Răspunsuri la întrebări (528)

Dana:

Buna ziua,

varsta:24 ani
fara boli de tiroida in familie

Acum 3 saptamani am fost la un cabinet endocrinologic pentru ca am descoperit o umflatura in partea dreapta a traheei.
Rezultatul ecografiei este acesta: Tiroida/ structura hipertrofia lobului drept care este ocupat in cele 2 treimi inf de o mare formatiune nodulara bine delimitata inomogena (parenchim izoecogen si multiple zone de lichefiere) masurand 9.85 ml (32.2mm in diam max). Cranial fata de aceasta formatiune se evidentiaza alte 2 formatiuni cu aspect similar si diam 7.3 respectiv 7.2mm. Lobul tiroidian stg cu volum normal, prezinta mediolobar o formatiune mixta, predominant transonica cu diam de 7mm.
Vascularizatie formatiunea este intens vascularizata peri si intranodular, vascularizatia intranodulara avand aspect regulat in spite de roata. Lobul stg este normal vascularizat, formatiunea descrisa este avasculara.
Adenopatie nu se evidentiaza adenopatie satelita laterocervicala.
Traheea este amprentata si deviata spre stg.

VDR = 14.6ml
VST = 4.44ml
Interpretare: distrofie nodulara lobara dr cu macronodul compresiv

In urma rezultatului mi s-a spus ca trebuie interventie chirurgicala pentru ca nodulul este prea mare.Exista si o posibilitate de tratament, totul depindea de TF4 si TSH, analize care mi s-au dat sa le fac. Rezultatele sunt:
FT4 19.2 pmol/L valori de referinta 12-22
TSH 1.35 valori de referinta 0.27-4.2

In urma rezultatelor mi s-a prescris Thyrozol de 5mg (3*1tn/zi 5 zile, 2*1tn/zi 5 zile dupa care cate o tableta pe zi)si interventia chirurgicala, respectiv scoaterea lobului drept in luna septembrie la sfarsit.

Am fost la un alt medic care mi-a pus aproximativ acelasi diagnostic, diferenta e ca acum trebuie extrasa toata glanda tiroida.
Ce ar trebui sa fac? Nu exista o alta varianta?
Trebuie sa precizez ca iau si anticonceptionale Logest. Ambii medici au spus ca nu are nici o influenta.

Va multumesc anticipat

Raspuns:

– tratamentul cu Thyrozol se recomanda atunci cand tiroida produce hormoni in exces (hipertiroidie), iar rolul medicatiei este de a reduce fabricarea acestor hormoni; totusi, analizele prezentate (TSH si FT4) sunt in limite normale si atesta ca nu este prezenta o forma de hipertirodie; in aceste conditii nu vad justificarea Thyrozolului;

– daca este posibil, este bine sa faceti o scintigrafie tirodiana cu radioiod pentru a vedea daca acest nodul capteaza iodul (nodul „cald” – 99% benign) sau nu (nodul „rece”); un nodul captant se poate trata si cu iod radioctiv, nu doar chirurgical; daca nodulul este necaptant („rece”) operatia este singura solutie; la un nodul rece trebuie de asemenea luata in calcul posibilitatea unei malignitati; masurarea calcitoninei este recomandata la un nodul atat de mare;

– nu exista niciun fel de medicament care sa „topeasca” sau sa determine „resorbtia” unui nodul de asemenea dimensiuni;

– intr-adevar, contraceptivele nu au legatura cu aparitia nodulului;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.