Răspunsuri la întrebări (441)

andra:

Buna ziua,am 35 de ani si sunt insarcinata in 4 luni.Recent mi-am facut analize si rezultatele au fost urmatoarele:
TSH-0.043 mIU/L (val norm-0.46-4,68)
Total T3-3.17nmol/L (val norm-1.49-2.60)
Total T4-175 nmol/L (val norm- 71.2-141.0)
sunteti de parere ca ar trebui sa iau ceva tratament?
Exista tratament care sa nu afecteze fatul si care sunt riscurile atat pentru mine cat si pentru fat in situatia data?Multumesc!

Raspuns:

– TotalT3 si TotalT4 nu sunt analize adecvate in sarcina; sarcina duce la o productie importanta de estrogeni care, la randul lor, determina sinteza crescuta a unor proteine care leaga hormonii tiroidieni; in concluzie, nivelul total (hormon legat de proteina+hormon liber) creste, pe cand nivelul hormonilor liber (fractia libera) ramane in limite normale; doar fractia libera a hormonilor tiroidieni are actiune specifica si este importanta;

– inainte de orice decizie legata de tratament ar trebui masurat nivelul FreeT4 (fara FreeT3) si efectuat un consult endocrinologic pentru a vedea daca exista manifestari clinice de hipertiroidie;

– nivelul TSH nu este influentat de sarcina si arata intr-adevar un exces de hormoni tiroidieni; acest exces poate fi tranzitor si lipsit de importanta sau poate fi aparut in contextul unei boli tiroidiene; asa cum am precizat mai sus, o decizie se poate lua doar in urma unei evaluari directe;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (441)”

  1. Dr. Claudiu Ţupea

    @Zelena
    Raspunsurile mele au rolul de a-i ajuta pe cititori sa inteleaga mai bine problemele de sanatate cu care se confrunta. Totusi, un tratament se stabileste si se urmareste DOAR in urma unei consultatii, chiar daca altenativa on-line pare mai comoda.

  2. Domnule doctor,
    Mi-ati mai raspuns la intrebarea 421 ,conf.recomandarilor dvs am facut si antitiroglobulina si ATPO , ptr edificarea diagnosticului.
    TSH – 6,223 (valref 0,4-4 mlUL)
    FT4 – 1,418 ( val ref 0,8-2mg/dl )
    Tiroglobulina 71,67 ng/ml ( ref 1-78 ng/ml)
    ATPO – 158 IU/ml ( val ref < 5,6 IU/ml ) Este tiroida autoimuna ?
    Si ce doza de eutirox ar fi indicata ptr reglarea TSH ( in prezent iau 25 mg.
    Va multumesc ,

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.