Răspunsuri la întrebări (522)

alina:

Buna ziua.Ma numesc Alina,si am 40 de ani.Acum doi ani am fost operata la Mures de carcinom papilar tiroidian,unde mi sa facut tiroidectomie totala.Am facut apoi tratament cu iod la Cluj,si totul parea ok.Anul acesta,acum o saptamana,am fost la Cluj la controlul anual,iar dupa o pauza de doua saptamani de eutyrox,mi-au iesit analizele;anti-tiroglobulina 12ul\ml:tsh 1,92qul\ml;tg<0,1.De la Cluj mi sa spus sa mai fac o pauza de inca doua saptamani de eutyrox,dupa care vom reface analizele.Acasa,adica in Mures,azi mi-am facut eco la tiroida,unde analiza mi-a iesit asa;lob drept;4,6\5\11mm;lob sting 9\6\16mm,istm;fina lama de parenchim nemasurabila;toroida restanta fara modificari focale de structura chistice,nodulare sau parenchimatoase evidente ecografic in prezent;fara adenopatii laterocervicale suspecte..Ce poate insemna asta,deoarece mi sa spus dupa operatie ca mi-a fost extirpata tiroida in totalitate,ca nu mai am nici o bucatica ramasa.Tiroida se poate regenera?
Sunt foarte nedumerita,exista varianta sa se fi dezvoltat o tumoare pe locul tiroidei cu aceeasi forma ca si glanda?
astept cu mare interes raspunsul si va multumesc anticipat.

Raspuns:

– in primul rand, masurarea tiroglobulinei la un pacient operat si iradiat pentru carcinom papilar tiroidian ar trebui facuta la 6 saptamani de la oprirea Euthyroxului, astfel incat nivelul TSH sa fie cel putin 25 μUI/ml; doar in aceste conditii analiza are sensibilitatea maxima pentru a detecta eventualul tesut tiroidian restant – potential malign; va rog sa cititi cu atentie articolul dedicat;

– totusi, chiar si la TSH de 1.92 μUI/ml, o tiroglobulina nedetectabila este un rezultat incurajator; recomandarea mea este sa mai ramaneti fara Euthyrox inca 4 saptamani, astfel incat sa perioada totala sa fie de 6 saptamani si apoi sa repetati TSH si tiroglobulina (fara anticorpi anti-tiroglobulina);

– ecografia tiroidiana prezentata este, intr-adevar, ciudata in contextul general; acel tesut tiroidian nu are ce sa caute acolo si nu se „potriveste” cu nivelul nedetectabil al tiroglobulinei; prezenta reala de tesut tiroidian pe acea zona ar insemna recidiva bolii; pentru ca, in general, tesutul tiroidian care ramane dupa operatia pe glanda tiroida nu mai are acelasi aspect ecografic ca tiroida unui pacient neoperat, exista posibilitatea unei erori de interpretare; primul pas este sa repetati ecografia intr-un centru cu experienta (de ex. Cluj); daca se confirma concluziile din prima ecografie, trebuie facuta o scintigrafie cu radioiod; doar daca la scintigrafie zonele respective capteaza iodul se confirma recidiva si atunci tratamentul trebuie reevaluat (radioiod ± operatie);

– scintigrafia, daca va fi necesara, poate fi facuta peste 4 saptamani, odata cu recoltarea TSH si tiroglobulina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (522)”

  1. buna ziua ma numesc geanina,am 32 de anii si in luna februarie am fost diagnosticata cu tiroida cronica autoimuna cu hipotiroidie.anti TPO 849.00/Ul/ml TSH 5.80 …… 0.5-4.5 .mi s-a prescris Euthyrox 50 mg/ zi. am facut ecografie si mi-a esit urmatoarele rezultate: 1 L 2.00 CM 2 L 1.64 CM 3 L 0.44 CM 4 L 1.66 CM 5 L 1.68. CM B FRQ 10.0 MH2 GN 48 E/A2/4 MAQ D/O D 5.0 CM DR 84 FR 20 HZ AO 100%.dupa ce am luat treatamentul acesta timp de 3 lunii mi am refacut analizele rezultatele fiind: TSH 4.19 UL/ML 0.35-4.94 si mi sa prescris tratamentul euthyrox 75mg/zi calciu cu vitamina D 2 capsule /zi Vigantoletten 1000ul 1 cpr/zi Magne B6 2 cpr/zi . Dar eu tot ma simnt rau am starii de oboseala,ochii umflatii,nu am putere in picioare ma simnt moale, ametita si am starii de somnolenta si transpir foarte rau. Va rog sa mi spuneti ce pot face ca sa mi revin. va multumesc astept raspunsul dumneavoastra.!

  2. Buna ziua,

    Am 27 ani si in dec 2008 mi s-a descoperit intamplator un nodul la tiroida – lobul stang, dimensiuni 1,5/ 0,8/ 0,8 cm, intens vascularizat, cald la scintigrama cu Tc. In familie nu exista nici un caz de probleme de tiroida. Nu mi s-a dat nici un tratament, valorile TSH fiind normale 2,1 (val normale 0,5-4,5) La fiecare 6 luni am facut eco si analize hormonale, totul este la fel. Vara trecuta am facut o punctie la Medlife – totul OK.

    Acum sunt insarcinata in 24 saptamani.

    La mijl lunii aprilie, sapt 13 sarcina, TSH 1,22 (val normale 0,4-4), AntiTPO < 5 (normal 5-35), FT4 12,38 (val normale 11,5- 22,7), eco aratand o crestere de 2 mm a nodulului.

    In luna iunie, la inceput, in sapt 20 sarcina, FT4 a scazut sub normal, avand valoarea 10,25 (val normale 12- 22,7), TSH 1,52 (normal intre 0,27 – 0,42). La repetarea analizelor, la alt laborator, doua zile mai tarziu FT4 0,94 (limite 0,7-1,48), FT3 2,85 (1,71-3,71), TSH 1,1525 (0,35-4,94).

    Acum, la inceputul lui iulie, sapt 24 sarcina am facut analize in 3 locuri

    Rezultate:
    TSH 1,26 (0,27 – 4,2)
    FT4 11.22 (12 – 22)- scazut

    Alt laborator

    FT4 0,89 (0,7-1,48)- in limite

    Alt laborator:

    FT4 10,4 (12 -22) – scazut

    Nu iau nici un tratament in continuare si nu stiu ce sa fac!
    Ce efecte pot avea aceste fluctuatii a lui FT4 asupra copilului? Nici nu stiu ce sa cred, care analize sunt bune si care nu. Este adevarat ca FT4 ar trebui sa aiba o valoare mai ridicata in sarcina astfel incat totul sa fie bine cu bebelusul? Chiar daca incep acum vreun tratament, ce efecte poate avea asupra copilului perioada aceasta presupunand ca din 15 aprilie cand au iesit OK FT4, ATPO si TSH, FT4 a scazut brusc si nu a mai fost suficient pentru bebe? Este vorba de 10 saptamani de sarcina la mijloc?

    Va multumesc foarte mult pentru raspuns

    Cu respect

    Ana

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.