Răspunsuri la întrebări (350)

laura:

Buna ziua! La multi ani!
Daca puteti sa imi raspundeti si mie la intrebare:tiroida hashimoto, respectiv ATPO 2000 si TSH 3,1 poate avea efect negativ asupra fertilitatii? Multumesc!

Raspuns:

– exista studii care arata ca existenta unui prces autoimun tiroidian, asa cum apare in tiroidita Hashimoto, chiar cu nivele hormonale normale, poate avea un impact negativ asupra fertilitatii;

– totusi, se considera ca acest efect este minor si nu reprezinta o cauza majora de infertilitate; altfel zis, pana la concluzia ca autoimunitatea tiroidiana determina infertilitatea, trebuie excluse ale cauze mult mai probabile, inclusiv masculine;

– in conditiile in care se doreste o sarcina, tratamentul cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) ar trebui initiat pentru a aduce TSH sub 2 mUI/l; de altfel, acesta este si tratamentul recomandat pentru a diminua efectul adevers al autoimunitatii in sine supra fertilitatii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

4 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (350)”

  1. Buna seara.Sunt operata de 3ani. Diacnosticul s fost de tireotoxicoza cu gusa multinodulara toxica.Dupa 6luni de la operatie raman fara voce si ma sufoc.Puteti sa-mi dati un sfat ce sa fac

  2. Buna seara,
    Am facut tiroidectomie totala in noiembrie 2010, cu urmatorul rezultat histopatologic postoperator:

    1) Microcarcinom papilar multifocal: focare lob stang 0.9/0.7cm incapsulat si lob drept 0.5/0.4cm marginal , 0.1/0.1cm intraperenchimos

    2) Parenchim de fomd polinodular, anizofolicular cu epitelii izolate de tip hiperfunctional, discret infiltrat inflamator cronic

    3) Cinci limfoganglioni reactivi

    Diagnostic citologic

    – Cod citologic G1R1

    – Cod stadializare ST 3

    – Cod Morfologic M8340/3

    – Stadializare PT 3 MB/PN 0

    In ianuarie, la aproximativ 2 luni dupa operatie, la echografie s-a descoperit un ganglion in partea dreapta a gatului si mai multi mici in partea stanga.

    Am rugamintea la d-voastra sa-mi spuneti, referitor la toate acestea, daca e posibil sa „emigreze” acele celule nenorocite si in alte locuri si care ar fi regimul alimentar pe care trebuie sa il am in evidenta de acum inainte? Mentionez ca sunt programata pentru a lua iod radioactiv, in luna mai. Va multumesc anticipat!

  3. Buna ziua

    Am 21 ani si in urma cu 1 an descoperit un nodul care a fost punctionat.Rezultatele hormonilor fiind:TSH-0.690 (0.27-4.2) fT4-19.21 (12-20.6),si mi sa dat calciu si vitamina A.
    Cu o luna in urma am observat alt nodul dar mult mai mare ,care a evoluat rapid.Rezultatele ecografiei sunt:
    Zona istmica 6.5 mm,la jonctiunea dintre istm si lobul drept se vizualizeaza o zona transonica de 5.5/4.8 mm.
    LOB DREPT:26.6/23/20.2 mm
    VOLUM=59 cm.c.-in 1/3 medie se vizualizeaza o zona transonica de 28/16.6 mm,cu multiple septuri echogene si mici calcificari centrale si cu perete de 1.6 mm;semnal Doppler la periferie
    LOB STANG:27.5/14.4/15.9 mm
    VOLUM=30 cm.c.-se vizualizeaza patru mici zone trensonice,doua zone hipoechogene:una de 2/2.3 mm si una de 3/2.5 mm ,si un grup de mici zone transonice.
    Tratamentul recomandat a fost cel cu iod,dar doresc o alta parere.

    Va multumesc.

  4. Buna ziua si La multi ani!

    Am 37 ani si in urma cu 4 ani am descoperit intamplator un nodul pe lobul stang al tiroidei un nodul de aprox 3cm. Nodulul a fost punctionat iar rezultatul a fost benign. Dupa 2 ani nodulul a inceput sa functioneze autonom asa ca in octombrie 2010 am fost programata pentru operatie la Institutul Parhon, unde s-a efectuat o hemitiroidectomie lob stang. Rezultatul histopatologic este urmatorul:
    1. Microcarcinom papilar multifocal-focar intraparenchimatos LST de 0,3/0,2cm si focar marginal LST de 0,2/0,1cm.
    2. Adenom folicular LST cu epitelii hiperplazice cu aspect marcat hiperfunctional
    3.Un limfoganglion reactiv periistmic
    N.L. Stadialitatea se va formula definitiv dupa examinarea piesei de totalizare.
    Diagnostic citologic – nu este scris nimic
    Cod citologic ST1/G1/RX
    Cod stadializare PN0
    Cod morfologic M8350/3
    Stadializare PT1AM

    In urma discutiei cu medicul chirurg s-a facut programarea pentru reinterventia chirurgicala pentru data de 23 mai 2011. Nu am avut o discutie cu medicul oncolog, medicul chirurg mi-a explicat ca la o asemenea stadializare nu se considera a fi urgenta operatia pentru indepartarea restului tiroidei.
    Adevarul e ca sunt destul de confuza dupa acest rezultat si vreau sa va intreb daca exista un interval de timp optim de la prima operatie in care se efectueaza reinterventia chirurgicala si care ar fi riscurile daca as renunta la cea de a 2-a operatie si as opta pentru urmarirea periodica a lobului ramas.
    Cu stima,
    Crina Duma

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.