Răspunsuri la întrebări (823)

Magda Goia:

Buna ziua ,Sant din Cluj, am 44 de ani , 172 cm inaltimea si 72 kg .Acum 20 de ani am fost diagnosticata cu spasmofilie si gusa simpla , am facut probabil un tratament si de atunci nu am avut probleme deloc cu toate ca gusa imi era si este evidenta .In acest an am avut probleme cu pielea (tinea pedis,cruris,si mai nou suspecta de psoriazis palmar , am facut biopsia )dr. m-a trimis sa fac mai multe analize printre care la tiroida.Alte probleme de de sanatate nu am, doar discopatie .
Initial am facut ecografie tiroidiana si rezultatul este:
Glanda tiroida cu contur regulat.Lobul drept vol.13.5cmc,prezinta un nodul cu structura complexa, cu zone transsonice, de 18mm/12mm,cu vascularizatie atat centrala cat si periferica .Ulterior LA CONSULTUL DR-LUI endocrinolog si refacerea ecografiei mi-a spus ca NODULUL CEL MARE NU are vascularizare centrala . Inca 2 noduli hipoecogeni de 5mm cu vasc. periferica. Lobul stang vol de7cmc cu 2 micronoduli hipoecogeni de 3mm .La nivelul istmului un nodul de 6mm/4mm vasc. periferic. Fara adenopatii latero-carvicale .Rezultatele analizelor: Anti-TPO-12ul/ml (val ref.<34),FT4 -14.4pmol/L(val ref.12-22)TSH-1.69 ?ul/ml(val ref.0.27-4.2)Calcitonina -2(val ref.<13).[Lipidele din sange sant putin scazute -560 (val ref.-600),colesterolul este bun]
Diagnosticul dr-lui este gusa nodulara normofunctionala, mi-a dat tratament euthirox 25(1/zi) si iodid 100(1/zi)pentru 3 luni. Daca in acest timp nodulul se mareste imi face biopsie si eventual operatie .Am inceput tratamentul de o saptamana dar am palpitatii ,l-e simt intens seara sau cand nu am activitate.De doua zile dr.mi-a spus sa iau(o luna) jumatate de pastila sa se obisnuiasca corpul dar eu tot am palpitatii si parca un freamat in partea de sus a corpului. Dumneavostra ce mi-ati recomanda ? VA multumesc anticipat Magda Goia

Raspuns:

– in general eu nu recomand tratamentul supresiv cu Euthyrox in cazurile de gusa nodulara in care tiroida functioneaza normal (TSH, FreeT4 in limite); nu este dovedit clar ca un astfel de tratament duce la regresia nodulilor deja prezenti; este totusi foarte improbabil ca o doza atat de mica (12.5 μg/zi) de Euthyrox sa aiba vreun efect asupra starii generale;

– strict medical vorbind (adica fara a lua in considere disponibilitatea si costurile), cel mai bine ar fi ca nodulul cel mai mare sa fie punctionat; daca nu, repetarea ecografiei peste 3 luni este o alternatva rezonabila si corecta; daca ulterior nodulul se modifica/creste, ar trebui punctionat;

Dr. Cristian-Claudiu Ţupea – Click aici pentru consultaţii

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.