Răspunsuri la întrebări (400)

Manuela:

Domnule doctor,

Mai intai, multumesc pentru raspunsul la post-ul nr. 393.

Va rog sa priviti mai jos si sa comentati, daca este posibil, cele prescrise de endocrinologul la care m-am prezentat pt. consult:
– alimentatie fara nuci, alune, sare iodata (daca se poate)…si tot ceea ce contine iod in cantitati mai mari;
– tratament l-thyroxine 100 mcgr astfel: primele sapte zile cate un sfert de pastila, urmatoarele sapte zile cate jumatate de pastila urmand ca in continuare sa se administreze 5 zile din 7 o pastila de 100 mcgr intreaga.
Ce parere aveti?

Referinte:

– vârsta – 37;
– sexul – feminin;
– inca nu exista rude de gradul I diagmosticate cu boli de tiroida;
– istoricul: tratament impotriva astmului alergic;
– operatii: chirirgie dentara(operare chist);
– tratamente: doua tratamente pt. FIV efectuate in ultimul an – aprilie si septembrie 2010;
– simptome: ingrasat 2-3 kg in ultimele cateva luni, dureri abdominale cate odata, respiratie greoaie uneori (posibil astm)
– analize de laborator efectuate:TSH aprilie 2010 – 2.3 (0.27-4.2), TSH sept. 2010 – 2.7 (0.27-4.2), TSH feb 2011 – 3.36 (0.27-4.2), Free T4 – 14.5 (12-22), Anti TPO – 155 (<34), Anti tiroglobulina – 384 (<115);
– consulturi endocrinologice anterioare – ecografie feb 2011: tiroida aspect heterogen, prezente mici formatiuni chistice, fara adenopatie latero cervicala, volum un pic marit; consult endocrinolog – suspecta de tiroidita cronica;
– informatii aditionale: sarcina pierduta dupa FIV 2, saptamana 5-6
;

Raspuns:

– parerea mea ramane aceeasi ca in raspunsul precedent: tratamentul cu 25 mcg de Euthyrox zilnic este suficient, cel cu 100 mcg/zi, 5 zile/sapt este excesiv pentru faza in care se afla boala;

– restrictiile alimentare sunt, in opinia mea, inutile; doar cantitatile mari de iod, asa cum se gasesc in anumite medicamente sau substante de contrast ( de ex. pentru tomografia computerizata), pot deregla suplimentar tiroida;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (400)”

  1. Felicitari Domnule Doctor pentru modul in care interactionati cu cei interesati. Ma numesc Gabriel, am 45 de ani si cu circa 4 ani in urma am depistat in urma unui control medical de rutina un nodul tiroidian lateral stanga, de cca.4 cm, bine delimitat ecografic. Pana la acea ora nu l-am remarcat deoarece nu ma deranja in nici un fel. La acea ora mi s-a recomandat sa mai astept o interventie chirurgicala deoarece biopsia (cu ac) nu a indicat tesuturi maligne. Pe data de 31 ianuarie anul curent, deoarece nodulul crescuse usor si fiindca analiza patologica (tot cu ac) ridica suspiciuni pentru o leziune tumorala papilara, am suferit o tiroidectomie totala, cu evidare limfoceluloganglionara compartiment central-stang. Doctorul chirurg a preferat aceasta varianta desi examenul AP intra-operator nu a indicat indicii clare de carcinom papilar. Mentionez ca nu am avut pe nimeni in familie care sa fi avut anterior probleme cu tiroida. V-as ruga, in masura in care ma incadrez in limitele impuse pe acest forum, sa imi spuneti parerea dumneavoastra in urma examenului AP de dupa operatie, daca este sau nu necesar tratamentul cu iod radioactiv?. Buletinul histopatologic indica urmatoarele: 1. adenom medio si macrofolicular cu sclerohialinoza la nivelul capsulei si edem interstitial; 2. adenom tiroidian predominant macrofolicular cu edem interstitial, dezvoltat pe fondul unei gusi anzofoliculare cu tiroidita cronica limfocitara. Se mai remarca 2 micronoduli de carconom papilar subcapsular, clasic (4 mm) si sclerozant (3 mm) cu infiltrarea totala a capsulei; 3. tesut adipos ce include numeroase vase si filete nervoase, fara infiltratie tumorala si 4 – gusa nodulara cu arhitectura anizofoliculara, cu arii de sclerohialinoza in interstitiu. Mentionez ca locuiesc destul de departe de Bucuresti caci altfel as fi incercat sa vin la clinica unde va desfasurati activitatea. Va multumesc anticipat si va doresc sanatate si sa ramaneti la fel de apropiat de cei interesati de problemele tiroidei. Cu stima

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.