Răspunsuri la întrebări (417)

Cristina:

Buna ziua

Numele meu este Cristina si cateva intrebari

Pe scurt mai intai – am 30 ani si am fost operata in octombrie 2010 – tiroidectomie totala , avand diagnostic gusa polinodulara ; la rezultatul histopatologic postoperator :
1) carcinom papilar multifocal,lob stang tiroidian invaziv marginal 1,5/1.3 cm de tip varianta foliculara , focar lob drept 0.4/0.3 cm focar incapsulat , marginal
2) parenchim de fond polinodular cu noduli de adenomatoza ,cu epitelii cu aspect hiperfunctional , sclerohialinoza circumscrisa cu calcificari .

Am facuta programare pentru terapia cu I131 in mai 2011 ;

Intrebarile mele sunt :

1) dupa operatie am luat in continuare in greutate aprox 3-4 kg – am in prezent 75 kg si 1.61 inaltime ; mai are vreo lagatura cu tiroida cresterea in greutate dupa operatie ?
mentionez ca iau euthyrox 125 /zi , iar TSH – 2.47 , FT4 – 1.2 ( analizele sunt facute la parhon ) ;

2) dupa terapia cu iod radioactiv – in cat timp se elimina radiatiile din corp?
intreb pt ca am un copil de 2 ani si tb sa stiu daca este sigur pentru el sa stea langa mine cand ma intorc din spital si daca hainele si obiectele personale care le voi folosi in spital pe perioada terapiei cu iod , le mai pot folosi si acasa in continuare ( dupa ce le voi spala in prealabil )

va multumesc

Raspuns:

 1. daca TSH-ul este mentinut in limite normale, nu; oricum, in cazul dvs nivelul TSH trebuie mentinut sub limita inferioara a normalului (in jur de 0.1 μUI/ml) pentru a scadea riscul evolutiei/persistentei/recidivei bolii; o doza de 150 μg/zi de Euthyrox va duce, cel mai probabil, TSH-ul in zona recomandata; retineti, doar deficitul de hormoni tiroidieni (TSH peste limita superioara a normalului) poate determina crestere in greutate;
 2. cele mai clare indicatii le veti primi chiar de la personalul sectiei de terapie izotopica; de principiu, intr-o saptamana de la administrare se elimina cea mai mare parte din radioiod si contactul (nu foarte strans) cu copiii este permis; hainele de spital ar trebui depozitate separat  o perioada mai lunga de timp (sau distruse), spalatul nu este foarte eficient in indepartarea unor surse de radiatii;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

3 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (417)”

 1. Buna ziua,
  Am 30 de ani si in urma unor probleme de sanatate ( palpitatii, insomnie, oboseala ) am facut un consult endocrinologic.
  TSH – 0,547
  ATPO – 15
  Primul medic mi-a pus diagnosticul de hipertiroidism subclinic si mi-a dat tratament Tyrrozol 5mg/zi.
  Al doilea medic , la aceleasi analize , mi-a dat saiau 2 luni calciu si magneziu si a mentionat ca acest tsh scazut este din cauza perioadei stressante prin care am trecut.
  Eu acum nu stiu ce sa fac.
  Astept cu mare interes raspunsul dvs.
  Va multumesc anticipat!!

 2. Buna ziua!Am 36 de ani,am fost diagnosticata cu hipertiroidie in urma cu un an,in urma sfaturilor dvs am reusit sa ajung la valori normale ale TSH 1,26.
  Am avut valori normale timp de 5 luni.Acum sunt insarcinata -12saptamani,am urmat tratament cu gynipral la indicatia medicului ginecolog,problema este ca acum mi-a scazut iar TSH.. 0.300
  Medicul endocrinolog mi-a zis ca nu pot lua trat cu Thyrozol pe perioada sarcinii,intrebarea mea este daca aceasta scadere a TSH-lui poate fi cauzata de gynipral si daca pot luat trat. cu Thyrozol 2.5-mg/zi(fara a afecta fatul).Medicul ginecolog mi-a spus sa nu iau deocamdata nici un tratatment,ma intreb totusi daca nu exista riscul sa pierd sarcina mai tarziu din cauza tiroidei sau ca bebe sa fie cu probleme.

 3. Buna ziua d-le doctor,

  V-am mai scris la intrebarea nr.386. Am refacut analiza TSH dupa 6 saptamani de la marirea dozei la 50mg. Valoarea este acum de 1.9095 µIU/ml, in limite normale si sub valoarea de care imi spuneati, pentru cazul meu, in care imi doresc o viitoare sarcina. Lucru pentru care tin sa va multumesc!
  Luna trecuta am facut o vizita si la medicul la care am fost in toamna (pierderea sarcinii) si mi-a mai dat sa fac TSH, LH, DHEAS si prolactina, pe care le voi face in primele 3 zile ale CM.
  Progesteronul facut in ziua 21 a iesit 0.5 ng/ml. Cu toate ca stiu cand ar trebui sa aiba loc ovulatia la un CM normal, in cazul meu intuiesc ca a avut loc dupa ziua 21, daca este posibil…(au fost mai multe semne dupa care am concluzionat asta). As dori sa repet luna urmatoare prin ziua 27 daca si dvs credeti ca ar fi bine. CM este mai dereglat acum ca niciodata (2 sangerari in ianuarie, lipsa CM si acum dupa 37 de zile).
  As dori sa vin la dvs dupa ce fac si celalalt set de analize date de ginecolog si dupa o alta ecografie eventual. Avand in vedere valoarea actuala a TSH ce-mi recomandati? Sa continui cu aceeasi doza si sa renuntam la protectie, in vederea obtinerii unei sarcini?

  Va multumesc, ca de obicei pentru raspunsurile si sfaturile foarte utile!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.