Răspunsuri la întrebări (817)

Andra:

Buna seara,

Am 26 de ani, 49 kg, am descoperit ca am tiroidita cornica autoimuna cu hipotiroidie in 2007, de atunci urmez tratament cu eutirox, pe doza de 100.
De cativa ani am observat ca in perioada ovulatiei, premenstrual si uneori menstrual am extrasistole, cateva doar. Nu am bagat de seama, insa din februarie anul acesta am avut timp de 1 luna zilnic extrasistole (simteam o bataie mai puternica, precedata de o pauza). Eu numaram cam 100 pe zi, am fost la cardiolog, la ekg nu-mi iesea nimic in neregula, eco cordul perfect, mi-am pus un holter la o policlinica privata mi-au iesit cateva extrasistole ventriculare. Insa dupa maxim o sapt de la investigatii mi s-au rarit, nu am mai avut zilnic, ci doar ovulatoriu si premenstrual. Insa la vreo 3 saptamani dupa aceste episoade de extrasistole, noaptea din timpul somnului ma sculam brusc cu pulsul accelerat (150 btm). Am fost iar la cardiolog mi-am mai pus un holter, de data aceasta nu s-au mai inregistrat extrasistole, insa nici tahicardia nu am avut-o cand am pus acel holter. Mentionez ca tahicardia apare tot premenstrual, uneori ovulatoriu si menstrual. Din februarie, lunar am episoade de tahicardie doar noaptea, din somn. In maxim 2 min pulsul revine la normal, fara tratament. Uneori cand am tahicardie noaptea am si extrasistole.
Nu stiu daca e coincidenta sau nu faptul ca apare tahicardia si extrasistolele doar in functie de ciclul menstrual.
Cardiologul nu mi-a zis din ce cauza se produc aceste aritmii. La endocrinolog am fost in iunie, nici el nu mi-a putut spune nimic.
Eu totusi as vrea sa depistez cauza. Mentionez ca am probleme si cu libidoul, in sensul ca simt nevoia de a face sex doar de maxim 2 ori pe saptamana, nu stiu daca e normal. Nu am o activitate sexuala regulata, sotul meu fiind plecat din tara cate 4 luni de zile, de 2 ori pe an. Sta acasa 2 luni de zile, deci cam 4 luni de zile pe an in care am activitate sexuala. Precizez ca nu iau anticonceptionale. Am mai observat ca simt destul de des spasme ale muschilor, insa valorile sangvine ale mineralelor (calciu, magneziu, potasiu sunt in limite), am doar o usoara anemie normocroma normocitara cu hemoglobina de 11, cea mai mica valoare fiind 10,5 si feritina scazuta aproape de valoarea 3, valorile acestea fiind in luna iunie, pentru care am primit un tratament cu fier timp de 6 luni. Din 2008 hemoglobina imi iese 11, iar feritina niciun doctor nu m-a pus sa o fac, asa incat am facut-o de una singura dupa ce am citit pe internet, iar medicii cu toate ca depozitul din tesut era mult sub limita nu mi-au prescris fier, abia cand un alt doctor a vazut ca depozitul e aproape de valoare 0, mi-a dat fier. De 3 luni iau fier zilnic.
As vrea sa stiu si parerea dumneavoastra in legatura cu problema mea, un medic ginecolog de pe un site mi-a zis sa fac analize la glanda suprarenala, este nevoie de asa ceva?
Ar putea fi aceste aritmii produse hormonal? Sau din ce alte cauze ar putea sa apara?

De asemenea as vrea sa va spun de sotul meu care si-a descoperit aceeasi problema la tiroida ca mine, autoimuna si hipo in ian 2012, de atunci a inceput tratamentul, momentan ia 75 si 50 combinat dupa care ramane pe 75 pana vine din voiaj si isi poate face iarasi analizele.
Are varsta de 26 de ani, 94 kg si 1,76 m. Restul analizelor ii ies ok, acidul uric il are 7,2 (val ref pana in 7) si tgo si tgp sunt marite peste 40. Si-a facut si acth-ul si cortisolul seric si i-au iesit usor crescute, cortisolul urinar a iesit ok, insa analizele au fost facute la laborator. Endocrinologul nu i-a recomandat acth-ul si cortisolul, eu m-am gandit sa le faca….dar nu stiu daca era cazul, dar daca i-au iesit crescute m-am cam ingrijorat, dar am inteles ca pe stres ies asa. E cazul oare sa si le faca in spital?
El are o problema de la varsta de 17 ani a observat, in momentul in care face putin efort si transpira sau e cald, de la efort ii ies bubite rozalii pe corp, mici, in special pe burta, piept, maini uneori si fata. De curand mi-a zis din voiaj ca de la caldura si efort i-au iesit si in cap si ca il mananca uneori.
Dermatologii nu i-au dat niciun raspuns. Ce ar putea fi aceasta reactie si as vrea sa stiu daca e grav si daca ar trebui sa-si faca si alte investigatii.

Va multumesc pentru ajutorul acordat si pentru rabdarea dumneavoastra,

Raspuns:

– in cazul dvs este foarte simplu de verificat daca tulburarile de ritm cardiac au legatura cu tratamentul de substitutie cu Euthyrox: trebuie masurate nivelurile TSH si FreeT4; daca acestea sunt in limite normale, inseamna ca ca exista alta cauza; daca se dovedeste ca tratamentul este excesiv (TSH supresat ± FreeT4 crescut), doza trebuie redusa;

– deficitul de fier nu are legatura nici cu tiroida, nici cu glandele suprarenale; testele pentru functia suprarenalelor se fac doar daca exista manifestari clinice care sugereaza o afectiune a acestor glande;

– in cazul sotului dvs, tratamentul cu Euthyrox trebuie sa mentina nivelurile TSH si FreeT4 in limite normale; nivelurile ACTH si cortizol seric trebuie interpretate de un endocrinolog dupa un consult direct ; doar dupa aceea se poate decide o repetare; oricum, analizele facute pe fara indicatie, doar din anxietate, adesea mai mult incurca decat sa ajute;

– nu cred ca leziunile cutanate descrise au vreo cauza endocrina;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

1 thought on “Răspunsuri la întrebări (817)”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.