Răspunsuri la întrebări (691)


Nicoleta Ruse:

Buna ziua,
Excelent site-ul si felicitari/multumiri in primul rand pentru tenacitatea cu care raspundeti.

Am 36 ani, si fac regulat analizele de tiroida intrucat la un moment dat mi s-a spus ca am o gusa usor marita volumic (desi analizele au iesit intotdeauna in parametrii normali).Acest pachet de analize specifice tiroidei le fac de 7-8 ani de zile.
– sora mamei operata de tiroida acum multi ani
– istoric: zona ovarelor sensibila (interventie chirurgicala pt eliminare chist ovarian 7cm, la 31 ani, cu pastrare ovarului), in urma cu un an abces al glandei bartholin (interventie pentru inlaturare ‘camasa’ acestuia).
– in urma cu 2 ani identificare chist tiroidian de 4mm (‘Lob drept tiroidian: diametru longitudinal 34mm, diametru transversal 16mm; diametrul antero-posterior 13mm, volum 3.61cc; ecostructura difuz neomogena cu o mica imagine chistica de 4/3 mm in 1/3 medie, strict tronsonica. ISTM tiroidian cu grosime 2.5mm, ecostructura normala;)
– in urma cu o luna identificarea faptului ca este de fapt un nodul (‘Usoara hipertrofie tiroidiana difuza, iar la nivelul lobului drept in treimea inferioara, prezinta un nodul hipoecogen, bine vascularizat, cu diametrul de 5,4/2,9 mm’)
– ieri am obtinut si analizele de tiroida, care au urmatoarele valori:
Analiza Rezultat Referinta normala
ATG(TAK) 10.1 <=115
ATPO <5 [5 – 34)
T3 1.62 [1.3 – 3.1]
FT4 16.39 [12 – 22]
TSH =0.962 [0.270 – 4.20]

Am greutate constanta (ca cea din adolescenta): 55-56kg / 170cm

Imi puteti, va rog, spune ce reprezinta aceasta valoare sub limita normala a ATPO? Am observat ca in genere, aceasta valoare este foarte crescuta…am o problema cu gestionarea iodului? Exista tratament pentru a aduce in parametrii normali aceasta valore ATPO?

Azi voi face oricum si o programare la dvs.
Multumesc frumos,
Cu stima,
Nicoleta

Raspuns:

– ATPO sunt auto-anticorpi, adica anticorpi care ataca tesuturi proprii; acestia reprezinta o anomalie, deoarece in mod normal sistemul imunitar recunoaste componentele organismului ca fiind proprii si le tolereaza; deci nu exista un nivel „prea mic” al ATPO, important este sa nu fie crescut;

– nodulul/chistul respectiv poate sa fie real sau poate fi de fapt un vas de sange, gresit interpretat ca un chist; chiar daca e vorba de un nodul, la 5.4 mm nu este necesara decat supravegherea ecografica periodica;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.