=114(84-172)
    -T4=9,00(4,5-12,5)
    -TSH=9,12(0,4-4)
    Va rog sa-mi spuneti daca trebuie sa incep tratamentul si ce ar trebui sa fac in viitor (medicul meu imi recomandase ca dupa doua luni de tratament sa repet doar TSH).Analiza de urina nu am efectuat-o inca , nici nu stiu daca in Galati se face asa ceva.
    Cu stima , Tabacariu Janina

  4. tabacariu janina

    Va multumesc din suflet domnule doctor , pentru recomandari si sa va dea Dumnezeu multa sanatate.Avand in vedere ca analizele prezentate au fost facute in data de 25.10.2010 cand am facut investigatii pt problemele cu tensiunea si pietrele la rinichi, eu lasand pe planul doi tratatrea tiroidei si urmarind doar efectul tratamentului de tensiune, citind recomandarile d-tra,chiar daca la sfarsitul lunii dec 2010 am primit tratamentul cu eutyrox, pe care NU l-am inceput pt ca aveam nelamuriri, voi reface analizele recomandate: TSH, T4( sau FREET4) anti-TPO,anti tiroglobulina si voi incerca si analiza de urina (nu stiu cum voi proceda pt recoltare).
    Citind site-l d-tra am inteles multe lucruri legate de tiroida.Va multumesc inca o data si sper sa ma ajutati in continuare cu sfaturile d-tra competente.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.