Răspunsuri la întrebări (424)

Soanca Madalina:

Buna seara domnule doctor,

Problema este cu mama mea (58 ani, cca 1.55 m inaltime, aprox. 60 kg)care acum aproximativ o luna si-a facut o ecografie si a descoperit ca are un nodul tiroidian pe lobul stang, de fapt cred ca este vorba de 2 noduli. Comentariul de la ecografie a fost urmatorul: LOB STANG:
– contururi intrerupte
– ecostructura: in 1/2 inferioara prezinta un nodul izoecogen, neomogen, cu elemente vasculare prezente in interior, accentuate periferic, de 13/19/23.5 mm; medial si superior de acesta, nodul hipoecogen 2.3/3/4 mm
– dimensiuni lob 14.8/18/51
– flux circulator normal
– latero-cervical bilateral adenopatii semnificative
In urma ecografiei a facut urmatoarele analize:
– calcitonina rezultat: < 2 (valori normale: < 13 pg/ml)
– free T4 rezultat: 1.09 (valori normale: 0.7-1.48 ng/dl)
– TSH rezultat 1.8343 (valori normale: 0.35-4.94 micro UI/ml)
– prolactina rezultat: 7.23 (valori normale: 1.2-29.93 ng/ml)
– cortisol seric rezultat: 21.6 (valori normale: ante-meridian: 3.7-19.4 ug/dL; post-meridian: 2.9-17.3 ug/dL) – (precizez ca proba i-a fost recoltata dimineata in jurul orei 8:00).
– LDL rezultat: 173 valori normale: <130 ; mai mare de 160 exista risc

In urma ecografiei si a acestor analize i s-a recomandat efectuarea punctiei cu ac fin.

Precizez ca nu prezinta gusa, sora mamei a fost operata de glanda in jurul varstei de 20 de ani dar din cate am inteles nu trebuia sa fie operata.
In plus mama mea mai sufera de hipertensiune arteriala, glaucom, are o operatie de histerectomie totala. Greutatea pe care o are nu a variat in ultimii ani insa din cate imi amintesc se plange de foarte mult timp (cativa ani) ca in momentul in care se supara parca are o „gheara in gat”.

Va rog sa imi spuneti care este parerea dvs. cu privire la cele de mai sus si daca este obligatoriu sa isi faca aceasta punctie (este foarte speriata si spune ca in cazul in care isi face aceasta punctie iar nodulul/nodulii sunt maligni mai mult imprastie acele celule in corp).

Va multumesc mult.

Raspuns:

– punctia tiroidiana cu ac subtire este cea mai buna solutie;

– mama dvs are un nodul tiroidian de dimensiuni apreciabile, vascularizat la interior, ca carui natura (benigna/maligna) trebuie lamurita; pentru aceasta, exista doua posibilitati:

  1. operatia de indepartare a tiroidei, cu examinarea ulterioara a tesutului excizat; daca tinem cont de faptul ca majoritatea nodulilor tiroidieni sunt benigni, exista o mare sansa ca operatia sa se dovedeasca post factum nenecesara; dupa operatie va trebui sa urmeze tratament de subtitutie cu l-tiroxina toata viata;
  2. punctia tiroidiana; este minim invaziva, nu este mai dureroasa decat o injectie intramusculara si se poate face in ambulator; lamureste situatia in peste 90% din cazuri, iar operatia se va face doar daca nodulul este malign sau cu suspiciune mare; daca nodulul este benign, este suficienta monitorizarea ecografica periodica;

– nu voi inceta sa repet un lucru de cate ori va fi necesar: PUNCTIA TIROIDIANA NU CRESTE IN NICIUN FEL RISCUL DE DISEMINARE A UNUI EVENTUAL CANCER!

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.