Răspunsuri la întrebări (816)

Maria:

Buna seara,
am fost diagnosticata anul trecut cu tiroidita Hashimoto,cu un Tsh de 13,9 ;am luat 25 micrograme euthyrox ptr 6 luni,tsh-ul de 1,4;sm continuat cu 25 mcg de euthyrox pana in iarna cand am facut o pauza de 3 luni(tsh de 1,3),conform indicatiilor date de dna doctor;trebuia sa merg la un control,prin iulie,nu am ajuns(dna doctor in concediu,dupa aceea am plecat eu);saptamana trecuta cred ca am trecut in hipertiroidie(presupun)cu palpitatii,stari de nervozitate,transpiratie,plans,etc);am intrerupt tratamentul cu euthyrox de vreo 6 zile,pentru ca imi era foarte rau(simptomele de hipertiroidie).Acum de vreo 3 zile simt niste frisoane,dar in acelasi timp am temperatura ridicata(maini si picioare reci,restul corpului cu temperatura ridicata),letargica.
Ieri am facut analizele la Synevo: FT4 este de 15,9(val de referinta 12-22),iar tsh este de 2,42(0,27-4,2);
Credeti ca se incadreaza in limite normale,sunt programata la un consult luni si credeti ca ar fi bine sa reiau sau nu tratamentul pana atunci?

Raspuns:

– in cazul unei tiroidite Hashimoto este neobisnuit ca, plecand de la un TSH de 13.9 μUI/ml, functia tiroidiana sa se normalizeze sub 25 micrograme de Euthyrox (o doza mica) si sa ramana  apoi in limite in absenta oricarui tratament de substitutie;

– in mod normal o tiroidita autoimuna/Hashimoto se confirma prin teste de laborator (ATPO ± anticorpi anti-tiroglobulina crescuti) si modificari ecografice caracteristice; dvs nu ati precizat daca aceste investigatii s-au facut la momentul diagnosticului;

– ultimele analize efectuate EXCLUD o forma de hipertiroidie; de fapt, se exclude o cauza tiroidiana pentru toate simptomele descrise; cele 2 teste, in special TSH, NU se modifica semnificativ dupa doar 6 zile de oprire a tratamentului;

– tratamentul cu Euthyrox ar trebui urmat doar daca intr-adevar este vorba de o tiroidita Hashimoto, obiectivul fiind mentinerea TSH si FreeT4 in limite normale;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

 

2 thoughts on “Răspunsuri la întrebări (816)”

  1. buna seara acum 2 saptamani am facut set de analize si ecografie tiroidiana , rezultatele sunt: tiroide cu dim.la limita superioara a normalului difuz neomogena,micropolinodulara cu nodului hipoecogeni de pana la 0,67 cm .circulatie normala bilateral latero cervical multiple adenopatii cu caracter inflamator.
    ATPO ; REZULTAT 47,49 VAL.DE REFERINTA 0-34
    CORTIZOL :528.7 VAL. REF.am cortisol 171-536 /pm cortisol 64-327
    FREE T4 : 18.01 VAL.REF. 12-22
    ACTH: 18.3 VAL.REF 0.0-46.0
    TSH:1.77 VAL. REF.0.27 – 4.20
    AC. anti Tiroglobulina:513.1 val. ref. 0-115
    DIAGNOSTIC:HIPERTIROIDITA CRONICA AUTOIMUNA
    Iau de 1 an si 5 luni euthirox de 25 mg ,dupa aceste analize raman tot pe aceasta concentratie ,credeti ca este suficient?
    Am in anumite zile dureri ale glandei tiroide ,ma enervez f repede ,imi cade parul credeti ca are legatuara cu aceasta boala? iar pt aceste multiple adenopatii ce este de facut?
    Va multumesc

  2. Buna seara,
    Ma numesc Mihaela si am 38 de ani.
    Acum 4 ani am fost diagnosticata cu tiroidita autoimuna/Hashimoto.
    Valorile analizelor de laborator de atunci au fost:
    * FT4 – 16
    * TSH – 1.49
    * Anti-TPO – (> 600)- 983.20
    Tratament prescris atunci:
    * Novothyral
    * Selezin

    Anul acesta in mai, am repetat analizele si valorile au fost:
    * TSH – 1.91
    * Anti-TPO – 824.30
    * Testosteron – 0.86
    * DHEA-SO4 – 2.40
    Tratament prescris atunci:
    * Euthyrox de 50

    Am repetat analizele acum, in octombrie si valorile sunt:
    * TSH – 1.48
    * FT4 – 1.50
    * Anti-TPO – 951

    Acum 4 ani mi s-a spus ca e recomandat ca valoarea analizei Anti-TPO sa nu creasca si, din pacate, a crescut dupa ce am schimbat tratamentul.
    La analizele din mai s-a vazut o scadere a valorii din 2008, dar la cele de luna aceasta s-a vazut o crestere.
    Va rog sa-mi spuneti care ar putea fi cauza/cauzele cresterii valorii; daca poate fi doar medicamentul administrat, dozajul lui sau poate exista o alta cauza.
    Multumesc.
    Mihaela.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.