Răspunsuri la întrebări (634)

Luminita:

Buna ziua!
am 38 de ani,sex femeiesc,nu am rude de gradul 1 cu boli tiroideine,cel putin daca au,nu au fost depistate.In antecedente,m-am tratat de hiperprolactinemie post-partum,timp de 10 ani cu bromocriptina,neavand niste titruri mari de hormon,dar oricum peste limita superioara insotita si de galactoree,fara prolactinom.Dupa cei 10 ani am intrerupt,la sfatul medicului,nivelul prolactinei fiind in jurul limitei superioare insotit si de o galactoree reziduala,mica,dar prezenta.M-am prezentat dupa 3 ani de la ultima vizita la endocrinolog,pentru o durere la sanul stang.MEdicul,cunoscandu-mi trecutul endocrinologic,mi-a facut un set de analize si echografii.Rezultatele la echografii sunt asa,pe scurt:la san:tesut hiperecogen cu dispozitie lamelara(?) si in placard periareolar extern.segmentar ectazii … prioritar periareolar,fara microchisturi,fara leziuni nodulare axilare si mamare.concluzia:mastopatie difuza.LA tiroida:dreapta:central si in contact cu capsula posterioara…… nodular 11/12,4mm cu mici arii de remaniere chistica si rare microcalcificari,capsula ingrosata posterior,semnal doppler redus intratiroidian si intranodular;stang:posterior,central si lateral proces de nodularizare neomogen,hipoecogen 10,5/12 mm,mici arii de remaniere chistica,posterior si lateral intranodular,microcalcificare interstitiala.aparent,fara adenopatie peritiroidiana.Dimensiuni:TD:16/23,5/21 mm;TS:13,5/17/11,5 mm.
Rezultate analize:anti-tiroglobulina 23 (N<115),anti-tpo 51N(<34),prolactina 552 (N 72-511),FT4 17,1 (N12-22),TSH 2,44 (N-0,27-4,2),calcitonina <2 (N<13).
Concluzia:tioroidita autoimuna,tratament-euthirox -tablete de 100,dupa o schema de crestere graduala.
Mentinionez ca menstrele vin regulate,dar ca durata sint scurte 2 zile si cantitativ f.f.putin.Alte simptome,deocamdata,nu am.
Multumesc pentru atentie si va urez din inima, toate cele bune sa vina spre dumneavoastra!

Raspuns:

– ecografia tiroidiana arata prezenta unor noduli tiroidieni, fara a descrie modificari sugestive de tiroidita cronica, iar un nivel usor crescut al ATPO nu stabileste, singur, diagnosticul de tiroidita cronica; in aceste conditii nu gasesc justificat tratamentul cu o doza asa de mare de Euthyrox;

– in opinia mea, pe baza datelor prezentate, este suficienta la acest moment monitorizarea ecografica periodica, fara vreun tratament;

– de asemenea, nivelul prolactinei este nesemnificativ crescut; galactoreea persistenta este, cel mai probabil, cauzata de o patologie intrinseca a sanului si nu de o tulburare hipofizara;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.