Răspunsuri la întrebări (390)

Tedy:

Buna ziua,

povestea mea incepe cam asa …

am 30 de ani si de cinci ani incercam sa avem un copil … la doi ani jumatate de incercari am reusit sa raman insarcinata, insa am pierdut sarcina la aproape trei luni (oprire in evolutie)… dupa toate investigatiile facute atat mie cat si sotului meu , desi toata lumea ne spunea ca suntem teroretic si practic sanatosi minunea in caminul nostru nu a fost infaptuita… in luna septembrie a anului 2010 mi am luat soarta in maini si m am apucat din proprie initiativa de analize. Am facut analizele hormonale:
Ziua 2 CM

Estradiol – 244.5 pmol/L (46-607)
FSH – 7.5 mUl/mL (3.5-12.5)
LH – 4.7 mUl/mL (2.4-12.6)
Prolactina – 298 (127-637)
TSH – 0.706Ul/mL (0.27-4.2)

Ziua 21 CM

Progesteron – 46.51 nmol/L (5.3-86)
Prolactina – 241 uUl/mL (127-637)

dupa aceste analize am recurs sa la histerosalpingografia (analiza pe baza substantei de contrast de iod) in urma careia a reisit ca am hidrosalpinx pe trompa stanga. Dupa analiza m am programat pentru operatia laparascopica ce ar fi trebuit sa aiba loc in luna ianuarie 2011. Operatia nu a mai avut loc pentru ca in urma unor analize la sage efectuate inaintea interventie s au constat valorile foarte mici ale TSH ului si mi s a spus ca nu rezist anesteziei. In luna ianuarie 2011 :

– TGP 58 – interval de referinta < 55 u/l
– TGO 37 – interval de referinta < 34 u/l
– TPO (AC anti tireoperoxidaza) 573 interval de referinta <5.51
– T3 – 2,63 interval de referinta 0,58 – 1,59 ngml
– Free T4 – 2,94 interval de referinta 0,70 – 1,48
– TSH 0.0098 – interval de referinta 0,35 – 4, 94 microUl/ml

In urma analizelor am consultat un medic endocrinolog ce mi a dat diagnosticul de hipertiroidie Basedow Graves si mi s a prescris un tratament pe baza de Thyrozol 10 , propranolol 10 si ascpardin (cate trei pastile pe zi), dupa aproximativ aproape trei saptamani s a constat ca am facut alergie la thyrozol, alergie ce m a tinut pe patul de spital noua zile (erupti mari cutate la nivelul pielii inotite de umflaturi la nivelul membrele exterioare si capului)… tratamentul a fost intrerupt si inlocuit cu propycil 50 mg , medrol 16 mg, metropolol 50 mg (cate trei pastile pe zi) . Medicul enedocrinolog mi a sugerat sa uble doza de propycil la sase pastile pe zi pentru a intra in hiprotidoidie ca sa ma poate opera de tiroida. Mie una personal ca om totul mi se pare la mare viteza si nu as recurge din prima la acest tip de operatie tinand cont de faptul ca inainte de histerosalpingografie analizele mele erau practic in limite normale. In data de 05 februarie 2011 am efectuat si o ecografie la nivelul tiroidei:
– LTD 18,2/31/19 mm structura usor hipogena difuz, macrogranula, prezinta anterior central si posterior noduli usor hipoecogeni in medie de 5 mm.
– Istmul troidian 4,4 mm structura usor hipogena, mecronodlara, prezinta la confluenta cu LTD un noul usor hipogen de 6 mm
-LTS 20,5/26/16 m structura distrec hipogena difuz distrec neomogena micronodulara
– regiuni laterocervicale suraclaviculare bilateral fara procese inlocuitoare de spatiu.

Va rog in tot sufletul sa ma ajutati. Trebuie efectuata aceasta operatie de tirioda? Pot reveni la valorile normale tinand cont de faptulca in familia mea nimeni nu a suferit de aceasta boala si ca ea a fost declansata de substanta de contrast pe baza de iod? se va putea pune in viitor o eventuala sarcina?

Va Multumesc din suflet si va doresc multa sanatate!

Raspuns:

– intr-adevar, se pare ca boala Basedow-Graves s-a declansat ca urmare a iodului din substanta de contrast utilizata la histerosalpingografie; totusi, odata instalata, nu va evolua diferit fata de cazul in care ar fi aparut spontan; altfel zis, sansele unei remisiuni spontane sunt mici, indiferent care a fost „trigger-ul”;

– exista 3 posibilitati terapeutice:

  1. tratamentul cu antitiroidian de sinteza (propiltiouracil) pe termen lung; dupa 6-12 luni de tratament se poate instala remisiunea – adica functia tiroidei ramane echilibarat si in absenta mdicatiei; sansele sunt in jur de 30-40%, iar durata remisiunii poate fi intre cateva saptamani si ani; o sarcina se poate obtine dupa ce se normalizeaza testele de functie tiroidiana, nu trebuie neaparat asteptata instalarea remisiunii; totusi, monitorizarea frecventa este obligatorie pe parcursul celor 9 luni si exista riscuri mai mari asociate;
  2. interventia chirurgicala –  se poate realiza imediat ce functia tiroidei este echilibarata; dupa indepartarea tiroidei este necesar tratamentul de substitutie cu levotiroxina pe viata; la cateva luni dupa operatie, cand s-a gasit doza care mentine TSH normal, puteti ramane insarcinata; din nou, sarcina trebuie monitorizata endocrinologic frecvent; avand in vedere ca probabil va doriti o sarcina cat mai repede, aceasta este cea mai indicata solutie in cazul dvs;
  3. iodul radioactiv; rezolva hipertiroidia, dar contraindica sarcina timp de 6 luni de la administare; in marea majoritate a cazurilor tratamentul de substitutie cu l-tiroxina este necesar dupa radioiod;

– doza de Propicyl recomandata (300 mg/zi) se poate utiliza fara probleme in echilibrarea hipertiroidiei si nu este excesiva; pe masura ce functia tirodei se echilibreaza, doza va fi scazuta treptata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.