Răspunsuri la întrebări (392)

Tedy:

Buna seara,

Multumesc in suflet pentru raspunsul ce mi l ati oferit la intrebarea 390. Este de admirat ceea ce faceti si e trist si pacat ca nu exista mai multi oameni ca dumneavoastra. Pana acum o luna nu stiam mai nimic despre aceasta boala ce s a instalat intr un mare vartej in a mea viata debusolandu ma in totalitate. Tot ce mi am dorit de la un medic vreodata a fost doar sa discute cu mine si sa mi explice oarecum pe intelesul meu ceea ce ma ‘doare’. Insa se pare ca nu mi s a explicat nici macar un risc si am fost pusa semnez ca sunt de acord cu toate riscurile ce pot surveni. Vreau sa precizez ca ma tem de operatie desi am inteles ca nu e o interventie grea dar totusi depinde foarte mult si de medicul ce o face , dar dupa cate mi au fost sa intampin nu reusesc sa mai incred in mai nimic. Revin la dumneavoastra cu intrebarea ce riscuri sunt pentru copil daca nu recurg la scoaterea tiroidei?!? Sunt riscurile mai mari fata de tratamentul medicamentos?!? Preponderenta riscurilui unui copil ‘afectat’ e mare?!? intreb pentru ca observ ca solutie definitiva pentru aceasta boala nu exista… tratament pentru sustitutie hormoni am inteles ca va exista oricum pe viata, fapt ce mi ati confirmat acum si dumneavoastra…
Mi as dori sa ma inscriu in lista de pacieti ai dumneavoastra si sper ca in curand sa pot ajunge la Bucuresti pentru o discutie mai ampla, caci sincera sa fiu nici un medic nu mi a studiat intreg dosarul cu analize, nici inainte si nici dupa instalarii acestei boli. Zilele ce vor urma voi face si analiza TRAB (si voi reveni) pentru confirmarea diagnosticului de Basedow Graves.

Va Multumesc din suflet.

Felicitari si respect!

Raspuns:

– ma bucur ca raspunsul meu v-a ajutat sa intelegeti mai bine situatia si optiunile terapeutice posibile;

– de obicei bolile autoimune (cum este si boala Basedow-Graves) se atenueaza pe parcursul sarcinii, cand imunitatea este supresata pentru a putea tolera fatul; exceptia posibila o reprezinta trimestrul I, cand poate exista chiar o exacerbare; asta inseamna, in cazul dvs, accentuarea hipertiroidiei, care sa necesite monitorizare frecventa si utilizarea tratamentului cu propiltiouracil; riscurile hipertiroidiei necontrolate asupra fatului merg de la crestere intaruterina incetinita, cu greutate mica la nastere, pana la pierderea sarcinii; este adevarat, totusi, ca majoritatea sarcinilor la paciente cu boala Basedow-Graves evolueaza fara evenimente adverse majore; cititi si aici pentru mai multe detalii;

– pe de alta parte, odata tiroida indepartata, veti avea nevoie de tratament de substitutie cu l-tiroxina (Euthyrox) permanent; la fel, monitorizarea frecventa pe timpul sarcinii este obligatorie, cu obiectivul de a mentine TSH in limite normale (ideal, sub 2.5μUI/ml);

– diferenta dintre cele doua abordari descrise mai sus este ca tratamentul de substitutie este mai bine tolerat, mai simplu de monitorizat si de ajustat decat cel cu antitiroidian de sinteza; in plus, odata indepartata tiroida, riscul unei reactivari/acutizari a procesului autoimun care, prin anticorpii (TRAb) generati poate afecta fatul, este mult redus;

– „tratamentul pe viata” este mai putin dramatic decat suna; inseamna, de fapt, doar ca va fi nevoie sa luati un comprimat pe zi, dimineata;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

5 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (392)”

  1. am 47 ani,am fost operata in 2005 si mi s-a extirpat lobul drept,am luat in functie de analizele facute,eutyrox:50mg,apoi 75 mg,nu prea m-am simtit bine in ultima perioada,mi-am facut TSH si mi-a iesit 4.83 si mi s-a spus sa continui cu 50mg de eutyrox,ce credeti,e doza indicata?

    multumesc anticipat,
    Daniela

  2. Buna ziua
    Ma numesc Iuliana, am aproape 28 de ani si din ianuarie 2010 am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna, la un nivel al anticorpilor la valoarea de 144,5(valori de referinta 0-50), FT4 0,9 (valori de referinta 0,8-2,0), TSH 4,8(valori referinta 0,4-5,4), prolactina 11,3.In urma acestor analize mi s-a prescris Euthyrox 50 mg, spironolactona si yasmine, pe motiv ca as avea si un sindrom de ovare polichistice(testosteron 0,7 la valori normale intre 0,2 si 1,0).In luna a 10-a mi-am repetat analizele si valoarea AAT-TPO a ajuns la 248(valori referinta <=20), FT4 1,1(0.8-2.0), TSH 2,1(0.4-6.1),iar doza de euthyrox a fost marita la 75 mg.Acum o saptamana am facut din nou analizele si valoarea anticorpilor a devenit 356(referinta 0-34), TSH=2,66(referinta 0.2-4.2) iar FT4 17.19(12-22). Va rog sa-mi spuneti daca este normal ca, desi tratamentul sa fie administrat, nivelul anticorpilor sa creasca in continuare si daca acest tratament pe care il iau este cel corect pentru situatia mea. Totodata, in ultimele 10 luni am luat in greutate aproximativ 10kg, poate fi cauza si dezechilibrul acesta al tiroidei pe care inca nu l-am stabilizat?Va multumesc anticipat

  3. imi cer scuze, a trebuit sa revin…era vorba de mici formatiuni nodulare la nivelul tiroidei ci nu chistice. Cel mai mare nodul masoara 8 mm. In plus am omis sa mentionez despre hipervascularizare cu semnal doppler gr. 3-4.
    Va multumesc inca o data!

  4. – vârsta – 37;
    – sexul – feminin;
    – inca nu exist? rude de gradul I diagmosticati cu boli de tiroid?;
    – istoricul: tratament impotriva astmului alergic;
    – opera?ii: chirirgie dentara(operare chist);
    – tratamente: doua tratamente pt. FIV efectuate in ultimul an – aprilie si septembrie 2010;
    – simptome: ingrasat 2-3 kg in ultimele cateva luni, dureri abdominale cate odata, respiratie greoaie uneori (posibil astm)
    – analize de laborator efectuate:TSH aprilie 2010 – 2.3 (0.27-4.2), TSH sept. 2010 – 2.7 (0.27-4.2), TSH feb 2011 – 3.36 (0.27-4.2), Free T4 – 14.5 (12-22), Anti TPO – 155 (<34), Anti tiroglobulina – 384 (<115);
    – consulturi endocrinologice anterioare – ecografie feb 2011: tiroida aspect heterogen, prezente mici formatiuni chistice, fara adenopatie latero cervicala, volum un pic marit; consult endocrinolog – suspecta de tiroidita cronica;
    – informatii aditionale: sarcina pierduta dupa FIV 2, saptamana 5-6;

    Care este parerea dv-stra fata de cele prezentate mai sus?
    Ce tratament ati prescrie dv-stra in acest caz?
    Sunt motive serioase de neliniste?

    Va multumesc anticipat! V-as fi recunoscatoare daca mi-ati raspunde si in cazul in care n-am comentat ultimul post.
    Cu respect,
    Manuela

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.