Răspunsuri la întrebări (385)

mirela:

Am si eu o intrebare la dvs.Am 16 ani si nu-mi vine menstruatia regulat.Prima menstruatie mi-a venit pe la varsta de 12 ani,si de atunci,nu imi vine regulat niciodata…o luna vine…trei…nu.Si nici sanii nu prea mi-au crescut.Credeti ca e o problema?Medicul de familie mi-a spus sa nu-mi fac probleme ca odata ce voi incepe viata sexuala se va regla.Multumesc!

Raspuns:

– la 4 ani de la prima menstra ciclul devine regulat la majoritatea fetelor; de aceea, aceste tulburari de ciclu menstrual pot fi manifestarea unei afectiuni (endocrine);

– dezvoltarea sanilor la pubertate este rezulatul secretiei de estrogeni de la nivel ovarian, dar depinde si de mostenirea genetica; de multe ori adolescentele sunt ingrijorate si nemultumite de dimensiunea sanilor, fara a exista un motiv medical real;

– in concluzie, un consult endocrinologic completat, eventual, de niste analize de laborator poate lamuri daca exista sau nu vreo problema medicala; opinia ca ciclul se va regla dupa inceperea vietii sexuale nu are nicio baza stiintifica, este mai mult folclor;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (385)”

  1. Buna ziua!

    Am 26 de ani si recent mi-am facut niste analize de sange unde mi-au iesit urmatoarele valori:
    T3 – 3(val normale 1.3-3.1)
    T4 – 132,4(v. normale 66-181)
    TSH – 8.77(v. normale 0.27-4.2)
    La fix o saptamana le-am repetat si am facut cateva in plus si au iesit urmatoarele valori:
    Antitiroglobulina – 58 (v. normale <sau=115)
    ATPO- 329 (val. normale <34)
    FT4- 14.9 (v.normale 12-22)
    TSH- 4.44 (val. normale 0.27-4.2)
    FT3- 4.8 (val. normale 3.9-6.7)
    Tiroglobulina- 77.5 (v.normale <78)
    Idee este ca nu inteleg cum intr-o saptamana a scazut singur TSH? Mi s-a spus k am tiroidita cronica autoimuna si k sa incep sa iau eutyrox ( asta dupa primele rezultate). Nu am luat si am mers la alt medic cu urmatoarele rezultate si mi-a scris pe diagnostic mixedem autoimun recent diagnosticat si mi-a zis tot de eutyrox.
    Am facut si o ecografie de tiroida unde mi-a gasit gusa medie si urmatoarele comentarii:
    Lob drept: structura hipodensa, arii hipoecogene, in 1/3 medie nodul hipoecogen de 1.17/0.6/0.76 cm; circulatie intensa intralobar si intranodular.
    Lob stang: structura hipoecogena nodularizata; circulatie relativ intensa intralobar
    ISTM: dim. 0.4 cm; structura hipoecogena
    Laterocervical dreapta supero anterior ganglion hipodens de 0.48/0.27 cm
    Laterocervical stanga- fara adenopatie

    As vrea si eu sa inteleg exact despre ce este vorba si ce ar trebui sa fac? Mentionez ca nu am inceput sa iau Eutyrox si ca in afara unor dureri de cap si ameteli pe care le am de mult timp si a unei tahicardii sinusale mai mult pe atac de panica nu am alte probleme.
    Va multumesc foarte mult!

  2. Salut!
    Ma numesc Irina si am 26 de ani.In ultima vreme am inceput sa slabesc fara motiv-5 kg in 6-7 zile. Acum am pus la loc 2 din cele 5, insa pe langa asta menstruatia mea nu a durat ultima oara decat o zi jumatate. Luna de dinainte,m-a tinut 2 zile, cu indulgenta, pe mine care ma tinea 5-6 zile.Si, colac peste pupaza, inima imi incepe sa bata repede fara motiv-de ex.stau in pat-fara sa fac nimic sa determine lucrul asta.Nu stiu ce sa mai cred.La niste analize mi-a iesit VSH-ul 17 (acolo scria maximul 10) si calciul ionic sub limita inferioara (3.69), celelalte analize fiind in limitele normale, ba chiar spre limita inferioara.Nu stiu daca are vreo relevanta.Va rog frumos, stiu ca ar trebui sa consult un medic, insa pana atunci ma puteti ajuta cu un raspuns? Va multumesc anticipat.

Lasă un răspuns la Irina Cancel Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.