Răspunsuri la întrebări (393)

Manuela:

– vârsta – 37;
– sexul – feminin;
– inca nu exist? rude de gradul I diagmosticati cu boli de tiroid?;
– istoricul: tratament impotriva astmului alergic;
– opera?ii: chirirgie dentara(operare chist);
– tratamente: doua tratamente pt. FIV efectuate in ultimul an – aprilie si septembrie 2010;
– simptome: ingrasat 2-3 kg in ultimele cateva luni, dureri abdominale cate odata, respiratie greoaie uneori (posibil astm)
– analize de laborator efectuate:TSH aprilie 2010 – 2.3 (0.27-4.2), TSH sept. 2010 – 2.7 (0.27-4.2), TSH feb 2011 – 3.36 (0.27-4.2), Free T4 – 14.5 (12-22), Anti TPO – 155 (<34), Anti tiroglobulina – 384 (<115);
– consulturi endocrinologice anterioare – ecografie feb 2011: tiroida aspect heterogen, prezente mici formatiuni chistice, fara adenopatie latero cervicala, volum un pic marit; consult endocrinolog – suspecta de tiroidita cronica;
– informatii aditionale: sarcina pierduta dupa FIV 2, saptamana 5-6;

Care este parerea dv-stra fata de cele prezentate mai sus?
Ce tratament ati prescrie dv-stra in acest caz?
Sunt motive serioase de neliniste?

Va multumesc anticipat! V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde si in cazul in care n-am comentat ultimul post.
Cu respect,
Manuela

imi cer scuze, a trebuit sa revin…era vorba de mici formatiuni nodulare la nivelul tiroidei ci nu chistice. Cel mai mare nodul masoara 8 mm. In plus am omis sa mentionez despre hipervascularizare cu semnal doppler gr. 3-4.
Va multumesc inca o data!

Raspuns:

– testele de laborator (si ecografia) arata prezenta unei tiroidite autoimune aflata intr-o faza incipienta, cand capacitatea tiroidei de a produce hormoni nu pare sa fie afectata; evolutia bolii este imprevizibila si nu poate fi anticipata la acest moment; astfel, poate merge in cateva saptamani-luni spre hipotiroidie, sau poate ramane in acest stadiu pe termen nedefinit; de aceea, monitorizarea periodica este obligatorie;

– avand in vedere ca va doriti o sarcina si ca nivelul TSH este in jumatatea superioara a normalului, consider util tratamentul cu l-tiroxina (Euthyrox/L-Thyroxin) intr-o doza de 25 mcg/zi; exista studii care sustin ca acest tratament poate chiar creste sansele unei sarcini; TSH-ul ar trebui verificat la 6 saptamani de tratament;

– pe parcursul unei sarcini, necesarul de hormoni tiroidieni creste, iar tiroida dvs afectata de procesul autoimun poate sa nu fie capabila sa faca fata acestei solicitari; din acest motiv, functia tiroidiana trebuie verificata periodic (la 4-8 saptamani, in functie de rezultate) pe parcursul sarcinii si tratamentul trebuie ajustat corespunzator;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.